EKONOMİ 6.08.2011 09:11:29 1110 0

Bankacılık sektöründe net karlılık azaldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun BDDK Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü-Haziran 2011 çalışması yayımlandı. Bankacılık sektöründe karlılık azaldı

Bankacılık sektöründe net karlılık azaldı

Türk bankacılık sektörünün yılın ikinci çeyreğinde de dönem net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 azalarak 10 milyar 315 milyon lira oldu.

Buna göre, sektörün karlılığı 2011 yılının ikinci çeyreğinde de azalmaya devam etti. Bankacılık sektörü dönem net karı, önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 853 milyon lira (yüzde 15,2) azalarak Haziran 2011 itibariyle 10 milyar 315 milyon liraya geriledi.

Banhkacılık sektörünün aktif toplamı yılın ilk yarısında yüzde 13,9 artarak, 1 trilyon 146 milyar lira seviyesine ulaştı.

Bankacılık sektörünün toplam kredileri 2010 yılı sonuna göre 94,5 milyar lira arttı ve Haziran 2011 itibariyle 620,4 milyar liraya ulaştı.

Toplam aktifler içindeki payı 2010 yıl sonuna göre 1,9 puan artarak yüzde 54,1'e ulaşan krediler, 2011 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 artış sergilerken, yıllık artış oranı ise yüzde 36,4 olarak gerçekleşti.

Kredi hacmindeki genişlemenin devam etmesinde, ekonomik büyüme ve faiz oranlarının cazibesini koruması ve buna bağlı olarak gerek şirketler kesiminin gerekse hane halkının kredi talebinin sürmesinin etkili olduğu değerlendirildi.

Haziran 2011 itibarıyla bankacılık sektörü toplam kredilerinin yüzde 42,8'i kurumsal/ticari kredilerden, yüzde 33,1'i bireysel kredilerden, yüzde 24,1'i ise KOBİ kredilerinden oluştu. Son bir yıllık dönemde en hızlı artış gösteren kredi türleri yüzde 47,6 ile KOBİ kredileri ve yüzde 44 ile tüketici kredileri oldu.

2011 yılının ilk yarısında kredi kartları dışındaki tüm bireysel kredi türleri yüksek artış sergiledi. Bireysel krediler içinde konut ve taşıt kredilerinden farklı olarak genellikle borçlunun ödeme kabiliyeti dışında bir teminatı bulunmayan ihtiyaç ve diğer tüketici kredileri segmentinde yılın ilk yarısında gözlenen yüzde 26'lık artış oldukça çarpı olarak nitelendirildi.

Çalışmada şu değerlendirmeye yer verildi:

''Haziran 2011 itibarıyla tüketici kredilerindeki piyasa payı yüzde 88,1, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki toplam piyasa payı ise yüzde 92,4 olan 16 adet banka BDDK tarafından 16 Haziran 2011 tarihinde yapılan düzenleme değişiklikleri kapsamında yüksek genel karşılık ayırmak durumundadır. Anılan düzenleme değişikliklerinin takip eden dönemde ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin artışında yavaşlamaya yol açtığı gözlenmektedir. Söz konusu yavaşlamada bankaların genel kredi karşılığından kaynaklanan maliyet artışını kredi faiz oranlarına yansıtması etkili oldu.''

SERMAYE YETERLİLİK RASYOSU YÜZDE 17,1

Türk bankacılık sektörünün Haziran 2011 itibariyle sermaye yeterliliği rasyosu (SYR) yüzde 17,1 seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), ''Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü-Haziran 2011'' çalışması yayımlandı.

Buna göre, 2010 yılının son çeyreğinde başlayan özel bankaların menkul kıymet ihraçları 2011 yılının ilk yarısında katlanarak arttı. Haziran 2011 itibarıyla, 13,7 milyar lira net bakiye arz eden ihraç edilen menkul kıymetlerin yüzde 96,2'si yedi özel bankanın yurt içi ve uluslararası piyasalarda ihraç ettiği bono ve tahvillerden, kalanı ise kalkınma ve yatırım bankalarının ihraçlarından oluştu.

Küresel krizin etkisiyle 2009 yıl sonunda en yüksek seviyesine ulaşan takipteki alacaklar, takip eden süreçte sürekli bir düşüş eğilimine girdi. Takipteki alacaklarda gözlenen azalışta tahsilat performansının yanı sıra aktiften silinen ve satılan alacaklar da etkili oldu. Haziran 2011 itibarıyla en yüksek takibe dönüşüm oranı yüzde 3,4 ile KOBİ kredilerinde olurken, bireysel kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,3, kurumsal/ticari kredilerin takibe dönüşüm oranı ise yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti.

2010 yıl sonu ile karşılaştırıldığında tüm kredi türlerinde takibe dönüşüm oranı gerilerken, en fazla azalış 1,1 puan ile KOBİ kredilerinde gözlendi.

MENKUL DEĞERLER PORTFÖYÜ

Menkul değerler portföyü, yılın ilk yarısında yüzde 3 oranında (8,5 milyar lira) azalarak 279,3 milyar lira düzeyine geriledi. Yılın ilk yarısında sektörün menkul değer yatırımları azalırken, ağırlık yurt dışı yerleşiklerin olmak üzere sektörün emanet kıymetleri yüzde 35,1 (36,4 milyar lira) artış gösterdi.

BDDK çalışmada, incelenen dönemde bankaların kendi portföylerinde bulunan menkul değerlerin bir kısmını yurt içi ve yurt dışı yerleşiklere satmak suretiyle kar realizasyonu yaptıkları değerlendirmesinde bulundu.

Mevduatın pasif toplamı içerisindeki payı 3,8 puan azalarak, yüzde 57,5 düzeyine geriledi. 2011 yılının ilk yarısında mevduat artış hızının düşük seyretmesinde, özellikle ekonomik büyümeye paralel bir şekilde artan yatırım harcamalarına tahsis edilen ticari mevduattaki azalış etkili oldu.

2010 yılı son çeyreğinde yüzde 7,7'ye ulaşan toplam mevduatın artış hızı, 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2 düzeyine gerilerken, yılın ikinci çeyreğinde ise mevduat piyasa payını artırmaya yönelik özellikle ayın son günlerinde hızlanan rekabetin sonucunda yükselen faiz oranlarının da etkisiyle bir miktar artış gösterdi ve yüzde 4,8 düzeyine ulaştı.

Yurt dışı fonların pasif toplamı içerisindeki payı 2009 yılından itibaren artış gösterirken, sektörün yurt dışından sağladığı borçların toplam pasif içindeki payı Aralık 2009 itibarıyla yüzde 10,9 düzeyinde iken bu oran Haziran 2011 döneminde yüzde 14,1 düzeyine yükseldi.

Haziran 2011 döneminde sektörün SYR'si yüzde 17,1 olarak gerçekleşti. Sektörün SYR'sinde 2009 yıl sonundan beri ılımlı bir azalma trendi gözlenmekle beraber, gerek sektörün aktif yapısının gerekse yasal özkaynakların kaliteli olması, bankacılık sektörünün sağlıklı bünyesini koruduğunu gösterdi.

PERSONEL VE ŞUBE SAYISINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ

Türk Bankacılık Sektörünün personel ve şube sayısındaki artış devam ederken, yıl sonuna göre personel sayısı 3 bin 439 kişi, şube sayısı ise 285 adet arttı. Haziran 2011 itibarıyla bankacılık sektöründe 194 bin 619 kişi istihdam edilmekte olup sektör 10 bin 351 adet şube ile faaliyet gösteriyor.

Personel sayısında 2011 yılının ilk yarısındaki değişim banka grupları itibarıyla değerlendirildiğinde özel bankalar grubunun personel sayısının 5 bin 319 kişi arttığı, yabancı banka grubunun personel sayısının ise 4 bin 280 kişi azaldığı görüldü.

YURTDIŞI BANKALARDAN TEMİN EDİLEN BORÇLAR

Sektörün yurtdışı bankalardan temin ettiği borçların toplamı, 2011 yılının ilk yarısında yüzde 23,7 oranında (19,4 milyar dolar) artarak 101,2 milyar dolara yükseldi.

2011 yılının ilk yarısında, mevcut seküritizasyon kredilerindeki anapara taksit ödemeleri nedeniyle 250 milyon dolarlık azalış gerçekleşirken, repo işlemlerinden sağlanan fonlar 6,5 milyar dolar, krediler 6,3 milyar dolar, mevduat 3,4 milyar dolar ve sendikasyon kredileri yaklaşık 3,4 milyar dolar arttı.

KARLILIK

Bankacılık sektörünün karlılığı 2011 yılının ikinci çeyreğinde de azalmaya devam etti. Sektörün dönem net karı, önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 853 milyon lira (yüzde 15,2) azalarak Haziran 2011 itibariyle 10 milyar 315 milyon lira oldu.

BDDK'nin çalışmasında şu değerlendirmede bulunuldu:

''Etkileri gözlemlenmeye başlanan politika tedbirlerine bağlı olarak 2011 yılının ikinci yarısında müşterilerin kredi talepleri ile bankaların kredi kullandırım iştahında yılın ilk yarısına kıyasla azalma beklenmektedir. Kredi hacim artışında beklenen bu yavaşlama ile varlık kalitesindeki iyileşmenin dönem net karına olan olumlu katkısının azalması ve marjlardaki gerilemenin hız kaybetmesiyle bankacılık sektörü karlılığının ise bu dönemde aşağı yönlü ve daha durağan bir seyir izlemesi öngörülmektedir.''

Kaynak : haber7.com


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.