Tarih: 14.10.2011 07:31

Hagi mi, Alex mi?

Facebook Twitter Linked-in

Sedat Yapar.

Yaparlar A. Ş. ve ER-KA Kahve yönetim kurulu üyesi, sanayici.

1970 yılından beri Galatasaray tribünlerinin duayenlerinden. Eski profesyonel futbolcu. Vefa’da oynamış. Vefalı bir dost. Sedat abi yıllarını, özel hayatını, dostluklarını ve ailesini futbola adamış bir iş adamı. Bu ülkeye iyi bir evlat yetiştirmeyi şiar edinmiş evladını yetiştirirken maddi manevi her türlü fedakârlığı yapmış iyi bir baba. Her şeyden önce iyi bir insan, gönül adamı, yaren, dost ve arkadaş...

Dostumla ve ağabeyimle futbol konuştum.

Hepsi bu...

Fatih Terim size ne hatırlatıyor?

Başarı. Fatih Terimin Galatasaray’a gelmesi son derece olumlu bir karar. Fatih Terim’in başarılı olması için yönetim ve taraftarın sabırlı olması lazım. Özellik Türk futbolcularına verdiği önem tartışılmaz. 1996 – 2000 yıllarında özelde Galatasaray’da genelde ise Türkiye A Milli futbol takımında yaptıkları inkar edilemez. Fatih Terim’in oyun sistemi futbolcuların küçük yaşlarında itibaren başlıyor ve Milli Takımlarda oynayan futbolcular bu eğitim ve sistemle yetişiyor. Fatih Terim Galatasaray ve Türk Futbolu için büyük bir şans. Barcelona ve Manchester United gibi büyük takımlarda da aynı mantalite geçerlidir. Hem futbolculara hem de hocaya şans vermek gerekiyor. Yapılan anlaşmalar uzun soluklu olmalı ve futbolcu bilmeli ki hoca takımın başındadır. Hoca gitmez ben çalışmalıyım prensibini kafasına yerleştirmesi lazım.

Galatasaray’ın şu andaki kadrosu Fatih hocanın eseri mi?

Fatih Terim’in bu kadro %100 benim diyemez. Fakat Fatih Terim birkaç takviye yaparak Galatasaray’ı istediği konumlara getirebilir. Avrupa’dan futbolcu getirmek eskisi kadar kolay değil. İyi futbolcular iyi paralara imza atıyorlar. Önümüzde Beşiktaşlı Ferrari örneği var. Büyük ihtimalle Ferrari Beşiktaş’tan büyük bir tazminat alacak. Bu nedenle transfer yaparken kırk kere düşünmeniz ve bir karar vermeniz gerekiyor. Galatasaray’da geçen yıl yapılan yanlış transferlerde en büyük sorumlunun Adnan Sezgin olduğunu düşünüyorum. Florya’nın kapısından geçemeyecek niteliksiz futbolcular forma giydiler. Bu Galatasaray için gerçekten üzücü bir durum oldu.

Manchester United mı? Liverpool mu?

Kesinlikle, Manchester United. İstikrarın ne kadar önemli olduğunu bu örnekte görebiliyoruz. Yönetim hocanın arkasında durdu mu başarı kendiliğinden geliyor. Bir teknik direktör takımın yarısıdır, kalan yarısı futbolcular ve iyi taraftar gruplarıdır. Futbolda istikrar olmalıdır. İstikrar ve sabır oldu mu başarı kaçınılmazdır.

Hagi mi? Alex mi?

1996-2000 yılları arasındaki sürece baktığımızda bu sorunun cevabı Hagi’dir. Büyük futbolcular takımlarına kupa kazandırırlar. Alex hangi Avrupa takımında oynadı veya Alex’e hangi Avrupa’lı takım talip oldu. Alex Fenerbahçe’de çok başarılı ama takımına büyük maçlar kazandıramamıştır.

Arda Turan küçük maçların büyük futbolcusu mu? Gökhan Gönül, Kazım Kazım ve Engin Baytar hakkındaki düşünceleriniz nedir?

2010-2011 sezonu dışında Arda Turan’ın Manisa’da oynadığı ve Galatasaray’a geldikten sonra sağladığı başarı inkar edilemez. Arda Turan hiçbir zaman gerekli performansı göstermedi. Çok çalışmadı. Profesyonelliğine dikkat etmedi. Arda Turan Avrupa’nın üçüncü sınıf bir takımına gitti, oradan öteye gidebileceğini sanmıyorum. Gökhan Gönül belki Barcelona’da değil ama Bayern Müchen’de oynayabilecek yetenekte bir futbolcu. Culio ve Arda Turan karşılaştırmasını yapmak bile istemiyorum. Arda çok farklı Culio çok farklı futbolcular. Kazım Kazım ve Engin Baytar’ın önümüzdeki Avrupa kupaları maçlarında çok önemli futbolcular olacaklar. Sercan ise ya ikinci lige gider ya da Avrupa’ya gider. O karar kendisinin.

Şike Türk Futbolunun gerçeği mi?

Şike Türk futbolunun kesinlikle gerçeklerinden birisi. Bu gördüğümüz kısım henüz başlangıç. Ama futbol adamlarının bu görüntülerini insan içine sindiremiyor. Kanun hazırlanırken bu kapsamlara dikkat edilseydi bu kötü görüntüleri görmeseydik çok iyi olurdu. Neticede sporcu ve spora gönül vermiş insanların 100 gündür yaşadıkları mağduriyet insanın içini burkuyor.

Türk Futbolu MARKA mı?

Türk futbolunun marka değeri maalesef yok. Bence bir araştırma yapılmalı en büyük derbimiz olan Galatasaray – Fenerbahçe maçlarını Azeebaycan, Kırgizistan, Tacikistan ve Özbekistan da yaşayan soydaşlarımız ne kadar merak ediyor ölçülmeli. Avrupa’ya kadar daha çok yolumuz var.

M. Ali Aydınlar mı? Hasan Doğan mı?

Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar kucağında bir bomba buldu. Rahmetli Hasan Doğan olsaydı ne yapardı bilemiyorum. Ama bu sürecin iyi yönetilemediğini söyleyebilirim. Türk Futbolu marka değerini yükseltmeli. TFF'nin geldiğinden beri yaptığı en güzel hareket kadınların maça gitmesini sağlamalarıdır. Bu karardan dolayı kendilerini destekliyor ve tebrik ediyorum.

Playoff ‘tan ne anlıyorsunuz?

Playoff bugün ilk elliye girememiş ülkelerin uyguladığı çağdışı bir sistem. Türk Futbol layığını bulmuştur.

Münir Üstün / Haber 7munirustun@gmail.com

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —