Milyarder Rus sevgilisi Vladislav Doronin tarafından alınarak, kendisine hediye edilen Sedir Adası’nda fantastik bir ev yaptırmaya hazırlanan ünlü manken Naomi Campbell'in Türkiye’ye yerleşmeye hazırlandığı iddia edilirken, koruma altındaki adaya böyle bir yapının nasıl yapılacağı merak ediliyor...
Öte yandan 25 yatakodalı binanın gerçekten Naomi Campbell'in evi mi yoksa turistik bir otel planı mı olduğu sorusu da cevap arıyor...
Ekolojik tasarım harikası olarak nitelenen evin resimleri İngiliz Gazetelerinde yayınlandı. İspanyol mimar Luis de Garrido'nun tasarmladığı evin planlarını gören mimarlar 'bir ünlünün sahip olacağı en benzersiz çevreci yapı' ifadesini kullandılar.
Geçtiğimiz Temmuz ayında haftalığı 175 bin euro’ya kiraladıkları yatla Bodrum’a giden ünlü top model Naomi Campbell'in Gökova Körfezi’ndeki Sedir Adası’a bayıldığı ve Rus sevgilisi Doronin’in, Kleopatra Plajı’yla da ünlü adada ünlü manken için modern bir saray inşa etme kararı aldığı belirtiliyor.
Çevreci site Inhabitat’ın haberine göre, İspanyol mimar Luis de Garrido’nun eseri olan 25 odalı konutun, camla kaplı çelik konstrüksüyondan kubbesi olacak. Kubbe, sera işlevi görerek kış aylarında evin ısınmasını sağlayacak.
HORUS GÖZÜ ŞEKLİNDE PLANLANMIŞ
Evin teknolojik özellikleri bununla da sınırlı değil. Ev, Güneş enerjisi panelleri, jeotermal enerji sistemi ve hatta topladığı yağmur suları ve atık suları arındıran mekanizmasına sahip.
Evin antik mısır sembollerinden 'Horus Gözü' şeklinde tasarlanması dikkat çekiyor. Horus Gözü Eski Mısır'da adaletin ve sağlığın sembolü olarak biliniyor. Ancak sembol aynı zamanda efsanevi bir inanç taşıyor.
HORUS'UN GÖZÜ NEDİR?
Horus'un gözü (Wedjat) efsanevi bir sembol. Efsaneye göre Horus un gözü ay ışığından ve Tot tarafından yapılmıştır. Tot'un bu gözü yapmasının nedeni İsis'in Horus'un gözünü çıkarmış olmasıdır ki İsis ile Horus, Geb ve Nut'un 5 çocuğundan ikisidir (Osiris, Horus, İsis, Neftis, Set!
Horus, İsis in oğludur bu tanrıların beden değiştirmesi ile ilgilidir. Nut bu beş çocuğu doğurmak için ay tanrıçasıyla zar oyunu oynamıştır ve ay ışığından 5 gün yaratmıştır ve bu 5 günde 5 çocuk doğurmuştur. İsis ile Horus çok tartışır ve İsis, Horus'un gözünü çıkartır sonra Tot ona ay ışığından bir göz yapar. ama İsis ile Horus yine tartışır ve Horus İsis in kafasını keser ve onu da Tot iyileştirir vs. vs. sonuçta Horus un gözü eşitlik ve adaletin simgesidir.Tot tarafından yapılmıştır.
Horus’un gözü eski Mısır tasvirlerinde ilâh Horus’un “Ay gözü” de denilen sol gözüne verilen addır. Horus’un gözünün eski Mısır geleneğinde başlıca iki anlamda kullanıldığı belirtilir:
Horus’un gözü manevi anlamıyla, vicdanın gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağını, insanın iç âlemindeki her niyetini ve yaşamdaki her davranışını gözden kaçırmayan bu merhametsiz yargıcın keskin bakışını sembolize eder. Bu vicdanın 24 saat kapanmadan açık kalan gözüdür. Bu yüzden Güneş ve Ay, Horus’un gözleri olarak ifade edilir. Çünkü Güneş ve Ay’ın her ikisi nöbetleşe, gece ve gündüz insanın üzerinden eksik olmaz, Horus’un 24 saat açık kalan gözleri gibi.(Bu nedenle Horus'un gözü güneşle temsil edilen Ra'nın gözü olarak da ifade edilir.)Bu, vicdanın karşıtı olan nefsaniyetin hiç işine gelmez; nefsaniyeti ve kötülüğü temsil eden Seth de bu yüzden bu gözü çıkarmaya çalışmıştır. Eski Mısır mitolojisine göre, Horus sonunda bu gözünü babası Osiris’e vermiş ya da Osiris’in kullanımına bırakmıştır.
Horus’un gözü biçimsel anlamıyla, Tanrı’nın 'bir'liğini (tekliğini) matematiksel olarak gösteren bir semboldür. Bu anlam şöyle açıklanır: Bir bütün ikiye bölündüğünde 1/2 elde edilir. Bu da ikiye bölündüğü takdirde 1/4 elde edilir. İşleme bu şekilde hep ikiye bölme ile devam edilirse sırasıyla, 1/8, 1/16, 1/32 ve 1/64 elde edilir. Bunların tümü toplandığında ise 63/64 bulunur. Buradan şu sonuç çıkar: Bir bütün, sürekli olarak ikiye bölünmeye devam edilirse, toplam değerde, sonsuzluk hariç, hiçbir zaman bire, birliğe ulaşılamaz; yalnızca Mutlak bir’dir. Horus’un gözü “glifler” denilen parçalardan oluşur ki, bu altı parça, sırasıyla, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64’ü ifade eder.
KLEOPATRA ADASI OLARAK BİLİNİYOR
Muğla'nın Ula ilçesi sınırları içindeki Sedir Adası Kerme Körfezi'nde (Gökova Körfezi) antik kalıntılarla dolu üçlü ada grubunun en büyük adası. Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedrae olup; Kleopatra Adası, Şiir Adası, Aşk Adası, Balayı Adası adları ile de anılıyor.
Adını Sedir ağaçlarından alan adada bugün tek sedir ağacı yok. Ada, çam, zeytin ve maki ağaçları ile kaplı.
Mısır döneminden kalma önemli tarihi eserlere sahip ada, birinci derece sit alanı statüsünde.
Adada Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor. Adada bulunan M.Ö. binli yıllara dayandığı sanılan Dor, Pers ve Romalılardan kalan tarihi eserler ile antik tiyatro da turistlerin ilgisini çekiyorBu statüdeki adaya bu evin nasıl yapılacağı da merak ediliyor doğal olarak!
KUMLARI ÇOK ÖZEL
Adaya Kleopatra adası denmesinin sesebi bir efsane.
Efsaneye göre, adadaki kumlar 3 bin yıl önce Kleopatra için sevgilisi Antonius tarafından 60 büyük gemiyle Mısır’dan getirildi.
Ancak bilimsel araştırmalara göre kristal kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşuyor. Çapları 1 milimetreden küçük ve her tanesi aynı büyüklükte bulunan bu özel kum, balık yumurtalarını andırıyor. Kumun rengi denizin rengine ayrı bir güzellik katıyor.
Sedir Adası’nın kumlarının bir benzerinin Kızıldeniz’de olduğu biliniyor.
Birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı durumundaki adada bulunan kumların ateşte yanma ve kendiliğinden çoğalma özelliklerine sahip olduğu belirtiliyor.
(Haber 7)
Kaynak : haber7.com