Tarih: 19.11.2011 10:10

Van'a afet yerine hayatta etlilik kararı!

Facebook Twitter Linked-in

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Van'ın 'afet bölgesi' ilan edilmesinin yerine 'genel hayata etkililik kararı' alındığını belirterek, ''Bu karar, hem Van'ın afet bölgesi ilan edilmesi durumunda yapılacak her türlü yardıma hem de bölgede yaşamın normale dönmesi için gerekli çalışmaların düzenlenmesine imkan sağlayacak'' dedi.

Çiftçi, yaptığı açıklamada, belli çevre ve grupların Van'da yaşanan depremin büyüklüğünün aslında 5,6 değil 8,2 civarında olduğunu iddia ettiklerini hatırlattı.

Bu kişilerin, insanların kafalarını karıştırarak, ''Devlet böyle yaparak afet bölgesi ilan edilmesini engelliyor'' iddiasını ortaya attığını belirten Çiftçi, ''Oysaki bir bölgeyi afet ilan ederseniz orada yapılaşma yapamazsınız.

En basitinden buraya en ufak bir çivi çakılması bile söz konusu olamaz. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde bina yapılamaz ve mevcut binalar onarılamaz'' dedi.

Deprem bölgesinin ''afet bölgesi'' ilan edilmesinin yerine, 7269 sayılı kanunla konuyla yetkili kılınan Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) ''genel hayata etkililik kararı'' aldığını belirten Çiftçi, şunları söyledi:

''Yerleşim yeri veya yerlerinde ikamet eden bir topluluğun normal yaşantı düzenini bozacak veya kesintiye uğratacak bir afet ve acil duruma maruz kalması veya muhtemel bir afet ve acil durumdan etkilenebileceğinin belirlenmesi anlamı taşıyan genel hayata etkililik kararı', hem Van'ın afet bölgesi ilan edilmesi durumunda bölgeye yapılacak olan her türlü yardımın yapılmasına hem de bölgede yaşamın normale dönmesi için gerekli çalışmaların düzenlenmesine imkan sağlayacak.

Kararın uygulanması konusu, Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Bakanlar Kurulu konuyu görüşüp her bakanlığa görevler verdi.

Böylece bölgede başka illere göçün sağlanmasından TOKİ evlerinin inşasının başlanmasına kadar her türlü çalışma yapılabilecek.'' 

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —