Tarih: 01.01.0001 00:00 309

Türev finansal ürünlere vergi ayarı!

Maliye, türev finansal enstrümanlara vergi uygulaması getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, global piyasalar benzeri özel düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Türev finansal ürünlere vergi ayarı!

Hazal Ateş'in haberi

Maliye Bakanlığı, türev ürünler olarak adlandırılan vadeli piyasa enstrümanları 'futures, swap, options ve forward'daki vergi uygulamalarını masaya yatırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa'da olduğu gibi bu piyasalara yönelik özel düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Türev araçların kurumlar, gelir ve damga vergisi, BSMV gibi vergisel boyutuna açıklık getiriyor. Türev ürünlerde, hangi durumlarda vergi uygulamasına gidileceği, bunun yükümlülerinin kimler olacağı tek tek belirleniyor.

DEĞERİ 20 TRİLYON DOLAR Yeni Menkul Kıymetler Yasası ve Sermaye Piyasaları Kanunu 2012 sonunda tamamlanacak. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) özellikle türev ürünler konusunda uzmanlaşırken, opsiyon sözleşmeleri gibi yeni araçlar devreye girecek.

Bu gelişmelere paralel olarak Maliye Bakanlığı da, dünyada işlem gören ve değeri yaklaşık 20 trilyon dolara ulaşan türev ürünlerin vergilendirilmesi konusunda bir çalışma yürütüyor.

Türkiye'de işlem değeri yaklaşık 30-40 milyar dolarla ifade edilen türev araçlarında verginin doğup doğmadığı konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu sorunların aşılması için Türkiye'de önemi giderek artan ve en çok kullanılan swap, forward, futures gibi türev ürünleri ve piyasalarını masaya yatırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaklaşık 3 yıldır yürüttüğü çalışmada, türev ürünler gelir ve kurumlar vergisi, KDV, damga vergisi ve banka ve sigorta muameleleri vergisi açısından değerlendirildi.

FİNANSAL İŞLEMLER VERGİSİAvrupa Komisyonu, eylülde 'finansal işlem vergisi' adıyla yeni vergiyi açıkladı. Bu vergi, bono, hisse senedi ve türev ürünlerin alım satımında ödenecek. Oranlar, bono ve hisse senetlerinde binde 1, türev ürünlerin alım satımında on binde 1 uygulanacak.

Türkiye AB'ye üye olmadığı için mali işlem vergisi ödemeyecek ancak krizleri giderecek bir fon kurulması durumunda ise vergi uygulanması düşünülüyor.

CARİ AÇIĞI AZALTIRTürev ürünlere yönelik vergi düzenlemesinin cari açık riskini azaltacağını belirten yetkililer, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: 'Türkiye'deki uygulamada, belirtilen dört finansal araçla ilgili bazı mükelleflerin vergisel yükümlülüğü bulunmasına karşın bazılarının bulunmuyor.

Mevcut vergi yasalarında, swap işlemleriyle, diğer türev ürünlere göre daha az gider yapıldığı, elde edilen gelirin gelir ve kurumlar vergisine konu teşkil eden gerçekleşmiş bir gelir olmadığı görülüyor.'

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.