Tarih: 01.01.0001 00:00 804

Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

“Dediğim dedik” tutumlardan vazgeçmek, tartışırken karşımızdakinin de haklı olabileceğini unutmamak herkesi ikna edebilecek bir orta yol bulmanın mümkün olabileceğini bize gösterecek.

Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz

AKP ile CHP’nin yeni anayasa için bir komisyon kurulmasında anlaşmaları önemli bir haber. MHP ve BDP’nin de katılması kuşkusuz sivil ve demokratik bir anayasa için çok önemli. Umarım ki onlar da bu fırsatı kaçırmayacaklardır.Başbakan’ın TBMM’de temsil edilmeyen siyasi partilerin de bu çalışmalar sırasında görüşlerinin alınacağını söylemesi, anayasa için halkın da katılımının sağlanacağını açıklaması ayrıca olumlu bir hava yaratıyor.Bazı anayasa profesörlerinin yeni bir anayasa için ayrıca bir “kurucu meclis” gerektiği şeklindeki görüşlerine katılmıyorum.Bugünkü TBMM böyle bir anayasayı yapabilir.İki nedenle: Her şeyden önce bugün görev yapmakta olan TBMM, seçim barajının varlığına rağmen önemli bir temsil gücüne sahip. TBMM dışında kalan oy sayısı son derece küçük.İkincisi, günümüz Türkiye’sinde değişik siyasi partilerin çatısı altında örgütlenmiş bulunan ya da sivil toplum kuruluşları içinde faal olan insanlar da seslerini duyurabilirler, yeni anayasanın yapımına katkıda bulunabilirler.İlk kez böyle bir şey olabiliyor, çünkü bundan önceki anayasalar yapılırken, toplumun değişik kesimlerinin seslerini duyurmayı bir yana bırakın, ses çıkarabilecek durumları bile yoktu.(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)M.Yakup Yılmaz / Hürriyet

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.