Tarih: 06.08.2011 08:43

Somali’de yedi yeşil başak...

Facebook Twitter Linked-in

Zaman, Somalililer için yedi yeşil başağın yedi kuru başağa döndüğü zamandır.

Zaman, Somalililer için yedi kuru başağı saklamaya fırsat bulunamadığı zamandır. Zaman, Somaliler için yedi semiz ineğin yedi arık ineği yediği zamandır. Zaman, bizim de Yusuf zindanlarında değil, Potifar saraylarında olduğumuz zamandır. Zaman, elimizin yeşil başağa yettiği zamandır.

Dünyada fakiri, açı düşünmeyen malını yığanların öldükten sonraki halleri Kuran’da Hakka Suresi’nde şöyle tasvir edilir.

‘‘N’olurdu, ölüm her şeyi bitirmiş olaydı!(27) Servetim, malım bana fayda etmedi! (28) Bütün gücüm, iktidarım yok oldu gitti!” (29) Allah cehennem bekçilerine emir verir: “Tutun bağlayın onu, kelepçeleyin!” (30) Sonra da cehenneme fırlatın. (31) Çünkü o, fakiri doyurmayı teşvik etmezdi. (34 Bugün artık burada O’nun bir dostu olmaz.(35) Yiyecek olarak da cehennemliklerin irininden başka bir şey bulunmaz. (Hakka, 36)

Efendimiz Aleyhisselam; 'Sizden kim, bir yarım hurma ile de olsa ateşten korunabilirse, bunu yapsın' buyurmuştur.’’ (Buhari,zekat) Kaldı ki; 'Mal sadaka ile eksilmez.'(Müslüm,Birr,69)

Bu açıdan bakınca da sadaka başkalarına yapılan iyilikten çok, insanın kendine yaptığı bir iyiliktir. Çünkü başkalarına sadaka yoluyla yapacağınız küçücük bir iyilik onları dünyada kısa bir zaman diliminde de olsa ferahlatır lakin sadaka verenin bütün bir ebedi âlemini ferahlatabilir.

Sadaka, sıdk (doğruluk) kökünden gelir, Allah'a karşı kulluğumuzda sıdk ve sadâkat mânası taşır. O zaman haydi kullukta sadakata. O zaman haydi kendimize iyilik yapmaya. Çünkü bu fırsat her zaman gelmez.

Somali’deki insanlar son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Üç yıldır süren kuraklık zirveye vurmuş durumda ve şu ana kadar açlıktan on binlerce insan ölmüş durumda. Bu acıya duyarsız kalmayan Kimse Yok Mu Derneği bölgede Somali’de fizibilite çalışmaları yapmış ve harekete geçmiş durumda. Dernek yetkilileri, başkent Mogadişu'da Somali Sağlık bakanı ve yetkililerle bir araya gelmiş. Yapılan çalışmalar sonucunda bölge halkının bol vitaminli gıdaların yanında sağlık ekiplerine ve ilaçlara ihtiyacı olduğu belirlenmiş. Dernek yetkilileri şimdi yardımseverlerin yapacakları yardımları bekliyorlar.

Böyle bir durum bizim her zamankinden daha varlık içinde olduğumuz bir döneme denk geldi. Herkesin az da olsa( ki bu az onlar için çok şeydir) yardım edebilme gücümüz var. Yapacağımız beş liralık bir sadaka belki de bir çocuğun hayatını kurtaracak. Kimbilir belki de böyle bir fırsatı değerlendirdiğiniz için bu beş lira sizin hayatınızı kurtaracak.

Bir KİMSE YOK MU gönüllüsü olarak teklifim şu; hemen şimdi bu akşam iftarınızı açmadan, KİMSE YOK MU derneğine ACLIK yazıp 5777 kısa mesaj göndererek bağışta bulunabilirsiniz. Hatta imkânlarınız elveriyorsa, bunu her iftar öncesi yaparsanız iftarınızı da gönül huzuru ile açabilirsiniz. Ve şayet imkânlarınız fazlasıyla varsa, kimseyokmu.org sitesindeki hesap numaralarına bağışlayacağınız birkaç bin lira ile emin olun oradaki binlerce insanın duasını alabilirsiniz.

Bu iyiliği Afrika’ya yardım götüren KIZILAY, YARDIMELİ, İHH, CANSUYU, DENİZ FENERİ, YARDIM ZAMANI gibi diğer yardım kuruluşları vasıtasıyla da yapabilirsiniz.

Bir büyüğüm, tavsiye ettiğin şeyi önce kendin yaparsan daha etkili olur, demişti. Bir şeyi tavsiye etmeden önce hep bu tavsiyeye uymuşumdur.

Az da olsa yardım ettiğiniz zaman iftarınızın daha huzurlu olacağından eminim. Deneyin göreceksiniz.

Arif Akpınar - Haber 7arif_han@mynet.com

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —