Kurban Bayramı sebebiyle deri sektörünü değerlendiren Türkiye Deri Vakfı Başkanı Volkan Çandar, kurbanlıklara sürülen boyanın deriyi kullanılmaz hale getirdiğini söyledi.
Kurbana Sürülen Boyalar Deriyi Çöpe Attırıyor
Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle Türkiye’deki deri sektörünü değerlendiren Türkiye Deri Vakfı Başkanı Volkan Çandar, kurbanlık hayvanlara sürülen boyaların derinin kalitesini düşürdüğünü ve derilerinin %30’unun bu sebeple kullanılmaz hale geldiğini söyledi.
Türkiye deri sektörünün hammadde açısından %80 oranında yurt dışına bağlı olduğunu söyleyen Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, Kurban Bayramı döneminin yerli hammadde elde etme açısından önemli bir dönem olduğunu söyledi.
Kurban derisinden gelen milli servetin yıllık 68 Milyon TL civarında olduğuna dikkat çeken Çandar, “Kurban Bayramı hammaddenin iç piyasaya yayıldığı bir dönem. Ancak kurbanlıklara sürülen kimyasal boyalar bu derileri kullanılmaz hale getiriyor.
Elde edilebilecek derinin yaklaşık %30’u ziyan oluyor. Ülke ekonomisine dönebilecek milyonlarca liralık değer, bilinçsizlik nedeniyle çöpe gidiyor” dedi.
Her yıl kurban bayramında yaklaşık 600.000 büyükbaş, 2 milyona yakın da küçükbaş hayvanın kesildiğini söyleyen TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, “Kesilen kurbanların derisi, yanlış işlemlere tabi tutulduğu için çöpe gidiyor. Kurban derisinin korunması çok zordur.
Yanlış kesim ve doğru şekilde tabaklayamamak, kurban derilerinin ziyan olmasına sebep oluyor. Derilere en büyük zararı, kurbanlıklara sürülen kimyasal boyalar veriyor. Bu boyayı çıkarmak için kullanılan işlemler ya deriyi kullanılmaz hale getiriyor ya da kalitesine büyük zarar veriyor” dedi.
Çin ve İtalya’ya ihracatımız artıyor
Türkiye’nin yaklaşık 80 ülkeye ihracat yaptığını söyleyen TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar, “Yılın ilk 10 ayının verilerine baktığımızda Çin’e yaptığımız ihracatımızın %101, İtalya’ya yaptığımızın ise %45 büyüdüğünü görüyoruz.
Çin hem uluslararası pazarda rakibimiz hem de ihracat yaptığımız bir ülke. Çin’de Türkiye’de üretilen deri ürünleri yüksek talep görüyor çünkü çok kaliteli” dedi. Türk deri sektörünün en büyük pazarının Rusya olduğuna dikkat çeken Çandar, “Rusya’nın kuzu derisi ürünlerde Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergisi, Rusya’ya yapılan ihracata darbe vurdu.
Yılın ilk on ayının verileri geçtiğimiz yıla oranla %5 azaldı. Bu yıl ilk on ayda Rusya’ya yapılan ihracatın 257 Milyon TL olduğunu göz önüne alırsak, yaşanan kaybın hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.