Tarih: 05.08.2011 10:15

Şilili madenciler şimdi çulsuz

Facebook Twitter Linked-in

ŞİLİ’nin kuzeyindeki bir gümüş madeninde geçen yıl bugün meydana gelen bir maden kazası fazla dikkat çekmemişti. Ama yerin 700 metre altında kısılıp kalan 33 madenci 17 gün sonra “Biz iyiyiz” mesajı gönderince bütün dünyanın dikkatini üzerlerinde topladılar. Dünya, 33 madencinin kurtarılması için seferber oldu. Kurtarma çalışmaları için 20 milyon dolar harcandı. 69 gün sonra madenciler günışığına çıkışı 1 milyardan fazla insan tarafından canlı izlendi.

Peri masalı gibiydi

Büyük kurtuluşun ardından 33 madencinin hayatı peri masallarını andırıyordu. ABD Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray’da ağırlandılar, Papa onları kutsadı, Yunanistan’da beş kuruş vermeden tatile çıktılar, dualarında etkilendikleri Kıbrıs’ta Şeyh Nazım’ı bile ziyaret ettiler. Hollywood hikayelerinin peşine düştü, kişisel motivasyon ve maden güvenliği konusunda yüzlerce konferans verdiler. Pek çoğu evlendi ya da yeni sevgili edindi.

Para deyince iş değişti

Ama şöhretleri bir yılı geçmeden söndü. Hatta iflas eden maden şirketine karşı ihmalkârlık suçlamasıyla 10 milyon dolar, güvenliğine ilişkin yeterli düzenlemeleri yapmadığı için Şili devletine karşı ise 17 milyon dolarlık tazminat davası açınca halkın sempatisini tamamen yitirdiler. Sosyal paylaşım sitelerinde madenciler “kurtarıldıklarına sevinmek yerine para peşinde koşmakla” suçlandı. Hükümet de madencilere ömür boyu aylık bağlanması kararının düşünüleceğini açıkladı.

Üçü işportacı oldu

Sanıldığının aksine kahraman olmak madencilerin ceplerini de doldurmadı. Kitap ve bundan uyarlanacak film için Hollywoodlu bir yapımcı ile anlaştılar ancak daha hiç para almadılar. Şili Devlet Başkanı “Sizi asla yalnız bırakmayacağız” demişti ama sadece 10’ar bin dolar ve motosikletten başkasını bulamadılar. Madencilerin 15’i bugün hâlâ işsiz. 4’ü madenlere geri döndü. 3’ü işportada meyve satıyor, 2’si ise bakkal dükkanı açtı. Aralarında sadece 4’ü konferanslarla eriştikleri şöhretin tadını çıkarmayı sürdürüyor.

HÜRRİYET

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —