Tarih: 01.01.0001 00:00 557

Regl hastalık değildir, Allah'ı unutmak hastalıktır

Yahudi geleneğine göre regl dönemi kadınları aşağılamak, inandığı şeritten uzaklaştırmak için bir bahanedir.

Regl hastalık değildir, Allah

Ramazanda regl dönemini coşkuyla kutlayan kadınlara…

Sakin ol!

Yüz kızartıcı bir yazı yazdığımı düşünmüyorum, biliyorum ki utanmayı var eden Allah utanmazlığı icat edense insandır. Ortalığı ateşe verip söndürecek suyun cimrisi olmak değil amacım, bu dönemlerde kadının ruhunu neden camilerden dualardan kapı dışarı ettiği sorusuna cevap aramak...

Her zamanki gibi “sana mı kaldı Feride” tepkisinden cümbüş oymacılığına uzanan geleneksel hakaret şenlikleri düzenleyeceğinizi biliyorum lakin yaratıcı adına krallık yaparak kadınları dua ayetlerinden bile uzaklaştıran hurafe gücünü nerden aldığınızı çok merak ediyorum.

Kutsal kitapta sadece regl döneminde cinsel ilişkinin haram olduğuna dair ayet var, kadınların dua ayetlerinden al aşağı edilmesi söz konusu değil... Dua sadece duadan bahsediyorum... Yaratıcıyı zikretme tatiline regl kılıfı sunarak İslamî koyu kıvama getiren ahkamcılara soruyorum.

Diyelim ki o haldeyken bir kadının aklından ayetler geçiyor ya da kadın Kuran’ı aklından okuyor ne yapacaksınız?  Kalbin manevi şarjını bazı günlerden alıkoyma sanatını icra edenler sorgulanamaz mı yani? İnna lillah ve inna ileyhi raciun demek için ya da tekbir getirmek için belirli gün ve haftalar adına din protokolü uygulatmak kadını aşağılamaktır.  

Camiye sadece namaz için gel diyen aperatif Mevlanalar üretip ruh kilitlenmesi yaşayan kadınlar neden bu günlerde ağızlarına bir lokma ayet almamak için çaba sarf ediyor bunu sorguluyorum. Regl döneminde namaz da kılınabilir, oruç ta tutulabilir demiyorum ki ben aykırı fetvalar makamıyla rahatlatıcı serenatlar çekecek hadde sahip olmadığımı zaten biliyorum.

Sadece dua etmenin, dua ayetlerini Arapça okumanın sakıncalı olduğuna dair hadis ve ayetlerin bulunmayışı kendi aramızda bir ahkama bin kattığımızın ispatı olsa gerek! Ben her türlü ibadetimi yaparım o ayrı... Allah’ı secdede hedeflemek için regl dönemini kendime siper etmem bu da ayrı.

Regl bana göre bir hastalık değil ibadet etmeme hastalığına monte edilen kılıftır bana göre. Bana göre derim o da ayrı... Yahudi geleneğine göre regl dönemi kadınları aşağılamak, inandığı şeritten uzaklaştırmak için bir bahanedir.

Bu dönemlerde peygamberin kadınlara mescide gelmeme uyarısını vermesinin sebebi de o kutsal mekânı lekelememeleri içindir... Bunu sorgulamanın nesi ayıp, neresi ahkâm kesme, neresinden tutup beni mezhep dışı edeceksiniz merak ediyorum.

Namazın ve orucun regl döneminde tartışılabilir boyutunu fetva makamlarına bırakıyorum lakin duanın da yasak olduğuna dair sorgulamayı aklı fikir tutan herkesin yapabileceği kanısındayım.

Lakin adımız çıkmış üç basamaklı en büyük aykırıya inmez normale sözünden nasipleneceğim tepkilerinizi vermeden önce dua edin.  Âmin demek caiz değilse eyvallah der geçeriz...

Esra Elönü -  Haber 7 eelonu@mynet.com

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.