Aziz İstegün'ün haberi
Yurtiçin-deki operasyon ise Çukurca çevresinde yoğunlaştı. Kazan Vadisi ve Haskel Dağı bölgelerinde PKK'lıların geçiş güzergâhları özel birlikler tarafından tutuluyor.
Teröristlerin bulunduğu düşünülen alanlar uçaklar tarafından bombalanıyor. İnsansız hava araçlarının tespit ettiği noktalar Kobra helikopterlerle de ateş altına alınıyor.
Diyarbakır 2'nci Taktik Hava Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16 savaş uçakları, öncelikle PKK kamplarındaki uçaksavar bataryalarını hedef alırken, stratejik bölgelere Sikorsky helikopterlerle özel birlikler indiriliyor. Kara harekâtına katılan birlikler teröristlerin bulunabileceği alanları tarıyor. PKK'lıların çevredeki köylere yerleşerek peşmerge gibi davranma ihtimalini de değerlendiren güvenlik güçleri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi birlikleriyle sürekli koordinasyon sağlıyor.
Özel birlikler, PKK'lıların mayın tuzağı ve pusu girişimleri sebebiyle son derece dikkatli davranıyor. Bu durum askerlerin ilerleyişini yavaşlatıyor. İHA'ların görüntüleri ve yer birliklerinin verdiği koordinatlara göre Diyarbakır 2'nci Taktik Hava Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16 savaş uçakları belirlenen hedefleri bombalıyor. Zap kampını da içinde barındıran Haftanin bölgesinde zaman zaman teröristlerle sıcak temas sağlandığı belirtiliyor.
Zap kampına doğru ilerleyen özel birliklerin Irak topraklarında yaklaşık 8 kilometre ilerlediği kaydediliyor. Askerlerin kendi aralarındaki haberleşmesi için seyyar telsiz röleleri kurulduğu, uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı da sürekli seyyar jammer cihazlarının önlem aldığı belirtiliyor.
SOUÇ ALININCAYA KADAR KUZEY IRAK'TA
Cayda Karaaslan-Yahya Bostan'ın haberi
CEYDA KARAASLANYAHYA BOSTAN22.10.2011Türkiye, 24 askerimizin şehit olduğu saldırı üzerine 'Terör yuvaları temizleninceye kadar sürekli nokta kara operasyonu' kararı aldı. Özel birlikler anlık istihbaratlarla nokta operasyonlar yapacak. Bölgede birlikler için üs kurulması da gündemde
TürkSilahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 22 taburla 5 bölgede başlattığı harekatın Kuzey Irak bölümünün ayrıntıları belli oldu. 13 askerin şehit olduğu 14 Temmuz'daki Silvan saldırısından sonra 'Kuzey Irak'a gerek gördüğümüz her an hava harekatı yaparız' diyen Türkiye, 24 askerin şehit olduğu Çukurca saldırısı üzerine 'Terör yuvaları temizleninceye kadar sürekli nokta kara operasyonu' kararı aldı. Operasyonun kapsamı ve yöntemi 19 Ekim Çarşamba günü Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan güvenlik zirvesinde belirlendi. Toplantıda genel hatlarıyla iki ayrı operasyon seçeneği üzerinde duruldu. Harekat özel birliklerin nokta operasyonu, komando birliklerinin ise alan hakimiyeti sağlayacağı şekilde planlandı.
KUZEY IRAK'TA ÖZEL ÜS
Özel birlikler anlık istihbarat bilgileriyle belirlenen terör yuvalarını çembere alıyor ve operasyon düzenliyor. Sık sık tekrarlanacak hava ve kara operasyonlarıyla, birlikler Kuzey Irak'ta geniş bir alanda temizlik yapacak.
Önceki gece Kuzey Irak'a geçen özel birlikler Zap ve Hakurk'taki kritik geçişleri tuttu. Özel birliklerin Kuzey Irak'a sonuç alıncaya kadar bazı bölgelerde üs bölgesi oluşturması gündemde. Sınır ötesinde ve yurt içinde komandolara, F-16 ve F-4'ler ise havadan destek sağlıyor. PKK'lıların tespit edildiği bölgeler, Kobra helikopterler tarafından vurulurken, İnsansız Hava Araçları (İHA) da aktif olarak kullanılıyor.
Operasyonlar için zaman tahdidi konmaması, operasyonların netice alınana kadar 'sınırsız olması' kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya da hava operasyonlarıyla ilgili 'Sorun çözülene kadar devam edecek' dediği öğrenildi.
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 'Türkler, 24 askerini öldüren PKK'nın izini sürüyorlar ve bunu Irak'ın kuzeyine girerek yapıyorlar, çünkü orası (PKK'nın) sığınaklarının olduğu yer' dedi.
ASKER SAYISI MUAMMASI
Medya organlarında 10 bin askerin sınır ötesine geçtiği haberlerinin nedeni, hesaplamalar yapılırken, seçkin birliklerde mevcudun istihkam ve piyade taburlarına kıyasla daha az olduğunun gözden kaçırılması. TSK piyade taburlarında 800-900 asker görev yaparken, Özel Kuvvetler taburları 70, Jandarma Özel Harekât taburları 120 ve komando taburları ortalama 500 askerden oluşuyor.
Harekâta katılan askerlerin büyük bölümünün yurtiçerisinde tutulmasının temel nedeni ise “çekilme”nin de en az operasyon kadar riskli olması. Sınırın ötesine geçen her asker görev tamamlandığında çekilmeyi daha da riskli hale getiriyor. Bu nedenle, az sayıda komando sınırın ötesinde sabit tutulurken, diğerleri uçarbirlik harekâtı ile araziye indirilip tahliye ediliyor. Bir helikopterin taşıyabileceği asker sayısı en fazla 20.
Kaynak : haber7.com