EKONOMİ 31.10.2011 13:36:01 320 0

İstanbul'da ortalama kurbanlık fiyatları

Kurban Bayramı'nda kesim için İstanbul'a getirilen büyükbaş kurbanlıklar, 4 bin ile 9 bin lira, küçükbaş kurbanlıklar ise 600 ile 1500 lira arasında satışa sunuluyor.

İstanbul
VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Zeytinburnu'nda Belgradkapı'da kurulan hayvan satış yerinde AA muhabirine konuşan büyükbaş hayvan satıcısı Yaşar Öztürk, bir hayvanın yetiştirilme maliyetinin yaklaşık 3 bin lira olduğunu belirterek, en büyük hayvanın 9 bin liradan satıldığını, en küçük hayvanın fiyatının ise 4 bin lira olduğunu kaydetti.

Öztürk, satışlardan memnun olduğunu ifade ederek, ''Bayrama bir hafta var, ama satacak sadece 3 hayvanımız kaldı. Avrupa yakasında hayvan sıkıntısı çekenler, karşı taraftan bakabilirler'' dedi.

Satıcılardan Hüsnü Karagöz de, fiyatlarda geçen seneye göre artış olduğunu anlatarak, kurbanlıkları 4 bin 500 ile 8 bin lira satışa sunduklarını ve alıcının da satıcının da memnun kaldığını söyledi.

Karlarının az olduğunu, ancak maliyetini karşıladığını aktaran Karagöz, ''Bu sene satışlar daha yoğun. Avrupa yakasında sıkıntı yaşanabilir. Kastamonu'dan 20 hayvan getirdim, 2 tanesi kaldı'' dedi.

Küçükbaş hayvan satıcısı Memduh Ceylan da, hayvanları Edirne'den getirdiklerini ve kendilerinin beslediğini belirterek, yerli hayvanın ithal hayvana benzemediğini, yetiştirdikleri yerli hayvanda yağın az olduğunu kaydetti.

Kurbanlık satışında talep patlaması yaşandığını ifade eden Ceylan, ''Küçükbaş bir kurbanı yetiştirme maliyeti 400-500 lirayı buluyor. Taban fiyatımız 600 liradır. Fiyatı en yüksek hayvan ise 1500 liradan satılıyor. Her bütçeye hitap etmek lazım. Biz pazarlıklarla 650 diyoruz, ama 550'ye de verdiğimiz oluyor. Bizim de yer belgeleri, veteriner parası gibi masraflarımız oluyor. Biz, tezgaha gelen vatandaşı eli boş göndermemeyi amaçlıyoruz. İthal mala rağbet olmasın istiyoruz'' diye konuştu.

Pazara kurbanlık almaya gelen Süleyman Örnek de, fiyatlarda geçen yıla oranla farklılık bulunduğunu anlatarak, kurbanlık fiyatlarını umdukları gibi olmadığını ve fiyatların yüksek olduğunu söyledi.

Geçen yıl aynı kilodaki kurbanlığı 3 bin 600 liraya aldığını, şimdi 7-8 bin lira olarak fiyat biçildiğini belirten Örnek, ''15 yıldır kurban kesiyoruz ve hiç sıkıntı çekmedik, ama bu sene sıkıntılarla karşı karşıya kaldık'' dedi.

Kurbanlık bakmaya gelen Halil Ulu da şu anda hayvan sıkıntısı yaşandığını ve fiyatların yüksek olduğunu ifade ederek, umduklarını bulamadıklarını, uygun kurbanlık bulana kadar gezmeye devam edeceklerini söyledi.

Satış yerindeki alıcılardan Vehbi Cafri de, fiyatların geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 daha yüksel olduğunu anlatarak, kurbanlık bakarken hayvanın temiz, diri ve sağlıklı olmasına dikkat ettiğini, bu fiyatlarla kurbanlık alamayacağını kaydetti.

Kurbanlık bakan Şevket Süleymanoğlu da, kurbanlık almayı düşündüklerini, ancak bu fiyatlara bütçelerinin uygun olmadığını belirterek, ''Uygun fiyata kurbanlık bulmaya çalışıyoruz. Biz 5 kişiyiz, anlaşmak da zor oluyor. Son zamana bırakmak istemiyoruz'' diye konuştu.

Kurbanlığı ''gözünden'' tanıyın

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, iyi bir kurbanlığın gözünden tanınabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık alımı sırasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Türkiye'de Kurban Bayramı süresince yaklaşık 2 milyon kurban kesildiğini, bunun çok önemli kısmının koyun olduğunu belirten Uğur, ''Tabii seçim ve kesim sırasındaki bilgisizlik nedeniyle, kurbanların yüzde 15 ile 20'lik bölümü heba oluyor. Dolayısıyla Kurban Bayramı'nın dini yanının yanı sıra çok önemli ekonomik boyutu bulunmaktadır'' dedi.

Uğur, kurbanlık olarak seçilen hayvanın, her şeyden önce sağlıklı olması gerektiğini ifade ederek, ''Belge düzenlenmiş, kayıtları bulunan hayvanların kurbanlık olarak seçilmesi gerekiyor. Hayvanın sağlıklı olup olmadığının tespiti için değişik kontrol şekilleri vardır. Kurbanlığı alırken gözlerine bakın. Cansız bakan kurbanlığı almayın. Sağlıklı kurbanlık hareketli olur, baygın durmaz. Hayvanın memesini, burnunu ve üreme organlarını kontrol edin. Tüyleri parlak ve temiz hayvanlar seçilmeli'' diye konuştu.

Kurbanlık için ödenen bedelin karşılığında o hayvandan yeterli et alınmak istendiğini anlatan Uğur, şöyle devam etti:

''Bunun için alınacak hayvanın et durumunu belli eden bazı noktalar var. Biz bunlara 'kavram noktaları' diyoruz. Beline, duruşuna, ayaklarına ve genel vücut kondisyonuna, kuyruk sokumuna ve kuyruk bölgesine bakarak hayvanın etliliği ve yağlılığı tespit edilebilir. Sağrısı geniş ve düz, kısa ve doygun boyunlu, geniş sırtlı ve omuz yapısı daha gelişmiş hayvanlar seçilirse daha fazla et alınabilir. Türkiye bir hayvancılık bölgesi. Hayvanlarının büyük bir bölümü Doğu Anadolu Bölgesi'nden temin ediliyor. Hayvanların diğer bölgelere sevkıyatı sırasında da bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.''

-''Dişi hayvanları kesmeyin''-

Prof. Dr. Feyzi Uğur, dişi hayvanların sürüdeki devamlılık için önem taşıdığını, bu nedenle kesilmemesini tavsiye etti.

''Dişi hayvanları kesmemeye dikkat ediyoruz'' diyen Uğur, ''Türkiye'de son yıllarda hayvan sayısı azalmıştır. Bu azalma süreci bazı türlerde halen devam etmektedir. Dolayısıyla, Türkiye böyle bir tabloyla karşı karşıyayken dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesini özellikle istiyoruz. Kurbanlık olarak erkek olanı seçilirse, bu tür hayvanlardan daha fazla ve daha az yağlı et alabileceğimizi hatırlatmak isterim'' şeklinde konuştu.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.