MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, hükümete 1999 yılında yaşanan deprem felaketine ilişkin birikimlerini aktarmaya hazır olduklarını bildirdi.
Şandır, MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Elazığ Milletvekili Enver Erdem'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, 1999 Marmara depreminin Van'da yaşanandan daha büyük olduğuna dikkati çekti. Marmara depreminde, devletin ve milletin ortaya ''başarı ve mucize'' örneği ortaya koyduğunu ifade eden Şandır, hükümete bu konudaki birikimlerini aktarmayı amaçladıklarını anlattı.
Şandır, Marmara depreminin 9 vilayeti ve 16 milyonu kapsadığını, Koray Aydın'ın, 75 günde 44 bin geçici konut, 17 ayda da 42 bin konut yapan bir hükümetin Bakanı olduğunu ve tüm deneyimlerini hükümete aktarmaya hazır olduğunu bildirdi.
Muhtemel bir İstanbul depremine değinen Şandır, İstanbul'da 17 milyon insanın yaşadığı ve bunların risk altına atılmaması için önceden uyarılarını da yaptıklarını dile getirerek, ''Deprem Allah'tan gelen bir afettir ama depremdeki kayıplar kul hatasıdır. Yapılması gerekenleri zamanında yapmayan yönetimlerin sorumluluğundadır. Hükümetin önünde bir emsal var. 1999 depreminde aldığı bu sonuç bir emsaldir. O emsale de bakarak, Van depreminde yaraları en kısa sürede sarılmalı.. İşte kış geliyor, çadırda kış geçmez. Geçici konutları 40 günde tamamlamalarını talep ediyoruz.''
''Deneyimleri aktarmak adına bir randevu talebiniz var mı?'' sorusu üzerine Şandır, ''Biz deneyimlerimizle hükümetin, devletin, milletin emrindeyiz. Ülkeyi yönetmekle sorumlu olan siyasi iktidar, bu noktada bir ihtiyaç duyar, deneyimlerimizden faydalanmak isterse, Sayın Koray Aydın bu noktada gereken desteği vereceğini ifade ediyor. Hafızamızla, bilgimizle devletin emrindeyiz. Şu ana kadar bize ulaşan bir talep olmamıştır. Basının önünde bu teklifimizi ulaştırmakla sorumluyuz'' diye konuştu.
Marmara Depremi sırasında Bayındırlık ve İskan Bakanı olan MHP'li Koray Aydın da Marmara depreminin bütün dünyada asrın felaketi olarak nitelendirdiğini belirterek, bu depremde yaşadığı deneyimleri ve yaptıklarını anlattı.
Hükümetin Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğünü tek çatı altında birleştirerek, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını kurmasını eleştiren Aydın, 3 kurumun hafızasının yerle bir edildiğini öne sürdü. Aydın, bunun bedelinin Van depreminde ödendiğini savundu.
Depremde risk yönetiminin önemli olduğunu anlatan Aydın, ''Herkesin dikkatine sunuyorum. İstanbul'da bir deprem olursa, bu hükümetin İstanbul'la ilgili bir eylem planı var mıdır? Varsı açıklasınlar bilelim. Ama yok, ben biliyorum. Allah korusun öyle bir deprem Van'da değil de İstanbul'da olsaydı... Şimdi küçük çaplı bir depremde toplasan 50 tane bina yıkılmış. Bir de 17 Ağustos depremini aklıma getiriyorum. 376 bin ev yıkıldı. Bu 80-90 bin bina demek. Böyle bir deprem İstanbul'da olursa, facia karşısında hükümeti uyarıyoruz, bir eylem planınız yok onu biliyoruz. Bir eylem planı hazırlayarak bunu açıklayın. İstanbul'da yaşayan 17 milyon insan adına bunu istiyoruz, talep ediyoruz.''
Aydın, daha önce İstanbul için bir eylem planı ortaya koyduklarını ifade ederek, ''Böyle bir eylem planı ortaya konulmazsa, belki de Cenab-ı Allah'ın takdiridir, bu Van depremi uyarısıdır. Sayın Beşir Atalay Mecliste dedi ki 'O zaman hükümet bölgeye gidemedi.' O zaman Sayın Beşir Atalay evinden çıkıp bir semtten bir semte gidemez. Allah korusun. Bu işler böyle olmuyor. Riski görmek, planlamak ve düzenlemek gerekir. Bunu yapmalarını MHP olarak talep ediyoruz. Takipçisi olacağız.''
Hükümet ve Devletin her türlü depremin üstesinden gelecek güçte ve kuvvette olduğunu dile getiren Aydın, ''Bölgede olan yakınmalar zaman içerisinde biter. Buna da inanıyoruz. Başta yaşanan koordinasyon bozuklukları zaman içinde düzeltilir. Ama şunu ifade etmekte fayda var; Türk milleti Van'da olan deprem konusunda bütünleşmiştir. Bu bütünleşme milletin geleceği yönünden güçlü bir teminattır'' dedi.
Bir soru üzerine Aydın, Hükümetin acilen Bakanlar Kurulunda bu işle ilgili bir eylem planı oluşturması gerektiğini söyledi. Aydın, kış aylarında insanların çadırda barındırılamayacağını ifade ederek, ''Hastalık kol gezer. Bizim dönemimizde yapılan prefabrikler bu hükümet döneminde satıldı. Devletin hiç kaybı olmadı. Ama o zaman insanlar açıkta kalmadı'' diye konuştu.
Marmara depreminden sonra 44 bin adet prefabrike konut yaptıklarını, buralarda yüzbinlerce insanın barındığını anlatan Aydın, ''Çadır kentlerle, çadırlarla olmaz. 75 bin yaptık, bir ayın 40 günün içerisinde hızla prefabrike yaşam alanlarını yapabilir. Bu devletin gücü var, 12 yıldan bu yana kazanılmış yeni imkanlar var, tecrübeli insanlar var. Onları işin içine katar, bir ayda maksimum 40 günde prefabrike alanlar oluşturmalı. Bunu yapamazsa kış geldi kapıya dayandı, önümüzdeki günler sıkıntı verici günler olur. Çadır dağıtımındaki sıkıntıların daha büyüğünü yaşarlar'' ifadelerini kullandı.
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.