Tarih: 01.01.0001 00:00 186

Filistin: İsrail'e karşı harekete geçilsin

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nin tam üyelik başvurusunu biran önce sonuçlandırmasını ve İsrail'e karşı harekete geçmesini istedi

Filistin: İsrail

Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi'nin, Filistin'in BM'ye yaptığı, devlet olarak tam üyelik başvurusunu biran önce sonuçlandırmasını ve yeni Yahudi yerleşimleri inşa edeceğini ilan eden İsrail'e karşı harekete geçmesini istedi. Mansur, BM'de yaptığı açıklamada, Filistin'in UNESCO üyeliğinin ardından misilleme kararları alan İsrail'in bu hareketlerine son vermemesi halinde, zaten istikrarsız olan bölgenin daha fazla provokasyona ve gerilimin daha da tırmanmasına seyirci kalabileceğini belirtti. Riyad Mansur, bu kapsamda Konsey'den İsrail'in açıkladığı yeni kararları durdurmayı hedefleyen bir açıklama ya da karar almasını istediklerini vurguladı.Filistin'in BM Temsilcisi Mansur, Konsey'in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 23 Eylül'de BM'ye yaptığı tam üyelik başvurusu konusunda da ''harekete geçme zamanının geldiğini'' belirtti.Bu arada BM Güvenlik Konseyi'nin Değerlendirme Komitesi, Konsey'in 15 üyesinin, Filistin'in tam üyeliği konusundaki tutumları belirleyip bir rapor hazırlamak amacıyla bir toplantı yaptı. Basına kapalı yapılan toplantıda, Konsey'in 6 ülkesinin (Çin, Rusya, Brezilya, Lübnan, Hindistan, Güney Afrika) Filistin'in BM başvurusunu desteklediklerini, Fransa, İngiltere ve Kolombiya'nın çekimser kalacaklarını ve ABD'nin de başvuruyu veto edeceğini söyledikleri öğrenilirken geriye kalan 4 üyenin (Nijerya, Gabon, Almanya ve Portekiz) henüz kesin bir tutum içinde olmadıkları, son üye Bosna-Hersek'in ise henüz tutumunu açıklamamakla birlikte çekimser kalmasının beklendiği bildirildi. Komitenin söz konusu raporu 11 Kasım'daki yeni toplantıya kadar tamamlaması ve o gün komitenin Filistin'in tam üyelik başvurusuna ilişkin tutumunun ne olacağının ortaya çıkması bekleniyor.Ancak ABD'nin Filistin'in tam üyelik başvurusunu veto etmesi halinde Filistin'in BM'ye tam üyelik süreci bu aşamada durabilir. O durumda Filistin, 193 üyeli BM Genel Kuruluna gitme yolunu da seçebilir, bu yolu seçerse şu an BM'de ''gözlemci'' statüsünde olan Filistin, Kurul'dan yeterli oyu alması halinde, Vatikan gibi ''üye olmayan gözlemci devlet'' olarak statüsüne yükseltebilir ancak BM'ye (devlet olarak) tam üye olamaz. Filistin'in BM'ye devlet olarak tam üye olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin onayını mutlaka alması gerekiyor.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.