Çağlayan, “Otomobilin sensörler ile hareket ediyor. Direksiyon ve pedallar tamamen boşta, şoför koltuğuna oturan insanla sohbet ederek cruise control’de yolculuğumuz yaptık. Bir insanın kullanmasından daha emniyetli bir sistemi var” dedi. Çağlayan, kendisinden önce insansız araca binen tek siyasinin ise Nevada Vadisi olduğunu kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ABD temasları kapsamında aralarında Google, HP’ninde yer aldığı firmaları ziyaret etti. Temaslarını gazetecilerle değerlendiren Bakan Çağlayan, Google firmasının ziyareti sonrasında bir ilki yaşadı. Google’nin geliştirdiği ve daha piyasaya çıkmayan 'insansız araç'la test sürüşü yapan Bakan Çağlayan sürüş hakkında şu bilgileri verdi:
“Otomobilin araç koltuğunda yine birisi oturuyor ancak pedallara ve direksiyona dokumuyor. cruise control ile sürüş yapılıyor. Sensörlerle hareket eden araç yandan veya arkadan emniyetli olmayan mesafede bir araba varsa siz istediğiniz kadar komut verin, arabayı solamıyor. Bir insanın kullanmasından daha emniyetli bir sistemi var. Teknolojinin geldiği yeri göstermesi açısından önemli. Böyle bir şeyi Türkiye için de ciddi olarak düşünüyoruz. Çocukken filmlerde izlediğimiz gibi.”
Bakan Çağlayan bu test sürüşü kapsamında insansız arabaya binen ilk “Bakan” olduğunu söyleyerek, daha evvel ‘insansız araç’a binen tek siyasinin Nevada Vadisi olduğunu kaydetti.
-GOOGLE’NİN TÜRKİYE TEMASLARI ARTACAK-
Çağlayan, Google’ın Türkiye’ye ilgisinin çok daha fazla artacağını söyledi. Türkiye’deki Youtube uygulaması hakkında kendilerini bilgi verdiklerini kaydeden Çağlayan, “Bizim kanunlarımıza Türkiye’de iş yapan herkes uymak zorunda olduğunu dile getirdik. Bizim Cumhuriyet, devlet, Atatürk konusunda hassasiyetimiz çok yüksek. Bizim hassasiyetimiz var, başka ülkeleri bilemeyiz. Bu konuda hiç kimseye taviz vermeyiz. Zaten sorunda şu anda çözülmüş vaziyette” dedi. Çağlayan, Google’ın Motorola’yı satın aldığının anımsatarak, bu konuda yeni operasyonlara başlayacakları bilgisini aldığını dile getirdi.
-GOOGLE’DE MERSİN SALONU-
Bakan Çağlayan Google’ın içinde yer alan toplantı salonlarına dünyanın birçok ülkesinden belli şehirlerin isminin verildiğini belirterek. Salonlardan birinin isminin de Mersin olduğunu kaydetti.
-BEYİN GÖÇÜNÜ DESTEKLİYORUM-
Amerika’ya inanılmaz bir beyin göçünün olduğuna işaret eden Çağlayan, “Bana göre bizim gururumuz. Türkiye’mi burası mı diye bazen tartışılıyor. Ben burada olmalarını önemsiyorum. O olmasa bir Fransız, bir Alman Bir Hintli olacak ve Türk firmalarla iletişim kurması mümkün olmayacaktır. Bundan sonra Türk firmalarının dışarıda yapacağı yatırımlara yönlendireceğiz. Belli ülkelerde belli yatırımlar yapmalarını sağlayacağız” diye konuştu. Özellikle cari açığı hedef alan bazı kilit sektörlere yönlendirmeler yapacaklarını anlatan Bakan Çağlayan, “Çin’in yaptığını iyi izlemek lazım. Özellikle madencilikte bu yönlendirmeyi iyi yapıyor” dedi.
-TÜRKİYE’DEN DE YUOTUBE’LAR, GOOGLE’LER ÇIKARTABİLECEK ALT YAPIYI OLUŞTURMAK LAZIM-
Görüştüğü diğer firmalar hakkında bilgi veren Bakan Çağlayan, Plug and Play firmasıyla yakın bir çalışma içerisinde olunacağını kaydetti. Firmanın sahibinin İran kökenli bir Amerikalı Saeed Amidi olduğunu belirten Bakan Çağlayan şöyle konuştu:
“Bir girişim sermayesi şirketi. Örneğin 100-400 bin dolarla desteklediği birçok şirket 100-400 milyon dolar arasında sermayelere ulaşmış. Bir fon gibi çalışıyorlar. Türkiye’de bizimle beraber çalışma yapmak istediklerini söylediler. Singapur’da devletle başarılı projelerde şirket çıkartıyorlar. Bize üç tane alternatif teklif sundular. Bizim yazılım firmalarının yaptığı projeleri ticarileştirme noktasında ciddi destek vermek istiyorlar. Ya ortak fon yol ile ya da sermaye getirme yada ekonomi bakanlığı ile birlikte yapalım dediler. Kamu yerine özel sektörün yapmasının daha doğru olacağını kanaatindeyim. Devlet belki KOSGEB kanalı ile içinde yer alabilir. Türkiye’den de Yuotube’lar, Google’ler çıkartabilecek alt yapıyı oluşturmak lazım. Türkiye’nin böyle bir fona ve fonlamaya ihtiyacı var. Türkiye’de kurulacak Silikon Vadisi çerçevesinde Plug and Play öncelikle İstanbul’da yapılanacak.”
-HP ÇİN’E RAĞMEN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR-
HP’nin geçen yıl Foxconn ile stratejik ortaklık yoluyla Çorlu’da üretime başladığını anlatan Bakan Çağlayan, “Buradaki üretim kapasitesini 2’ye artırmak istediklerini bize ifade ettiler. Türkiye ile ilgili operasyonlarını geliştireceklerini ifade ettiler. İngiltere’den İtalya’ya ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan coğrafyada ihracatı Türkiye’deki üretim merkezinden yapacak Türkiye’de ayrıca PC üretimine başlıyorlar. Temaslarımızda ‘Biz son 5-6 yıldır üretimi daraltıyorduk. Buna rağmen Türkiye’de yatırım kararı aldık’ dediler. Çin yerine Türkiye’yi tercih eden bilişim şirketlerinden biri HP” ifadelerini kullandı.
-15 BİN KİŞİYE DAĞITILACAK FATİH PROJESİ BÜYÜK FIRSAT-
FATİH projesine değinen Bakan Çağlayan, ilk ve orta öğretimdeki bütün öğrencilere dağıtılması planlanan tablet bilgisayarların büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Çağlayan, “Sadece 15 milyon kişiye bu proje kapsamında tablet dağıtılacak. Tabi tamamen ithalat yapmak amacında değiliz. Mümkün olduğunca Türkiye’de de yapılmasını sağlayacak bir yapı arayışındayız. Bunları da Google, HP gibi diğer firmalarla görüştük. Onlarda bu proje ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söylediler” dedi. Bakan Çağlayan bu konudaki tek problemin plazma konusundaki yatırım problemi olduğunu kaydetti.
-İTHALATI ÇOK YÜKSEK OLAN BİR SEKTÖRÜ DESTEKLEMEYECEĞİM-
Elektrikli otoyu Türkiye’ye getireceklerini söyleyen Bakan Çağlayan, “Bizim için önemli olan bunun yerlideki oranı. Bu konuda kimse kusura bakmasın. İthalatı çok yüksek olan bir sektörü desteklemeyeceğim. Bu çok net. Teşvik yatırım destek kapsamında bunlar yer almayacak. Türkiye’de üretilen ürünleri destekleyeceğim. Bizde yerlilik oranı çok önemli. Yeni teşviklerde ithalatı çok yapan ürünler yer almayacak” ifadelerini kullandı.
-İHRACAT 82.5 MİLYAR DOLAR-
1-15 Ağustos tarihleri arasındaki 13 işgününde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre 40 arttığını belirten Çağlayan, “1 Ocak-15 Ağustos tarihleri arasında ihracat 82,5 milyar dolar oldu. Geçen yıla göre yüzde 24.1’lik artış yaşandı. Son 12 aylık dönemde ihracat 126.8 milyar dolara ulaştı. OVP’deki hedefi yakaladık. Çok büyük ihtimal bir aksilik olmazsa 132 milyar doları yılsonunda geçeceğiz” dedi.
-CUMHURBAŞKANI TWİTTER'DA SONRA GOOGLE HALKA AÇILACAK-
Google ziyaret kapsamında gazetecilere 4 yıldır Google çalışan Taylan Yıldız ile 8 yıldır Google’de çalışan Ferhat Büyükkökten bilgi verdi. Taylan Yıldız birkaç ay önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün geçtiğimiz haftalarda Amerika’ya geldiğinde Google firmasını ziyaret ettiğini belirterek şöyle devam etti:
“Hayrünnisa Gül ‘internetin nasıl daha efektif kullanılabileceğini’ sordu. Barack Obama’ya da yaptığımız bir uygulama var sorular ve cevaplar şeklinde. Bu sistemi anlattım. Biz bunu Türkiye’de de yapabilir miyiz? dedi. Bu sistem sorular ve cevaplar şeklinde Cumhurbaşkanlığı web sitesine bir kod koyuyorlar geri kalan teknolojiyi Google sağlıyor. Sitede vatandaşlar cumhurbaşkanına soru gönderebiliyor. Bu teknoloji daha önemli soruların daha yukarı çıkmasını sağlıyor. İnsanların oylamasıyla önemli sorular yukarı çıkmıyor ve cumhurbaşkanı bu soruları site üzerinden yanıtlıyor. Bunu İngiltere başbakanı David Cameron ve Chicago Belediye Başkanı için de uyguladık. Dünyada ilklerden biri olacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Youtube kanalı açtık. Bu kanalla entegre edilecek.”
-GOOGLE KAMPUS BİLGİLERİ-
“-Google’de 30-35 Türk çalışıyor.
-Youtube kullanıcıların çoğu Türkiye’den.
-Youtube açısından Türkiye’nin ilk 10’a giriyor.
-10 bin çalışan her 150 adımda bir kafeterya veya büfeden bedava yemek yiyebiliyor.
-Çalışanlar için kampüste bisiklete binerek ulaşımını sağlıyor. Böylece bir binadan diğer binaya giderek benzin tüketimini azaltmayı ve fit kalmayı hedefleniyor.
-Google Silikon Vadisinde yeni bir kampus daha kuracak. Kurulacak yeni yere 6 bin kişinin alınması gerekiyor.”
Kaynak : haber7.com