Tarih: 01.01.0001 00:00 636

Macarların, Türk folklorüne ilgisi büyük

Macaristan’ın Vác şehrinde Türk kültürü tanıtıldı.

Macarların, Türk folklorüne ilgisi büyük

Vác ile kardeş şehir olan Sarıyer Belediyesi, bu şehirde düzenlenen festivale aralarında folklor ekibi, müzisyenler, sanatçıların da bulunduğu bir ekip ile katıldı.

Festivalin son gününü Türkiye’ye ayıran Vác’da Macarlar folklor ekibinin gösterilerine, Türk Halk Müziğine büyük ilgi gösterdi. Macarların yoğun isteği üzerine folklor gösterileri tekrarlandı.

Sarıyer Belediyesi Başkanvekili Seçkin Özdemir başkanlığındaki bir heyet, kardeş şehir Macaristan’ın Vác belediyesine bir ziyaret düzenledi. Sarıyer Belediye Başkanvekili Seçkin Özdemir ile Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEIK -DTIK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz’ı Vác Belediye Başkanı Attila Fördős, Başkanvekilleri Mokánszky Zoltán, Pető Tibor, Dr. Bánhidi Péter, Csuka István, Duna TV kültür sanat müdürü Kurucz Marica ve meclis üyeleri karşıladı.

Sarıyer’den Vác’a yapılan ilk resmi ziyaret kapsamında iki şehrin kardeşlik protokol görüşmeleri yapıldı. Vác Belediye Başkanı Attila Fördős konuşmasına bir Macar atasözü olan, ‘Bizim problemimizin çözümünü siz bulacaksınız’ diye başlardı şunları söyledi; “Burada STK'larımızın temsilcileri, işadamlarımız, diplomatlarımızın katılımı bizleri memnun etmiştir. Bugün geleceğe dönük gençlerimize yeni bir ufuk çiziyoruz. Bu büyük bir fırsattır. Ekonomik ve sosyal yardımlaşmada bulunalım karşılıklı olarak. Türkiye'nin AB'ne açılımını ciddi bir şekilde destekliyoruz. Geleceğimize dönük programlar da yaptık. Vác Budapeşte’ye çok yakın, 45 km. Tuna Nehri kıyısında ve 2014 yılında da otobanımız bitmiş olacak, daha da kolaylaşacak ulaşımımız.”

Sarıyer Belediye Başkanvekili Seçkin Özdemir ise, Başkan Şükrü Genç’in selam ve saygılarını getirdiğini belirterek konuşmasına başladı. Özdemir, “Bu ilk Vác'a gelişimiz, ancak bundan sonra devamı gelecektir. Bu yıl içerisinde uzman kadrolardan oluşan AB koordinasyon masasını kurduk. Sizinle de bu doğrultuda kardeş şehir projemize yön vereceğiz. Türk halkının gözünde her zaman Macarlar AB içerisindeki en sıcak millet olarak bilinmektedir. Türkiye olarak biz AB'ni bir hedef değil, yüksek medeniyet seviyesine, daha kaliteli insan hak ve hürriyetine ulaşabilmenin aracı olarak görüyoruz.” dedi.

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEIK-DTIK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da Vác şehrinin Türkiye'den gelecek işadamlarına, yatırımcılara, turizmcilere, eğitim ve sağlık yatırımcılarına Vác Belediye Başkanı Attila Fördős'ün her görüşmelerinde tekrarladığı sözleri hatırlattı. Fördős'ün; ‘Yatırımcılara, işadamlarına kapımız açık. Her türlü desteği vermeye hazırız. Özellikle Vác'da bir Türk okulunun açılmasını istiyoruz ve destekliyoruz.’ dediğini aktardı.

Görüşmelerde artık geleceğin Avrupa’nın doğusunda olduğunu, son dönemlerde ciddi kalkınma hamlesini başaran Türkiye ile ilişkilerin daha da gelişmesi gerekliliğine vurgunun yapıldığı toplantıda konuşan Şahbaz; “Türk ve Macar halkı da bu gelişmelere desteğe hazır. Tıpkı Osmanlılar döneminde Budin'e tayin edilecek paşaları sürekli birinci dereceden değerli kişilerden tayin ediyordu. Dolayısıyla, muktedir bir serdar, hem siyasi ve güçlü bir diplomat, hem de ahlakça son derece faziletli, mazbut dürüst ve mert olmasına nasıl dikkat ediyorduysalar bugün de buralara yatırım yapmaya gelecek insanımız da bunlardan ders çıkartmalıdır, dikkat etmelidir.” dedi.

Bu arada Vác’da üç gün süren festivalin gala gösterileri Türkiye’ye ayrıldı. Gala gösterilerine TC. Büyükelçiliği 2. Katibi Anıl Kayalar, Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Viktor Mátis, TÜMISAD Başkan Yardımcıları Emin Altaç ile Metin Türk de katıldı. Vác Belediye binası meclis salonunda gerçekleştirilen organizasyon üçüncü gününün Türk kültür ve sanatına ayrılmasından dolayı, Türkiye'den gelen folklor ekibi, müzisyenler, sanatçılar Türk halk müziği dinletisi sundu. Sarıyer Belediyesi halk oyunları folklor ekibinin gösterisi Macarlar tarafından ayakta alkışlandı. Folklor ekibinin başkanı İsmail Özkurtlar dinleyicilerden gelen yoğun istek üzerine konukları sahneye davet ederek Macarlarla birlikte yeniden gösteriyi tekrarladı.

Puskas László'nun Macarca'ya çevirdiği Sait Faik Abasıyanık’ın hikayelerini Macarca okunması da ilgiyle dinlendi. Üçdeniz topluluğu sanatçısı Dr. Ferda Ereren ve Evrim Gökerman, Türk halk müziğinden derleme ve kendi eserlerini Vác halkına dinletti.

Etkinliğin sonunda Başkanlar beraberinde getirdikleri plaketleri ve hediyeleri karşılıklı olarak takdim ettiler. İzleyicilere etkinliğin sonunda Türk damak tadının eşsiz güzellikleri ikram edildi.

Vác Belediye Başkanı Attila Fördős, Sarıyer Belediye Başkanvekili Seçkin Özdemir ve TÜMISAD ve DEIK-DTIK Avrupa Bölge Başkan yardımcısı Osman Şahbaz onuruna akşam yemeği verdi. Yemek sonrası Seçkin Özdemir, Vác Belediyesi Başkanını Sarıyer’e davet etti.

1541 yılında ilk Budin Beylerbeyi Ramazanoğlu Uzun Süleyman Paşa tarafından fethedilerek Sancak merkezi olan, daha sonra Osmanlı’nın Vaç dediği şehir, 1602 yılına kadar da Budin Sancağına bağlı Osmanlı şehri olarak kaldı. Şehrin nüfusu ilk kez Osmanlı döneminde kayıt altına alındı.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.