Kara kıta, dünyadaki gıda kriziyle beraber yeni bir çelişkiyle karşı karşıya:
ABD merkezli bir düşünce kuruluşunun raporuna göre, uluslararası firmalar, karnını doyurmakta zorlanan Afrika’nın en bereketli topraklarını çok düşük maliyete kiralıyor
Taraf'ta yer alan habere göre, Afrikalılar bu sene olduğu gibi hâlâ her kuraklık dalgasıyla yeniden beliren kıtlıkla mücadele ederken, giderek daha çok uluslararası tarım şirketi kıtanın bereketli topraklarından milyonlarca hektar arazi satın alarak, üretimlerini buraya taşıyor. Oakland Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun yayımladığı uzun soluklu bir araştırma, özellikle 2008’den bu yana, Batı ülkeleri ile Çin ve Hindistan gibi birçok yükselen ekonomik gücün şirketlerinin Afrika’da tarım yapmak için çok geniş toprakları düşük fiyata uzun bir süreliğine kiraladığını gösteriyor. Rapora göre sadece 2009 yılında, özel yatırımcılar Fransa kadar toprağa ‘el koydu’.
Bir simit fiyatına tarlaYatırımcılar, gıda üretiminin artmasının Afrika’daki kıtlığın da artmasına çözüm olacağını savunurken, üretimin çoğunluğu ihracata ayrılıyor ve toprakların önemli bir bölümünde de biyoyakıt veya çiçek gibi yiyecek olarak tüketilme amacını taşımayan ürünler yetiştiriliyor. Bu durum için ‘yeni sömürgecilik’ yakıştırmalarına yol açan bir diğer unsur da, genellikle su kaynaklarına yakın bu en bereketli toprakların maliyetlerin son derece düşük olması. Rapora göre Etiyopya’da bir hektarlık arsa bir yıllığına 26 dolara (yaklaşık 48 TL) kiralanabilirken, bu rakam Mali için 6 dolara (11 TL), Sudan için ise 3 dolara (5.5 TL) kadar düşebiliyor.
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.