Yukarıdaki başlığa bakınca bu nasıl mümkün olabiliyor diye sorabilirsiniz. Cevabı çok basit. Özel teşebbüsün gücü.
ABD Maliye Bakanlığı’nın son rakamlarına göre ABD hükümetinin harcayabileceği nakit rezervi 73.7 milyar Dolar.
Apple’ın açıkladığı mali verilere göre ise şirketin nakit rezervi 76.4 milyar Dolar. Üstelik ABD hükümetinin aylık harcaması gelirinden 200 milyar Dolar fazla.
Apple bırakın açık vermeyi kazandığı paranın hızına yetişemiyor.
Bunu nasıl başarıyor Apple şirketi?
Bilgiyi en geniş alana yayıp onu üstün teknolojiyle donatarak herkesin kullanımına sunuyor. İnsanlar da bu şirketin çıkardığı I-Phone, I-Pad gibi ürünleri almak için sıraya giriyor.
Bugün dünyanın bütün gelişmiş ülkelerine gidin, herkesin elinde I-Phone, I-Pad göreceksiniz. Bilginin karşısında durulmuyor. Bilgi çağı dediğimiz çağ işte bu.
İnsanoğlu geldiği son aşamayla artık muazzam biçimde bilgi çağını yaşıyor. Gelişimin nasıl olduğunu anlatmak için hep verilen bir örnek vardır. Eskiden 1 ton kum sadece 5 Dolar ederdi. Sonra insanoğlu kumu işledi ve ondan cam yaptı. Camın fiyatı 50 Dolar oldu. Bugün o kumdan çipler üretilerek bilgisayarlar yapılıyor. Bilgisayar fiyatları ise 1.000 Dolar. Elbette ürün yelpazesi değişerek ve artarak laptop fiyatları da çok ucuzluyor. Buna bağlı olarak diğer teknoloji ürünlerinin –TV, buzdolabı, çamaşır makinesi vb –de fiyatları ucuzluyor.
Tüm bunlar olurken ABD Temsilciler Meclisi borç tavan tasarısını kabul ediyordu. Hükümet 14.3 trilyon Dolar olan borç tavanını 2.4 trilyon Dolar artırdı. Küresel piyasalar belki de ilk kez ABD’nn finansal yükümlülüklerini yeterli nakiti olmayacağı konusunda endişeliydi. Şimdilik bu sorun aşıldı.
ABD’nin hali ortadayken dünya ne durumda? Yunanistan ikinci kurtarma paketiyle biraz nefes aldı gibi ama işi çok zor. Hatta adalarını satıp satmamayı bile düşünüyorlar. İtalya 70 milyar Dolarlık yardım aldı Alman bankalarından. İspanya, Portekiz, İrlanda hala bellerini doğrultamadılar.
Türkiye ise 2002’de 3.400 Dolar olan kişi başı gelirden 2011 yılı itibariyle 10 bin Doları geçti. Merkez Bankası brüt döviz rezervi 27 Milyar Dolardan 99.5 milyar Dolara çıktı. Türkiye hızla büyüyor. Böyle giderse 2023 yılında ilk 10 ekonomiden biri olacağız.
Bir de tabii kredi derecelendirme kuruluşları tarafsız davransa daha çok yabancı sermaye çekeceğiz. Böylece daha düşük faizlerle borçlanıp refah seviyemiz daha da artacak. Düşünebiliyor musunuz derecelendirme kuruluşları batmakta olan Yunanistan’ın durumunu bizden daha iyi gösteriyorlar. Ama her şeye rağmen Türkiye büyümesini sürdürecektir.
Bunlar şimdilik iyi göstergeler ama yeterli değil. Çünkü mesela ABD devleti nakit olarak darlaşsa bile çok büyük özel şirketlere sahip. Zaten dünya üzerindeki hegemonyasını bu şirketlerle götürüyor.
Türkiye’nin artık Apple’lar, Microsoft’lar çıkarması lazım. Şirketlerimiz de dünyada söz sahibi olmalı. Böylece kürsel alanda elimizdeki kozlar daha büyük olacak.
Bilgi çağı son sürat ilerliyor. Bu çağında gerisinde kalamayız. Kalanların hali ortada. Hala bu ülkede Soğuk Savaş mantığıyla düşünüp devletçi kafaya sahip olanlar var. Hala askeri vesayeti savunan, savaş sürsün isteyenler var.
Kusura bakmayın, sizin için game over artık.
Cem Küçük - Haber 7cemkucuk@gmail.com
Kaynak : haber7.com