EKONOMİ 16.08.2011 10:47:00 127 0

Maliye reformunun yetim birimleri! Söyleşi

Maliye'nin Tek Çatı'sında unutulan 2 birimden biri! 2-B'lerle birlikte ülkenin yüzde 55'i onlardan soruluyor. 'Kast' mağdurular ve padişaha bağlanıp veziri denetlemek istiyorlar!

Maliye reformunun yetim birimleri! Söyleşi
GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Hakan Göksel'in söyleşisi

Kamu malına kastetmiş zihniyetlerin 'Devletin malı deniz...' söylemini duymayanımız yok. Bir dönem Hazine arazilerini menfaatleri uğruna işgal edenlerin bu keyfiyetine son vermek Milli Emlak Denetmen ve Kontrölörleri'nin canla başla çalışıyor...

Yalnız bugünlerde biraz buruklar... Maliye'de Tek Çatı adı altında yapılan reformda unutulan 2 birimden biri onlar... Sayıları 303'ü taşrada 68'i merkezde olmak üzere 400 kişiyi geçmiyor.

Sorunları, 646 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile durumları düzeltilen Vergi Denetmenleri'nden farksız... Onlar da kast sistemi var. Hatta öyleki, Türkiye'de yargı ve Askeriye haricinde en çok kast sistemi sorunu Maliye'de varmış diye düşündürtüyor.

Meslek içerisinde hukuken yükselmeleri mümkün olsa da fiilen bu imkan yok... Tüm Türkiye'den sorumlu merkez teftiş elemanlarının sayısı komik denilebilecek şekilde 68'i geçmediği gibi üstelik buralara alım da yapılmıyor. 68 kişinin yarısından fazlası idari görevler nedeniyle gerçek işlerini yapamıyor.

Denetmenliği kazananlar ise kast sistemi ve rotasyon yüzünden diğer sınavlara girip bu görevden kaçarcasına ayrılıyor. Sayıları yetersiz ama ne kadar alım yapılırsa yapılsın yine de fazla artmıyor.

Rotasyon ve eğitim ve lojman gibi sosyal haklardan kısıtlı yararlanıyor ya da hiç yararlanamıyor... En büyük şikayetleri arasında bağımsız olamamak var... Bu durumu kendileri 'Vezire bağlı olup veziri denetleyemezsiniz, veziri denetlemek için padişaha bağlı olmak gerekir' diye özetliyor.

Defterdara bağlı olup onun işlerini denetleyememenin sıkıntıları domino taşları gibi birbirine eklenip uzuyor. Denetimin özü gereği bağımsız olmaları gerektiğini savunuyorlar..

Bu durum yalnızca onları ilgilendirmiyor, Türkiye'nin yüzde 55'i Hazine arazilerinden oluşuyor. 19.07.2011 itibariyle Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazların sayısı 3 milyon 633 bin 63 ve bunların yüzölçümleri toplamı 202 milyar 639 milyon 159 bin 102 metrekare ve deyim yerinde ise tüyü bitmemiş yetimin hakkı da onlardan soruluyor...

Hazine arazilerinin birilerine peşkeş çekilmesi, siyasi malzeme olarak kullanılması, işgal edilmesi, belediyelere tölerans sağlanması gibi rahatsızlıklara şahit olsalar da bir yerde elleri kolları bağlanıyor. Devletin taşınırları, taşınmazları, kamu binaları, sosyal tesisleri, okullar, sahiller, hastaneler, kamuya ait araçlar hatta deyim yerinde ise denizlerin yüzeyinden bile onlardan soruluyor...

Bugünlerde gündemlerinde 'işgallere göz yumulmasından kaynaklanan' orman vasfını kaybetmiş 2B arazileri var. Öyle çetrefilli bir konu ki bir tarafta milyon dolarlık villalar diğer tarafta 2 oda evler... Rayiç bedel ve emlak vergisine konu bedellerden biri ya da her ikisi tam soruna çözüm olmuyor. Bir de gecekondulaşma sıkıntısı var... Kısacası iki ucu çetrefilli konuda da çalışmaların temelini onlar yapıyor...

Haber 7 Ekonomi Editörü Hakan Göksel, Milli Emlak Denetmenleri Derneği Genel Sekreteri ve beraberindeki Milli Emlak Denetmenlerine konuk olup sorunlarını dinledi çözüm önerilerini konuştu.

İşte Türkiye'nin Milli Emlak gerçeği...

MİLLİ EMLAK DENETMENLERİ NE İŞ YAPAR? İKİNCİ SAYFADA...

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.