Tarih: 15.08.2011 13:57
Cari açık yer altından kapatılacak
Sadece hurda demir-çelik ithalatına 9 milyar dolar ödendiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin en büyük hurda ithalatçısı olduğunu söyledi. Çağlayan, yüzde 10 aracılık maliyetinin bile kalkması halinde 1 milyar dolar civarında daha az açık verileceğini kaydetti.Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açığa kalıcı çözüm bulabilmek için, ekonomi yönetimi rotayı yer altına çevirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Türkiye`nin ithal ettiği madenleri kendisi çıkarmak için harekete geçti. Demir-çelik başta olmak üzere bakır ve alüminyum gibi ithal edilen bu ürünlerin iç pazardan karşılanması sağlanacak. Sadece hurda demir çelik ithalatına 9 milyar dolar ödendiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin en büyük hurda ithalatçısı olduğunu söyledi. Çağlayan, yüzde 10 aracılık maliyetinin bile kalkması halinde 1 milyar dolar civarında daha az açık verileceğini kaydetti. Enerji Bakanlığı ile birlikte tüm madenlerin envanterinin yeniden çıkarıldığını ifade eden Çağlayan, 'Türkiye`nin elinde hangi madeni var, ne kadar var, ne kadarı işlenebilir rezervdir, bunları çıkardık. Buna göre yol haritası belirlenecek. Kendi demir-çelik cevherimizle bu ithalatı önleyebiliriz. Aynı şey bakır ve alüminyum için de geçerli.' dedi. Çağlayan, cari açığa ilişkin risklerin önümüzdeki aylarda daha da azalacağını söyledi.
Beraberindeki heyet ile birlikte dört günlük Güney Kore ziyaretini tamamlayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması ile 2,5 milyar dolarlık yatırımın önünü açarken, son gün önemli enerji yatırımları için de söz aldı. Kore`nin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileri ile bir araya gelen Çağlayan toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye`deki enerji ve altyapı yatırımlarına büyük ilgi olduğunu kaydetti. Çağlayan`ın verdiği bilgilere göre bir firma Kuzey Marmara Otoyol Geçişi`ne talip olurken, bir başka firma da hastane işinde büyümek istediğini belirtti. 80 milyon dolarlık iş makinesi ve eskavatör yatırımının yanı sıra görüşmelerde 1,1 milyar dolarlık enerji yatırımı için Güney Koreli firmalar yatırım yapmak istediklerini aktardı.
İhracatçılar yapmazsa ABD`ye ben depo kuracağım
Türkiye`nin ABD`ye yapmış olduğu ihracatın yok denecek kadar az olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu işi engelleyenlerin ne olduğunu tek tek tespit ettiklerini söyledi. Uzak mesafenin ilk etapta önemli bir dezavantaj gibi göründüğünü kaydeden Çağlayan, ihracatımızın arttığı Çin`in de yakın bir ülke olmadığını belirterek, 'Geçen gelişimizde İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi`ye söylemiştim, bir sipariş vermiştim; gelin bizim ABD`ye yapmış olduğumuz ihracatta tedarikin en kısa sürede yapılması için gerekirse büyük bir `antrepo`yu hemen Los Angeles limanında tutalım. Buraya en çok ithalat yapılan ürünleri tespit edip koyalım. İsteyene anında teslim edelim. Şunu söyleyeyim bunu TİM yapmazsa ben yapacağım. Bizim 2 trilyon dolarlık pazardan bugün yüzde 1 pay alsak 20 milyar dolar yapar.' dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk işadamlarına yeni işbirliği kapısı aralamak için geldiği San Francisco şehrinde 1 hafta devam edecek ABD programının ilk değerlendirmesini yaptı. ABD`de var olan potansiyelin iyi kullanılması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, 'Bugün ABD`de önemli sektörlerde olan önemli firmalarda çalışan dostlarımız var. Bu da Türk diasporası olarak önemli bir imkan. Yeter ki gücümüzü iyi kullanalım.' diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —