İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmelerinin (İETT) ''en yaşlı'' şoförü unvanına sahip 66 yaşındaki Necati Erdoğan, 43 yıldır kurumda hizmetini aksatmadan sürdürüyor.
Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre kamyonet şoförlüğü yaptığını ve 1968 yılında İETT bünyesinde Levent garajında işe başladığını söyledi. İlk işinin araçların bakımı ve temizliği olduğunu, 17 yıl gece-gündüz silici ve postabaşı olarak çalıştığını anlatan Erdoğan, ''Daha sonra Topkapı'daki oto-kamyona geçtim. Havagazı fabrikalarına kömür taşıdım. O zamanlar havagazı üretimini İETT yapıyordu. Orası kapanınca da 1994'te tekrar Levent garajına döndüm. Bir süre manevra şoförü olarak çalıştıktan sonra hatta geçtim'' diye konuştu.
Erdoğan, geçen zaman içerisinde emekliliğe hak kazandığını belirterek, şöyle devam etti:
''İsteseydim şimdiye kadar çoktan emekli olabilirdim. Beni çalışmaya devam ettiren unsur, maddi kaygılar değil, işimi çok sevmem ve işime bağlı olmam. Allah güç verdiği sürece de çalışmaya devam edeceğim.''
Ağırlıklı olarak Sarıyer bölgesindeki hatlarda çalıştığını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Demirciköy, Kısırkaya, Rumelifeneri, Garipçe, Bahçeköy gibi köy hatlarında çalıştım ve halen devam ediyorum. Bu bölgedeki trafik yoğunluğu diğer yerlere göre daha az. Ancak bu hatlardaki yollar, çok dikkat isteyen, şoförün karşıdan geleni daha fazla düşünmesi gereken hatlar. Aksi halde her an kaza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.''
Erdoğan, vardiyalı çalıştığını ifade ederek, çalıştığı hatların günlük değiştiğini, ancak genelde aynı bölgede kaldığını anlattı. Amirlerinin başka bir bölgeye vermesi halinde de gittiğini kaydeden Erdoğan, ''Çünkü nereye gidersen aynı görevi yapacaksın. Sabahları 04.00'de kalkıp işe çıkıyorum, öğleden sonra 14.00'e kadar devam ediyorum. Akşam vardiyasında ise öğleden sonra işe başlayıp gece yarısına kadar çalıştığımız zamanlar oluyor'' diye konuştu.
-''Otobüslerle aramızda bağ oluştu''-
En çok da İkarus marka otobüsleri kullandığını aktaran Erdoğan, ''Benim çalıştığım hatlarda bu otobüsler kullanılıyor. Mercedesler alçak tabanlı olduğu için bu hatlara girme imkanı olmuyor. Kullandığım otobüslerle aramızda bir bağ oluştu. Sileceğin bozulması gibi arızaları, gerekli malzeme varsa kendim giderip yoluma devam ediyorum'' şeklinde konuştu.
Erdoğan, şoför olmanın zorluklarına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bazı sürücüler uygunsuz ve kurallara aykırı olarak hareket ederek biz şoförleri engelliyorlar. Özel araçlarını otobüs duraklarına çekiyorlar, biz de duraklara yanaşıp yolcuları indirip bindirmekte güçlük çekiyoruz ya da aniden sollama yapıp otobüsün önüne giriyorlar, bu da bizi zor duruma sokuyor. Ayrıca bazı yerlerde vatandaşların araçlarını park etmesi nedeniyle sokaklara girmek mümkün olmuyor. Sürücülerin bu gibi konulara hassasiyet göstermesini istiyoruz. Kış döneminde ise tepelerde kara, tipiye yakalanıyoruz. Bu gibi durumlarda tepeden aşağıya inmekte güçlük çekiyoruz.''
-''Yolcuların bize 'hayırlı işler' demesi yeter-
Erdoğan, otobüs şoförlerinin yolculara iyi davrandığında bunun karşılığını aldığını dile getirerek, ''Yolculardan beklentimiz, bizi iyi karşılasınlar, otobüse binerken 'şoför efendi, kolay gelsin' desinler yeter'' diye konuştu.
Yolcularla tartışmayı sevmediğini ve onlara titizlilikle yaklaştığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Kavga, tartışma gibi olaylara mahal vermiyoruz. Otobüste hırsızlık gibi olumsuzluklara da rastlamadım. Bileti olmayan yolcuları bilet temin edene kadar idare ettiğim zamanlar oldu. Bir gün durağın önüne büyük bir araç park etmişti. Bu nedenle durakta bekleyen bir anne ve engelli çocuğunu fark edemedim. Daha sonra engelli çocuğun babası son durağa gelerek bana 'Otobüs babanın malı mı da almıyorsun?' diye kızdı. Hareket amirleri araya girerek babayı sakinleştirdi, sonrasında da anlaştık.''
Erdoğan, çalışma hayatı boyunca çeşitli olaylarla karşılaştığını anlatarak, bir gün uzun hatta çalışırken otobüsün üç lastiğinin birden patlaması sonucu yolcularla birlikte uzun süre mağdur kalmasını unutamadığını söyledi.
Bazı hatların kendine has zorlukları olmakla birlikte günümüz çalışma koşullarının geçmişe göre daha elverişli olduğunu ifade eden Erdoğan, meslektaşlarına da şu tavsiyelerde bulundu:
''Şoför arkadaşlarımız bu işi severek yapsınlar, özveri ile çalışsınlar. Bu işi bilinçli yapsınlar. Ben senelerdir işime özveri ile sarılarak seve seve çalışıyorum. İstemeyerek çalışanlar için bu iş zor oluyor.''
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.