Tarih: 01.01.0001 00:00 282

Aşiret baskısı sahte ruhsatla can aldı

Aşiret baskısı kendini töre cinayetleri yerine bu kez depremde gösterdi. Aşiret mensubu müteahhitlerin çürük binaya ruhsat aldığı ortaya çıktı.

Aşiret baskısı sahte ruhsatla can aldı

Kaan Zenginli'nin haberi

Esnaf “İşin içine aşiret girince her şey yapılıyor” dedi.

TOPLAM 573 kişinin hayatını kaybettiği Van depremi, konut yapımında skandalı ortaya çıkardı.

Bölgede, malzemeden çalan ya da kaçak kat yapmak isteyen müteahhit, mensup olduğu aşirete güvenip evleri istediği gibi yaparak, ruhsatı da baskıyla aldı. Bölge esnafı ve depremzedeler felaketin nedenini kaçak kat ve hırsız müteahhitlere bağladı.

Güneydoğu Anadolu Tüm Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Oğuz Gültekin, kaçak kat olayının özellikle Anadolu’da çok yaygın olduğunu belirtti. 2000’li yıllara kadar Erciş’te askeri lojmanlar dışında iki katlı bina olmadığını söyleyen Gültekin “Ben bölgeyi yakından tanıyan bir insan olarak şunu söyleyebilirim ki; belediyeler işi sıkı tutmuyor.

Oralarda yaşayan aşiretlerin baskısı ve başkan yandaşları işin içine girince, kaçak kat da çıkılıyor, hazine arazisine de çökülüyor, istenilen tüm belgeler de alınabiliyor.

Daire başı 3 bin, 5 bin lira fazla vererek, kaliteli ve güvenli konut yapmak mümkün. 3 kuruş kazanmak uğruna insanların hayatı ile oynuyorlar. Allahın işine karışılmaz ama kibrit üstüne de ev yapılmaz” dedi.

Kum yerine çamur kullandılar

Erciş’te emlakçılık yapan Bighouse emlak sahibi Gıyasettin Keve, yıkılan binaların tümünün  müteahhitlere ait olduğunu, TOKİ binalarının ayakta kaldığını söyledi.

Müteahhitlerin kaçak kat ve ucuz malzeme kullanımının büyük bir felakete sebep olduğunu söyleyen Keve “Yıllardır bu bölgede emlakçılık yapmaktayım. Son 5 yıldır kerpiç evlerin yerini çok katlı binaların almasıyla birlikte özel müteahhitlerin yaptığı binalar gözle görülür şekilde çoğaldı” dedi.

Van merkezde ortalama daire fiyatlarının 80 bin TL ile 120 bin TL arasında değiştiğini Erciş’te ise fiyatların 60 bin TL ile 100 bin TL arasında olduğunu belirten Keve “Bu müteahhitler yok pahasına daire sattılar. 30 bin TL, 40 bin TL’ye insanları konut sahibi yaptılar ve sonuç ortada, büyük bir felaket.

Erciş’te herkes birbirine güvenir. Bu adamlar binalarda kullanılan demiri hurdacıdan aldılar. Kum yerine çamur kullandılar. Belediye 3-4 kat izin verirken bu adamlar 5 hatta 6 kat çıktılar. Ve insanları kandırdılar” dedi.

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı da Van Merkez’de 6 binanın, Erciş’te ise 85 binanın yıkıldığını belirterek “Erciş’te tek katlı binaların hepsi ayakta, kooperatiflerin hepsi sapa sağlam. Buna karşın yıkılan binaların hepsi çok katlı ve ticari amaçlı yapılan binalar” dedi.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.