Tarih: 01.01.0001 00:00 474

Sorun, MİT sicilinizi açıklasın

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında soru sormak konusunda Avrupalıları geride bırakan Türkiyeliler, MİT'ten sicil dosyalarını da istiyor. Peki MİT bilgiyi nasıl veriyor?

Sorun, MİT sicilinizi açıklasın

Tuğba Tekerek'in haberiProf. Yaman Akdeniz, Bilgi Edinme Yasası kapsamında 6 milyon soru arasında sicil konularının çokluğuna dikkat çekerek, “MİT’teki dosyanızı da isteyebilirsiniz” dediBilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında soru sormak konusunda Avrupalıları geride bırakan Türkiyeliler, kamu kurumlarından sicil dosyalarını da istiyorlar. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Yaman Akdeniz “MİT’e de bu konuyla ilgili soru sorabiliriz” dedi.Bilgi Üniversitesi’nde bir grup basın mensubuyla biraya gelen Akdeniz, uzmanlık alanları olan bilgi edinme hakkı ve internette filtre uygulamasıyla ilgili bilgi verdi. Akdeniz, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) verilerine göre 2004-2010 döneminde 6 milyonu aşan bilgi edinme başvurusu sayısını “çok ciddi” olarak niteledi. Soruların niteliklerine ilişkin fazla bilgi olmadığını belirten Akdeniz, “Yine de bu haktan vatandaşın haberi olduğunu ve kullandığını anlıyoruz. Başvuru sayısı Amerika’ya çok yakın, Avrupa’daki ülkelerin hepsinden çok yüksek. Yurtdışında konferanslarda anlattığım zaman herkes çok şaşırıyor” dedi. AİHM’e giden varBilgi Edinme Yasası kapsamında sorulan sorulara ilişkin olarak ise Akdeniz, “Örneğin, çok sayıda sicil başvurusu var. Kamuda çalışanlar sicillerini talep edebiliyorlar. Askeri sicil, emniyetteki sicil isteniyor. Üçüncü şahıs olarak başkasınınkini göremezsiniz fakat kendinizinki görebilirsiniz. Ben MİT’e başvurup kendi sicilimi istedim. Cevap geldi, ‘Yok’ dediler” diye konuştu. MİT’in, sicil dosyasını soran, daha önce siyasi eylemlerde bulunmuş önemli bir ismin başvurusuna karşılık da “dosyanız yoktur” yanıtı verdiğini aktaran Akdeniz, verilen cevabın doğru olup olmadığı bilinemese de “MİT’e de dosyamızı sorabiliriz” dedi.Akdeniz, bilgi edinme başvurularının yüzde 8’inin reddedilmesi konusunda ise “Asıl problem burada, nitelikli sorular burada olabilir” dedi. Valilik ve belediyelerin merkezi yönetime göre başvurulara daha kolay cevap verdiğini söyleyen Akdeniz, mahkemeden “Bu bilgi verilmelidir” yönünde karar çıktıktan sonra bile bazı kurumların bilgileri vermediğini, mahkeme kararlarının bir yaptırımı olması gerektiğini, cevaplanmayan sorularla ilgili AİHM’e giden bir dava olduğunu anlattı.Akdeniz, Bilgi Edinme Yasası uygulamasının genel sonuçlarını ilişkin olarak ise “Kamu beklendiği kadar şeffaflaşmadı, gizlilik kültürünün yıkılmasıyla karşılaşmadık. Çok mücadele vermemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. Toplantıda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internette standart paket uygulamasını kaldırmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Akdeniz, bunu “yarı zafer” olarak niteledi.Taraf

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.