Güngören Belediyesi’nin İşkur’un 6. Yönetmeliği gereğince bünyesinde kurduğu ‘Kariyer Masası’ yüzlerce kişiye iş imkânı sağladı. İşkur kaydı bulunmayan ve iş arayan vatandaşların uğrak yeri haline gelen Kariyer Masası, vasıfsız vatandaşları sertifika programlarıyla vasıflı hale getiriyor.
Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında, Aktif İşgücü Programı Projesi gereğince 2014 yılına kadar Türkiye’deki vasıfsız insanların vasıflı hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Bu çerçevede 2011 yılı başında bir yönetmelik yayınlayan İşkur, bütün belediyelerle iş birliği yaptı. Bizde Güngören Belediyesi olarak alt yapımızı tamamlayıp işsiz vatandaşlarımız için anlaşmalı kurumlarla sertifikalı eğitim kursları açtık. Bu konuda da çok fazla yol aldık. Türkiye’nin Avrupa İstihdam Politikasına uygun olarak etkin istihdam politikaları geliştirmesi ve uygulaması gerekiyor. Belediyelerde kurulan İşkur Kariyer Masaları ile, bölgesel düzeyde artan işsizliği azaltmak ve değişen iş piyasasının ihtiyaçlarına gidermek amacıyla işsiz insanların yeteneklerinin yeniden yapılandırılıyor. Şuana kadar oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. 2014 yılına kadar sertifikasız ve vasıfsız hiçbir vatandaşımız kalmayacaktır” diye konuştu.
Bilbord, afiş ve duyurularla yeni kurulan sistemden vatandaşları haberdar eden belediyeye, 4 bin 538 başvuru oldu. İşkur’un sistemine ise bir yıl içinde 1 Yüksek Lisans, 180 Lisans, 168 Ön Lisans, 503 Lise, 698 İlköğretim mezununun girişi yapıldı. Güngören Belediyesi, okuma yazması olmayan 29 kişinin de sisteme kaydını yaptı. Güngören’de bulunan 151 iş yeriyle görüşen Kariyer Masası, 450 kişiye iş başı yaptırdı. 516 kişiyi ise görüşme amaçlı olarak çeşitli iş yerlerine yönlendirdi. 313 kişinin ise İşkur’un açtığı kurslara katılması sağlandı. Açılan kurslar arasında çağrı merkezi, çorap paketleme, marka mağazacılığı satış yönetimi, geleneksel ve modern tepme çeke öğretim programları bulunuyor.
İstanbul’daki iş yerlerinin işçi taleplerini toplayan belediye, gelen talepler doğrultusunda üniversite ve kalkınma ajanslarıyla birlikte kurs açıyor. Yeterli kursiyer bulunduktan sonra ise kursiyerlere günlük 15 TL ödenek yapılırken devlet tarafından ise sağlık primleri ödeniyor. %45 başarı sağlayan kursiyerlerin yüzde 86’sı bir iş yerinde çalışmaya başlıyor. Proje, İşkur’la ortaklaşa çalışan iş yerlerine ise büyük avantajlar sağlıyor. Herhangi bir kursiyere iş imkânı sağlayan iş yerine çalıştırdığı kişilerin 1 yıllık sigorta priminin %25’ni devlet ödüyor. Yine projede yer aldıkları süre zarfınca şirketler devletten teşvik primi alabiliyor.
Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen pek çok kişi iş bulamamaktan yakınıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde, İlköğretim mezunu işsizlerin büyük çoğunluğu yüksek maaş talep ediyor. Kendini iyi ifade edemediği için vatandaşlar birçoğu yeteneklerine uygun bir kursta eğitim görmüyor. Çalışma konusunda istekli davranmayan kişiler yine işsiz olarak dolaşmaya devam ediyor. Yine iş başvurusunda bulunanların büyük çoğunluğu masa başı iş istiyor. İş başı yapanların %25’in başka bir iş yeriyle anlaşması nedeniyle sektördeki açık kapanmıyor. Yine iş verenlerden kaynaklanan sorunlar da yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. İş yerlerinin büyük çoğunluğu sigortasız işçi talep ediyor. Tekstil %85 ile başı çekiyor. Yine iş yerleri çalışanlarının asgari ücretin altında ve 8 saatten fazla çalışmasını istiyor. Yol ve yemek konusunda ise yine iş yerleri çekimser tavır ortaya koyuyor. Ancak 2014 yılına kadar tamamlanması gereken AB Aktif İşgücü Programı Projesi nedeniyle iş yerlerinin de uyumla hale getirilmesi planlanıyor.