Tarih: 01.01.0001 00:00 303

TL'yi kurtarma planı için ne dediler?

ING Bank Başekonomisti Dağdeviren, Denizbank Genel Müdürü Ateş, EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Bürümcekçi Merkez Bankası'nın planı için ne dedi?

TL

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren: ''Merkez Bankası, hem enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak istiyor, hem de TL'ye istikrar kazandırmak istiyor''

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Merkez Bankası'nın açıkladığı Eylem Planı ile hem enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak istediğini, hem de TL'ye istikrar kazandırmak istediğini, munzamlarla ilgili esneklikle de bankaları bu anlamda rahatlatmak için yer açtığını bildirdi.

Dağdeviren, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıkladığı Eylem Planı'na ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın yılın kalan döneminde kısa vadeli gecelik faizi aktif olarak politika faizine benzer bir şekilde kullanacak olmasını en önemli unsur olarak gördüğünü söyledi.

Merkez Bankası'nın likidite yönetimini tamamen kendi kontrolü altına aldığını ifade eden Dağdeviren, Merkez Bankası'nın bugün haftalık repo ihalesine çıkmadığını, dolayısıyla bankaların gecelik fonlama maliyetinin artık önümüzdeki dönemde aktif bir politika aracı olarak kullanılacağını kaydetti.

Bir sıkılaştırma öngörüldüğüne dikkati çeken Dağdeviren, ''Merkez Bankası, hem enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak istiyor, hem de TL'ye istikrar kazandırmak istiyor. Munzamlarla ilgili esneklikle de bankaları bu anlamda rahatlatmak için yer açıyor. Döviz cinsinden tutma, altın cinsinden tutma konusunda... Munzamda fiili iniş ise bir miktar dış gelişmelere bağlanmış durumda. Bunu da gelişmelere göre göreceğiz'' şeklinde konuştu.

Bankaların fonlama ihtiyaçlarına yönelik kararların etkisinin zaman içinde görülebileceğini belirten Dağdeviren, ''Kısa vadede bankaları zorlayıcı kararlar, bir yandan bankalara maliyet getiren ve yönetilmesi gereken kararlar... Zaman içinde etkisinin ne olacağını şu anda kestirmek zor. Çok kısa vadede bankaların maliyetlerini artıracak bir uygulama gibi görünüyor. Tanınan esneklikler kullanılabilirse, döviz likiditesi varsa bunlar önemli.  Bir miktar gelişmeleri görmek lazım. Çok bilinmeyenli bir denklem gibi ve esnek bir yapı...'' değerlendirmesini yaptı.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: ''(Zorunlu karşılığı) Döviz olarak tutmanın da maliyeti var

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankaların zorunlu karşılığı döviz olarak tutmasının da maliyeti bulunduğunu, ancak bunun TL'ye göre düşük olduğunu belirterek, aradaki farkın bankaların nihai hesaplarına olumlu olarak, kar şeklinde yansıyacağını bildirdi.

Ateş, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıkladığı Eylem Planı'na ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, munzam karşılıklarla ilgili yaklaşımla bir rahatlamanın söz konusu olduğunu, bankaların şu ana kadar aracılık maliyetlerinin, çok yükseltilen maliyetlerinin biraz daha ucuzlatıldığını söyledi.

Bankaların TL zorunlu karşılıklarını Merkez Bankası'nda sıfır faizle tuttuğunu hatırlatan Ateş, ''Döviz olarak tutmanın da maliyeti var, ama TL'ye göre düşük. Aradaki fark, bankaların nihai hesaplarına olumlu olarak, kar olarak yansır'' dedi.

Avrupa'daki durumun da beklendiğinin altını çizen Ateş, şöyle devam etti:

''Şu anda oldukça sıkı para politikası, bana göre daha önce konvansiyonel olmayan munzam karşılık vesaire tedbirlerle yapılıyordu. BDDK da buna katıldı. Sonra çeşitli maliye politikalarında da birtakım vergi artışları oldu. Fakat orada tam anlamıyla fren tutmayınca, bu tarafta efektif borç verme faizini fiilen 12'ye çıkararak ve orada bir süre daha tutabileceği izlenimi yaratarak, zaten TL'nin değersizlenmesi sürecini durdurmuş ve tersine değerlenme sürecini başlatmış oldu.

Bu kadar uzun süre 12'lerde kalacağı düşüncesinde değilim. Bunun daha makul seviyelere düşeceğine inanıyorum. Enflasyon seviyesini göz önüne aldığımızda bu kadar reel faiz biraz yüksek oluyor. Onun için bunun Avrupa'da gelecek iyi haberler çerçevesinde yumuşayacağını, biraz daha gevşeyeceği düşüncesindeyim. Yine de eskisi kadar faiz anlamında bir 5,75'den söz edemiyorum. Avrupa'da varılacak anlaşmanın Türkiye'ye olan etkileri göz önünde bulundurularak faiz politikası belirlenecektir.''

Merkez Bankası'nın ''kontrolün kendisinde olduğu'' yönündeki mesajına ilişkin de Ateş, ''Kuşkusuz onlarda... Munzam karşılığı artırdığı zaman daha fazla para topluyor, ona da faiz vermiyor. Piyasaya da geri verirken faiz oranını kendi tespit ediyor. Eskiden öyleydi, şimdi de öyle. Kontrol Merkez Bankası'nda...'' dedi.

EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: ''Bankalar buradan kısa vadede 'kredi faizlerini yükselt' mesajı alıyor

EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası Eylem Planı'nda yer alanların kısa vadede bankacılık sektörü üzerinden reel ekonomiye yansıyacağını ifade ederek, ''Bankalar buradan kısa vadede 'kredi faizlerini yükselt' mesajı alıyor. Bu, tüketici kredilerine yansıyacak. Bu maliyet artışları ekonomik aktiviteyi yavaşlatacak'' dedi.

Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıkladığı Eylem Planı'na ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, eylem planında daha çok enflasyonun görünümü ile ilgili alınan tedbirlerin bir paket halinde sunulmasını beklediğini, yapılan açıklamanın da bunun böyle olduğunu gösterdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın, geçen hafta yapılan toplantıda daha sıkı parasal duruşa ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu hatırlatan Bürümcekçi, şu görüşleri dile getirdi:

''Merkez Bankası artık bunu resmileştirdi. Banka, 'enflasyonu yıl sonunda yüksek beklediğinden bununla ilgili biraz parasal sıkılaşmaya gitmemiz gerektiğini' belirtti. Bu doğrultuda bir süredir gecelik faiz oranlarının politika faiz oranının 5,75'in üzerinde seyretmesine izin veriliyor, gecelik faiz 10 civarında seyrediyor, en fazla çıkabileceği nokta da 12,5... Merkez Bankası 'bir süre daha bunu gerekli görürsek izin veririz' dedi. Gerekli görme, TL'nin değeri ve enflasyonun görünümüyle ilişkili olacak. Bu kararlar önümüzdeki dönemde ona göre alınacak. Herhalde bir süre daha böyle devam edecek.

Aldığı bu kararlar kısa vadeli bankacılık üzerinden reel ekonomiye yansıyor. Bankalar buradan kısa vadede 'kredi faizlerini yükselt' mesajı alıyor. Bu, tüketici kredilerine yansıyacak. Bu maliyet artışları ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağından, enflasyon beklentilerinin bozulup fiyatlara yansımasını engelleme şansı var. Bunu göreceğiz. Bu kararlar ekonomik aktiviteyi yavaşlatacak.''

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: ''Yeni eylem planı, proaktifliğin en yüksek noktasını oluşturuyor''

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın açıkladığı eylem planına ilişkin, ''Yeni eylem planı, proaktifliğin en yüksek noktasını oluşturuyor'' dedi.

Uskuay, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinde, Merkez Bankası'nın eskiden aylık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları ile politika faizi belirlediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

''Artık bunun önemi kayboluyor. Merkez Bankası artık günlük olarak piyasaya verdiği likidite ile faiz oranlarını daha aktif bir şekilde belirleyecek. Yani her gün bir PPK toplantısı olacakmış gibi düşünülebilir. Faiz oranlarında Merkez Bankası oldukça etkili olacak. Örnek vermek gerekirse; bugün TCMB repo ihalesi açmadı, tahvil faizleri yüzde 10'nu aştı ve dolar 1,76'nın altına geriledi.

TCMB şimdi Türk Lirası likiditesi ile gecelik faiz oranlarını etkin kullanacak. Dövizdeki volatilite azalacak ama faiz üzerindeki volatilite artacak. Yeni eylem planı, proaktifliğin en yüksek noktasını oluşturuyor.''

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.