EĞİTİM 15.09.2011 10:42:00 9610 0

Çocuğumuz Okula İlk Adımını Atıyor!

Okul öncesi ve birinci sınıflar Pazartesi günü eğitim yılına başlıyor. Onlar için bu deneyim kolay değil. Çünkü kurallarla tanışma zamanı. İhlas Koleji Rehberlik Koordinatörü Dr. Faruk Levent’den önemli uyarılar var.

Çocuğumuz Okula İlk Adımını Atıyor!
Ülkemizde okul öncesi eğitim yaygın olmadığı için genellikle çocuk, ilkokula başlayınca ilk kez aileden ayrılıyor. Çocuk, anne ve babadan ayrıldığı zaman ise anne-babasını kaybetme ve terk edilme korkusunu yaşayabiliyor.
Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda oluşan okul fobisinin ve bunun meydana getirdiği yoğun kaygının nedenlerini İhlas Koleji Rehberlik Koordinatörü Dr. Faruk Levent ile sizler için konuştuk.
 
- Okul fobisi ne zaman ortaya çıkar?
 
Okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıflar “Okula Uyum Programı” kapsamında diğer öğrencilerden bir hafta önce okula başlayacak. 12-16 Eylül tarihlerinde uygulanacak uyum programı, çocuklarımızın okula iyi bir başlangıç yapabilmeleri için okul kaygısının giderilmesi, sosyal ve sportif etkinliklerle öğrenme ortamını tanıması ve sevebilmesi, okul kurallarını öğretmen rehberliğinde öğrenebilmesi amacıyla uygulanıyor.
 
 “Hemen hemen her çocuk okulun ilk günü anne-babasından ayrılmak istemez. İlk bir hafta için normal olan bu durum, eğer 10 gün içinde süreklilik arz ederse okul fobisinden şüphelenilebilir. Okul fobisi, çocuğun okul öncesi dönemini anne ile yoğun bir şekilde geçirmesi ve buna bağlı olarak tüm ihtiyaçlarının fazlası ile karşılandığı ev yaşantısından ayrılmak istememesi; bunun yanında çocuğun aşırı koruyucu, kollamacı veya telaşlı anne-babasının olması gibi nedenlerle karşımıza çıkıyor.
 
- Hangi tür çocuklarda okul fobisi daha çok görülüyor?
 
“Çocuğun okula başlayana kadar okul öncesi eğitim tecrübesi olmaması ve ailesi dışında bir sosyal hayatı olmaması okul fobisinde önemli bir etken.”Bazen çocuklar, okula gönderilmelerini, daha fazla yaramazlık yapmamaları için verilmiş bir ceza olarak görebilmektedir. Bu durum genellikle okul öncesi eğitim deneyimi yaşamamış olan ilk ya da tek çocuklarda görülüyor. Sonuç olarak; kendilerini suçlu, kırgın ve reddedilmiş hissedebiliyorlar.”
 
- Peki, bu okul fobisi hangi belirtilerle kendini gösterir?
 
“Okul fobisi çok farklı şekillerde kendini gösterebilir. Başlıca belirtileri; okula gitmek istememe ve aşırı halsizlik, alıngan ve sinirli olma, iştahsızlık, uyku bozukluğu, , baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi psiko-somatik belirtilerden bahsedebiliriz. Ancak en yaygın görüleni ortada bir neden yokken gözyaşlarına boğulmak. Çünkü çocuklar bebeklikten getirdikleri bir alışkanlıkla istek ve beklentilerini ağlayarak ifade ederler”.
 
- Okul fobisine karşı anne-babalara neler tavsiye edersiniz?
 
“Öncelikle anne-babanın çocuğunun okula başlaması konusunda kendisini hazırlaması gerek. Özellikle bazı anneler bu yeni duruma karşı aşırı bir endişe ve heyecan duyuyor. Anne-babanın neden okula gidildiğini ve okulda nelerle karşılayacağını uygun bir dille çocuğuna anlatması çok faydalıdır. Unutulmamalıdır ki, okula hakkında ne kadar olumlu duygular beslerse bu yeni duruma alışması o denli çabuk olur. Bunun dışında okula uyumunu sağlamak adına ailenin yapması gereken, öğretmeniyle sağlıklı bir iletişim kurması ve onunla işbirliği yapmasıdır. 
 
- Sürekli ağlayan ve okula gitmek isteyen bir çocuğa karşı anne-baba nasıl davranmalıdır?
 
“Böyle bir durumda ani tepkiler vermemeliyiz. Sakin ve sabırlı olmak zorundayız. Bazen anne-babalar sert davranabilir; tepkilerini çocuğa azarlama, tehdit etme, rüşvet verme, hatta bedensel ceza yollarıyla gösterebilir. Oysa öfke, olabilecek en kötü tepkidir ve çocuğun daha sıkıntılı ve şaşkın bir duruma düşmesine yol açar. Çocukla normal bir ses tonuyla konuşarak neden korktuğunu anlatmasına imkân sağlamalıyız. Böylece; çocuğun niye okula gitmek istemediğini anlamış oluruz ve soruna daha kolay bir çözüm yolu bulabiliriz.”
 
- Bazı aileler okul fobisinden sadece sınıf öğretmenini sorumlu tutarak okul değiştirme kararı verebiliyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
“Sağduyulu olmak ve konuyu doğru değerlendirmek çok önemli. Herşeyden önce ani karar vererek yanlış bir seçim yapmak çocuğumuzun sosyal ve duygusal açıdan geri dönüşü olmayan yaralar açabilir. Bu nedenle yıkıcı değil yapıcı olmalıyız. Böyle bir durumda önce sınıf öğretmeniyle bire bir görüşmeliyiz. Çözüm yollarını birlikte tartışmalıyız. Genellikle karşılıklı işbirliği sonucu, birçok sorunun kendiliğinden normale döndüğüne şahit oluyoruz. Okul değiştirme kararı belki de yapılması gerekenleri yaptıktan sonra en son değerlendirilecek seçenektir. Çünkü temel problem ortadan kalkmadıkça, çocuğunuz aynı sorunları bir sonraki okulda da yaşayacaktır. Doğru teşhis ve çözüm bulunmadığı sürece, sorun yeni okula da taşınacaktır.”
 
- Anne-baba için de ilk gün çocuğundan ayrılmak zordur. Bu konuda anne-babalara neler önerebilirsiniz.
 
“En geçerli vedalaşma sakin, güven verici ve kısa süreli olandır. Vedalaşma ne kadar uzun sürerse, duygusallığa eğilimimiz de o denli artar. Bizi sıkıntılı görmek çocuğumuzu sadece daha da fazla üzer ve kaygılandırır. Hızlı bir öpücük verip çocuğumuzu kucakladıktan ve onu öğretmenine teslim ettikten sonra, arkamıza bakmadan oradan uzaklaşmalıyız. Bu davranış çok kolay olmamakla birlikte yapılması gereken bir harekettir.”
 
- Son olarak anne-babalara vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
 
“Tüm anne-babalara tavsiyemiz; çocuklarıyla gününün nasıl geçtiği hakkında konuşmalarıdır. Çocuğumuzu, okulda yaptıkları ile ilgili konuşması konusunda teşvik etmeliyiz. Derslerle ilgili sohbet etmek, onları rahatlatır. Ancak biraz önce belirttiğimiz üzere çocuğumuzdaki okul fobisi 10-15 gün boyunca devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmalıyız. Bütün öğretmenlerimize ve öğrencilere sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir eğitim-öğretim yılı diliyoruz”
 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.