Tarih: 01.01.0001 00:00 365

Kurbana Da Helal Standardı Geliyor

Gıdadan kozmetiğe birçok üründen sonra kurbanda da helal standardı gündeme geliyor.

Kurbana Da Helal Standardı Geliyor

Gıdadan kozmetiğe birçok üründen sonra kurbanda da helal standardı gündeme geldi. Kim Marketler Zinciri, Türkiye'de helal sertifikalı kurbanlık satışına başladı. Helal sertifikalı kurbanlık satışına yanlış kesim ve beslenme nedeniyle yaşanan tartışmalara son vermek için başladıklarını açıklayan Genel Müdür Hamit Akçay, uygulamanın ilk günden büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Türkiye'de her geçen gün sayısı artan Helal sertifikalı ürünlere kurban da eklendi. Marmara bölgesinde 58 şubesiyle hizmet veren KİM Marketler Zinciri mağazalarda satılan tüm kurbanlık hayvanlar için helal sertifikası aldı. Vatandaşın hiçbir şüpheye düşmeden tüm dini kurallara uygun olarak kurbanlıklarını alabileceğini aktaran Genel Müdür Hamit Akçay, 'Vatandaş pazardan aldığı kurbanın neyle beslendiğini, hangi şartlarda kesildiğini, dini kurallara uyulup uyulmadığını bilmek istiyor. Kafalardaki soru işaretlerine son vermek için helal sertifikası almaya karar verdik. Büyük ve küçükbaş olmak üzere şu an 800 kurbanlık hayvanımız var. Yoğun ilgi nedeniyle 200 yeni büyükbaş siparişi daha verdik. Kurbanlıkların tamamı helal sertifikası vermede yetkili GİMDES tarafından sıkı denetlenen kurumlardan alındı. Büyükbaş kurbanlık piyasada ortalama 16 TL'ye satılırken biz kilosunu 12.5 TL'ye satıyoruz. Küçükbaşta ise 695 TL'ye satış yapacağız. Kurbanlık alanlardan hiçbir kesim ücreti alınmayacak. Vatandaş alacağı kurbanın helal sertifikasını görerek gönül rahatlığıyla bayramda kesebilecek. Dileyenler kesime iştirak edebilecek veya parçalanmış halde kesimden sonra kurbanını alabilecek. Kurbanı hayır kurumlarına bağışlamak isteyenler için önde gelen yardım kuruluşlarıyla işbirliği başlattık. Satışlar tüm mağazalarımızdan, belirlenen kesim alanından veya www.kimkapinda.com adlı internet sitemizden başladı' diye konuştu.
Türkiye'de kurban piyasasının tamamen güvene dayalı olduğunun altını çizen Akçay, bir denetim mekanizması kurulması gerektiğini vurguladı.
 -BÜYÜKÖZE: 'KURBAN İSTİSMAR EDİLİYOR, VATANDAŞ DİKKAT ETSİN'-
GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüköze de kurbanda helal sertifikasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Vatandaşın aldığı kurbanın beslenmesinden kesim aşamasına kadar tüm İslami şartlara uygun olup olmadığı konusunda kaygı duyduğunu anlatan Büyüköze şu açıklamalarda bulundu:
'Her önüne gelenin kurbanlık satışı yaptığı bir ortamda kurbanlık hayvanlarda helal sertifikası büyük önem taşıyor. Hayvanın kurban olabilmesi için öncelikle temiz gıdalarla beslenmesi şart. Hayvan yemlerinde kimi zaman dinen temiz sayılmayacak katkı maddeleri kullanılabiliyor. Hayvan bu gıdalarla beslendiyse 1 ay kapatıp temiz gıdalarla beslenmesi gerek. Kesilecek hayvan en az 6 aylık olması gerek. Hayvana eziyet edilmemesi gerekir. Kurban dini bir ibadettir. Bu konuda ehil olmayan kişiler dahi bugün kurban kesimi yapabiliyor. Vatandaşlar buna dikkat etmesi gerek. Vekalet verdikleri kurbanda tüm usullerin yerine getirilip getirmediğini takip etmeli.' Dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.