Mahkeme, Türk Patent Enstitüsü’nde (TPE) taşeron işçi olarak çalıştırılırken, sözleşmeleri yenilenmeyerek kapı önüne konulan 54 işçi adına açılan davada 8 işçinin durumunu karara bağladı. Mahkeme, taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğunu, bu nedenle işçilerin taşeron şirketin değil asıl işveren TPE’nin işçileri olduğunu ve haksız bir şekilde işten çıkarıldıklarını tespit ederek, 8 işçinin işe iade edilmesi yönünde karar verdi.
Edinilen bilgiye göre, Ankara 6. İş Mahkemesi önemli bir karara imza atarak, kamuda çalışan işçilerin, taşeron şirketlerin değil esas işveren olan çalıştıkları kurumların işçileri olduğunu ve bu şekilde taşeron işçilerin kamu kurumlarında kadroya geçmesinin önünü açacak bir kararı hükme bağladı.
-KURUM, TAŞERONU ÇIKARIP YERİNE SÖZLEŞMELİ ALMIŞTI-
Türk Patent Enstitüsü’nde yıllardır taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan 110 işçi, Türk Patent Enstitüsü’nün taşeron ihalesini yenilemeyeceğini açıklaması üzerine, 8 Mart 2011 tarihinde taşeron şirket tarafından işten çıkarılmıştı. Enstitü ise işten çıkarılan işçiler yerine 115 sözleşmeli personel almıştı.
DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasının üyesi olan işçiler, işten çıkarma kararının gündeme gelmesi üzerine çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirmiş, işten çıkarmaların hukuka aykırı olduğunu duyurmuştu. Ancak çoğunluğu kadın 110 işçi, tam da Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 8 Mart 2011 tarihinde işten çıkarılmıştı.
Bunun üzerine Sosyal-İş Sendikası, işten çıkarılan üyeleri için işe iade davası açtı. Sendika, başından bu yana Türk Patent Enstitüsü’ndeki taşeron uygulamasının hukuka aykırı ve hileli olduğunu, bu nedenle de İş Yasası’nın 2. maddesi uyarınca, işçilerin aslında taşeron şirketin değil asıl işveren olan Türk Patent Enstitüsü’nün işçisi olduğunu iddia ediyordu. Bu nedenle sendika üyeleri adına sendika avukatı F. Serdar Erman tarafından 54 üye adına açılan “işe iade davaları”nda hukuka aykırı taşeron uygulaması olduğu öne sürüldü ve işe iadenin asıl, tek ve gerçek işveren olan Türk Patent Enstitüsü’ne yapılması talep edildi.
-46 İŞÇİNİN DAVASI SÜRÜYOR-
Sendika tarafından açılan 54 işe iade davasının 8’i Ankara 6. İş Mahkemesi’nde, 46’sı ise Ankara 19. İş Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Ankara 6. İş Mahkemesi, 15 Eylül 2011 tarihinde 8 davayı sonuçlandırdı. Ankara 6. İş Mahkemesi, taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğunu, bu nedenle işçilerin taşeron şirketin değil Türk Patent Enstitüsü’nün işçileri olduğunu ve haksız bir şekilde işten çıkarıldıklarını tespit ederek, 8 üyenin Türk Patent Enstitüsü’ne işe iade edilmesi yönünde karar verdi.
-KARAR EMSAL TEŞKİL EDİYOR-
Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Ankara 6. İş Mahkemesi’nin kararının kamuda taşeron şirketlerde çalışan yüz binlerce işçi açısından önemli bir emsal teşkil ettiğini, çünkü birçok kamu kurumunda benzer hukuka aykırı taşeron uygulamalarının bulunduğunu söyledi. Ebetürk, bu kararın taşeron şirketlerdeki sendikal örgütlenmeler için fiili ve hukuki açıdan önemli bir örnek oluşturacağını düşündüklerini ifade ederek, “Bu açıdan Mahkeme’nin bu kararını gerek Türk Patent Enstitüsü’nde çalışan üyelerimiz adına gerek tüm taşeron işçiler adına mutlulukla karşılıyoruz” dedi.
Türk Patent Enstitüsü’nün kararı Yargıtay’a temyiz etmemesi halinde kararın kesinleşeceğini ve işçilerin işbaşı yapmak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuracaklarını söyleyen Ebetürk, “Kararın Yargıtay’a götürülmesi durumunda ise temyiz sürecinin sonucu beklenecek. Kararı temyiz edip etmemek elbette Türk Patent Enstitüsü’nün takdirindedir. Ancak sendika olarak, Türk Patent Enstitüsü’nün kararı temyiz etmemesini diliyoruz. Bununla birlikte temyiz süreci olsun ya da olmasın işe iade kararı kesinleştikten sonra üyelerimizin muhakkak işbaşı yaptırılmasını istiyoruz. Bu konuda son derece kararlıyız. Üyelerimiz de bir an önce işbaşı yapmak, yıllarını verdikleri ve severek çalıştıkları Türk Patent Enstitüsü’ne en kısa zamanda geri dönerek, görevlerinin başına geçmek istiyor” diye konuştu.(
Kaynak : haber7.com