Tarih: 01.01.0001 00:00 283

Kadının sesinin kısılması âdettendir!

Sonbahar ve kış aylarında artan ses kısıklığı, sadece üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmıyor. Sigara ve reflünün yanı sıra kadınların âdet dönemlerinde çok konuşmaları da ses kısıklığı yapıyor.

Kadının sesinin kısılması âdettendir!

Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde oluşan ses kısıklığı, toplumda genellikle soğuk algınlığı ve bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtisi olarak algılanıyor. Oysa alerjiler, çevresel uyaranlara maruz kalma ya da maçta tuttuğunuz takımı desteklerken şiddetle bağırmak gibi pek çok etken, ses problemlerine neden olabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, ses kısıklığına yol açan etkenleri ve korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattı:

MESLEĞİN ETKİSİ VAR

Ses kısıklığı en çok kimleri etkisi altına alıyor?

İçine kapalı, sosyal bir karaktere sahip olmayan kişilerde ses kısıklığı pek görülmüyor. Sosyal yapısı daha ön planda olanlar ise seslerini yoğun kullandıkları için bu sorunla daha sık karşılaşıyor. Tabii ki mesleklerin de büyük önemi var: İlkokul öğretmenleri, çağrı merkezi çalışanları, şarkıcılar, avukatlar, doktorlar... Yani, sesin yoğun kullanıldığı iş alanlarında çalışanlar ses kısıklığından daha sık etkileniyor.

ALERJİ ÖDEM YAPIYOR

Ses neden kısılıyor?

Ses kısıklığına yol açan pek çok faktör var. Özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonları; geriye akıntı yaratarak ses tellerine olumsuz etkide bulunuyor. Kadınların âdet dönemlerinde, östrojen seviyesi yükseldiği için ses tellerinde oluşan ödem ise çok konuşulduğu takdirde ses telinde yaralanmalara neden olabiliyor. Özellikle şarkıcıların, âdet günlerinde sahneye çıkmamaları, albüm kaydı veya benzeri çalışmalara başlamamaları gerekiyor.

Yenilen ya da içilen şeylerin ses tellerini olumsuz yönde etkilemesi söz konusu oluyor mu?

Aşırı sıcak içecekler, ses telleri ve çevresinde termal etki yaratarak gıcık hissi, seste çatallanma ve kısılmaya yol açabiliyor. Alerji de ses telleri üzerinde ödem oluşturarak ses kısıklığına neden olan bir başka etken. Sesin yanlış kullanımı, reflü hastalığı ve sigara içmek ise bu sağlık sorununun en belirgin tetikleyicileri olarak biliniyor.

REFLÜ SES DÜŞMANI

Midedeki asidin yemek borusundan gırtlağa ulaşarak bu bölgede toksik etki yapması, ses hastalıklarına neden oluyor. Wake Forest Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda; ses kısıklığı şikayeti olan hastaların yüzde 60'ında reflü tespit edilmiş. Başka bir çalışma ise gırtlak kanserine yol açan ikinci önemli nedenin reflü olduğunu saptamış.

15 GÜNÜ AŞAN SES KISIKLIĞI KANSER BELİRTİSİ OLABİLİR

Ne zaman doktora başvurmalıyız?

Ses kısıklığı nedenleri arasında kanser çok az bir yer tutsa da, ihmale gelmez. Ayrıca, erken yakalandığında tedavi başarısının yüzde 100 olduğunu da unutmamalıyız. Ses kısıklığı, gırtlak kanserinin en erken belirtisi olduğu için 15 günü geçerse mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı.

ÜÇ FARKLI TEDAVİ UYGULANIYOR

Hastalık nasıl teşhis ediliyor?

Sesi kısılan hastalar, dikkatli bir şekilde endoskop ve stroboskop gibi modern teknolojik cihazlar kullanılarak muayene ediliyor.

Ses kısıklığı nasıl tedavi ediliyor?

Ses kısıklığında; ilaç tedavisi, ses terapisi ve ses cerrahisi ile tedavi yöntemleri uygulanıyor. Reflü, alerji ve enfeksiyon hastalıklarında genellikle ilaç tedavisi uygulanırken, nodül gibi sesin yanlış kullanımı sonucu oluşan vakalarda ise ses terapisine başvuruluyor.

Sabah

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.