GÜNCEL 12.10.2011 08:54:45 536 0

Said-i Kürdî’den Said Nursî’ye Bediüzzaman ve Milliyet-II

'Kürt sorunu' denilen sorun büyük ölçüde psikolojiktir. Türk tarafının ulus-devlet taraftarlığı ve bölünme korkusu, Kürt tarafının da 'adam yerine konulmamışlık' psikolojisi en büyük engeldir

Said-i Kürdî’den Said Nursî’ye Bediüzzaman ve Milliyet-II

Önce bir özür: Geçen hafta aynı başlıkla yayınlanan yazının ne bir ilk bölüm olduğunu, ne de birkaç hafta önce Ankara’da Risale Akademi’nin düzenlediği “Münazarat Ekseninde Milliyet Fikri ve Demokrasi” başlıklı konferansa gönderilmiş bir metin olduğunu belirtemedim. Zaman darlığı, sıkışıklık vs. gibi mazeretlere sığınmayacağım. Durup dururken sürekli Münazarat (1911) isimli bir kitaptan bahseden bu yazının neden icap ettiğini merak eden okuyucularımdan haklarını helal etmesini isterim.

Yazının ilk bölümünde belirttiğim gibi tam tamına 100 sene önce yazılmış bir eser Münazarat. Kürtleri muhatap alan, hürriyet ve demokrasi gibi konuları din, Kürtler, Türkler ve Osmanlı devleti bağlamında yorumlayan ve bugüne ilişkin söylediği çok şey olan bir kitap…

Söz konusu yazınının ikinci bölümü aşağıdadır.

***

Aynı şekilde, Münazarat'ı yazdıktan hemen bir sene sonra katıldığı Rumeli seyahatına ilişkin malum anektod da anlamlıdır. Kendisine 'hamiyet-i milliye mi yoksa hamiyet-i diniye mi daha lazım ve faydalıdır?' diye soran modern öğretmenlere verdiği cevap Münazarat yazarının zihinsel bölünmenin uzağıhda olduğunun delilidir ve bu cevap aslında bugün bizim zihinlerimize ayna tutmaktadır.

'Biz Müslümanlar, indimizde ve yanımızda din ve milliyet bizzat müttehiddir. İtibarî, zahirî, ârızî bir ayrılık var. Belki din, milliyetin hayatı ve ruhudur. İkisine birbirinden ayrı ve farklı bakıldığı zaman, hamiyet-i diniye avâm ve havassa şâmil oluyor. Hamiyet-i milliye, yüzden birisine (yani, menâfi-i şahsiyesini millete feda edene) has kalır. Öyleyse, hukuk-u umumiye içinde hamiyet-i diniye esas olmalı. Hamiyet-i milliye, ona hâdim ve kuvvet ve kalesi olmalı. Hususan, biz şarklılar, garplılar gibi değiliz. İçimizde kalplere hâkim hiss-i dinîdir.'

Bu satırların devamında yaptığı tahlil ise dinden bağımsız bir milliyet algısının gaflet ve dalalet ile bağlantısını göstermesi açısından anlamlıdır.

Bugün zihinlerimizde din ile milliyet arasında itibarî, zahirî ve arızî bir ayrılığın ötesinde esaslı ve temelli bir ayrılık yaşanıyorsa, bu zihinlerin Bediüzzaman'ın eserlerini, özellikle de günümüzün yakıcı milliyetçilik konularına ilişkin tesbitlerini hakkıyla anlaması ve sözcülüğünü yapması ne kadar mümkündür?

Daha önce bahsettiğim kişisel yanılgının cemaatî kaynaklarını göstermesi noktasında, medyatik bir cemaat kanaat önderinin bir kaç sene önce bir gazete tarafından kendisine sorulan 'Kürtçe ile ilgili' soruya verdiği cevap ibretamizdir. Bu kanaat önderi Kürtçe dilinin öğretilmesinin veya eğitim dili olmasının mümkün olmadığını, çünkü Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının buna izin vermediğini ifade ediyordu.

Dahası, bugün Risale-i Nur talebelerinin gönül rahatlığıyla Kürtçe köy ve mahalle isimlerinin kullanılması, Kürtçe eğitime izin verilmesi veya Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde idarî yetkilerin yerel yönetimlere aktarılması gibi konularında çok çekingen olması, hatta bazılarının Bediüzzaman'ı bir ulus-devletin savunuculuğuna kadar indirebilmeleri zihinsel bölünmelerin bir diğer ilginç örneğidir.

Bu zihinsel bölünme karşısındadır ki, Bediüzzaman Cumhuriyet'ten sonra ismini Said Nursi'ye değiştirmiş, Münazarat gibi eserlerde bölünmüş zihinlerin yanlış anlayacağı muhakkak bölümleri ya çıkartmış ya da değiştirmiştir. Ama Kürt kavmine mensup olduğu gerçeğini inkar etmemiştir. Bu, rejimin tasallutuna karşı bir korunma taktiği değil, yazdığı risalelerle gösterdiği gibi, tevhid'in bütün vechelerine kendini adamış bir insanın tercihidir. Kaderin manidar bir tecellisiyle, en yakın talebeleri hep Türklerden olmuş ve kendisi de 'İmanlı ve dindar bir Türk talebemi dinden uzak yüz Kürde değişmem' mealindeki ifadeleriyle milliyetçiliğin ufunetli çizgisinden ne kadar uzak olduğunu defalarca ifade etmiştir.

Ziyaretine gelen Kürtlerden kimisiyle Kürtçe konuşmayı reddetmesi, kimisiyle ise saatlerce Kürtçe konuşması üzerinde düşünülmesi gereken ilginç bir ayrıntıdır.

Şahsen, bugün Münazarat'tan çıkarılabilecek en iyi dersin zihinsel tevhid olduğu kanaatindeyim. Türk ya da Kürt, zihninde milliyetçilik unsurları taşıyan, tıpkı o Rumeli trenindeki bilimci öğretmenler gibi din ile milliyeti ayrı varlık alanları olarak görebilen, bir diğerine yabani bakabilen zihinlerin Münazarat'ı ve ders verdiği muhabbet ve dostluk mesajlarını anlayamayacağı açıktır.

Hamiyet-i diniye ile hamiyet-i milliyenin ayrı şeyler olduğunu düşünen Risale müntesiplerinin çokluğunu düşününce, en başta kendini Risale-i Nur ile tanımlayanların bu derse muhtaç olduğunu düşünüyorum.

Pratik olarak da birkaç şey söylemek gerekirse, 'Kürt sorunu' denilen sorun çok büyük ölçüde psikolojiktir. Türk tarafının milliyetçilik ve ulus-devletçilik taraftarlığı ve bölünme korkusu, Kürt tarafının da sokak tabiriyle 'adam yerine konulmamışlık' psikolojisi en büyük engeldir.

Bu psikolojik bariyerin aşılmasında özellikle Münazarat'ın doğru anlaşılması ve anlatılması büyük rol oynayabilir. Ermenilerin bile vali veya kaymakam olmasını tolere edebilen Bediüzzaman'ın Münazarat’ından, seçilmiş bir Kürt vali fikrini neden devşirilemediği sorulması gereken önemli bir sorudur.Murat Çiftkaya / Haber 7ciftkaya@yahoo.com

Kaynak : haber7.com


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.