Tarih: 01.01.0001 00:00 389

1.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali başladı

Açılışta konuşan Başkan Uysal: “FİLM FESTİVALİ, NORMALLEŞME SÜRECİMİZE KATKI SAĞLAYACAK”Suç ve Ceza kavramlarını, “sinema ve akademik dünyayı” bir araya getirerek ve hukukun temellerinde bir tartışma ortamı oluşturarak ulusl

1.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali başladı
Ev sahipliğini Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in yaptığı festivalin açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Milletvekili Harun Karaca, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Aykut Cengiz, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Acar, akademisyenler, yurt içi ve dışından sinemacılar, basın mensupları, öğrenciler ve çok sayıda sinemasever katıldı.Açılış konuşmasını yapan Dekan Sözüer, “Bu gün bir bebek doğdu. Bu bebeğin ilk adımları ise konuşma, tartışma ve yüzleşmedir. Türkiye’de bu zamana kadar her nesil ‘darbe’ travmalarını miras alarak büyüdü. Festivalle biz, ‘konuşma, yüzleşme ve hesaplaşma’yı sinema vasıtasıyla gerçekleştireceğiz” dedi.
 
Sözüer, konuşmasında, bu hesaplaşma ve yüzleşmelerin her zaman hukuk çerçevesinde, geçmişi yargılamadan ve yeni travmalar yaratmadan olması gerektiğinin altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise çok anlamlı bir mekanda, çok anlamlı bir etkinlikte bulunmanın gururunu yaşadığını belirterek başladığı konuşmasında, darbecilerin en büyük suç ortaklarının her zaman hukukçular olduğunu dile getirdi. Günay, “Nice acılara tanıklık etmiş olan Hukuk Fakültesinde, kendimizle ve geçmişimizle hesaplaşacağımız bir festivalin yapılıyor olması, ülkemizdeki demokrasinin geldiği aşamayı göstermesi açısından çok önemlidir” diyerek Başkan Uysal ve Dekan Sözüer’e, bu anlamlı etkinlik için teşekkür etti. Konuşmasının sonunda Bakan Günay’a, 1965 tarihli “İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Giriş Beyannamesi ve Çıkış Belgesi” verildi.
 
Törende son konuşmayı yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, belediye olarak bu tür organizasyonlara destek olmakla önemli bir hizmet ifa ettiklerine inandığını belirtti. “Festival düşüncesi, sinemadaki bağımsız çalışmaları bir çatı altında toplamak, felsefi, sosyolojik, psikolojik ve hukuki boyutları sanatsal yaklaşımlarla desteklemek üzere ortaya çıktı.” diyen Başkan Uysal, meseleyi, diğer tüm bakışların yanında bir de sanatçı duyarlığıyla ele almanın onu derinleştirip daha da zenginleştireceğine inandıklarını, bu nedenle de organizasyonu desteklediklerini ifade etti. Her yıl bir temayı işleyecek olan festivalde bu yıl darbeler’i ele aldıklarına işaret eden Uysal, gündelik hayatımızdan çıkarıp atmışsak da, tarihimizde yer alan bol örnekleriyle askeri müdahalelerin, ilerlememize her zaman engel olduğunu, ayrıca milletimizin ve devletimizin olduğu kadar hepimizin kişisel hatırasında da derin izler bıraktığını vurguladı.
 
Uysal, “Türkiye’nin kendi asli gündemine doğru yol almaya başladığı şu dönemde, bu festivalin normalleşme sürecimize ciddi bir katkı sunacağına inanıyorum.” dedi. Belediyelerin vatandaşlara karşı birçok görevi olduğunu, Başakşehir Belediyesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetleri, en az diğer çalışmalar kadar önemsediklerini vurgulayan Uysal, bu festivali geleneksel hale getirip önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Altın Kızlar grubu Türk Sanat Müziğinin seçkin örneklerinden oluşan bir mini konser verdi. Törenin akabinde katılımcılar, festivalin ‘Açılış Film’i olan ve İspanya’daki başarısız bir darbe girişimini konu alan 17’yi, filmin yönetmeni Chema de la Pena’nın katılımıyla Hukuk Fakültesi’nin meşhur 1.Anfi’sinde birlikte izledi. İstanbul Üniversitesi’nde, gün içinde ayrıca “Açılış Paneli ve Yuvarlak Masa Toplantısı” gerçekleştirildi. Festival’in açılış panelinin ana temasını oluşturan ‘Darbeler’ hukukçuları ve öğrencileri buluşturan bir platform oluşturması ile de bir ilke imza attı.
 
Panelde “Hukuki Perspektiften Türkiye’de Darbeler” başlığında Osmanlı İmparatorluğu’ndan itibaren darbeler, Anayasal değişiklikler, darbelerin, toplumsal düzen ve bireyin sosyal, siyasi, ekonomik hakları üzerindeki etkileri, hukukçular ve öğrenciler tarafından etraflıca tartışıldı. Bahçeşehir Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde eş zamanlı gerçekleşen seminere ise, oyunculuk ve senaryo yazımı konusunda Ayla Algan, Onur Saylak ve Alpler Kırklar konuk oldu.Başakşehir Belediyesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 1.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 30 Eylül’e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. 40’dan fazla ülkenin katılımı ile gerçekleşen Festivalde takipçiler, bir hafta süresince 100’den fazla filmi ve belirlenen etkinlik alanlarında, birçok seminer ve paneli takip etme imkanı bulacaklar.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.