EKONOMİ 24.11.2011 12:57:24 559 0

GÜBRETAŞ'tan 60. yılda rekor büyüme

Kimyevi gübre sektöründe faaliyet gösteren Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ), ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren iştirakleriyle birlikte 60. yılına rekor büyüme oranlarıyla giriyor.

GÜBRETAŞ

2011'in 9 aylık verilerine göre, şirket tarihinin en yüksek satış miktarı, pazar payı ve karlılık rekorlarına ulaşan GÜBRETAŞ, yıl sonu konsolide ciro hedefini 2 milyar lira olarak açıkladı. Sektörde yaklaşık yüzde 30 pazar payına sahip GÜBRETAŞ'ın iştirakleriyle birlikte ilk 9 aylık konsolide satış geliri 1 milyar 521 milyon liraya ulaştı. GÜBRETAŞ, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında satış gelirinde yüzde 57'lik büyüme oranı yakaladı. 3. çeyrekte 196,9 milyon lira konsolide kar açıklayan GÜBRETAŞ'ın net karı ise 54,1 milyon lira oldu.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, şirketin 60. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl şirketin en yüksek satışını gerçekleştirdiklerini, şirket tarihinin en yüksek ciro ve karlılığını elde ettiklerini belirterek, ''Geçtiğimiz yıl şirket tarihinin en yüksek satış miktarı, pazar payı ve karlılık oranlarına ulaştık. Bu yılın ilk 3 çeyreği verilerine baktığımızda da 60. yılımıza yeni satış ve ciro rekorlarıyla gireceğimizi söyleyebilirim. 2011'de, 60 yıllık tarihimizin en yüksek cirosunu, satış miktarını ve pazar payını elde etmiş olacağız. Ciro olarak önemli bir büyüme yakalarken, satış miktarında ise geçen yılın yüzde 10 önündeyiz'' şeklinde konuştu.

Hammadde odaklı yatırım stratejilerini sürdüren, İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya'da kapasite kullanımı oranlarını yükselten GÜBRETAŞ'ın, önümüzdeki yıllarda bu tesislerin kapasitesini artırmayı hedeflediğini ve Razi Petrokimya'nın Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük sanayi yatırımı olduğunu belirten Koca, şirketin tüm iştirakleriyle entegre bir şekilde hizmet verdiğini ve bu sayede son yıllarda istikrarlı bir büyüme trendi yakaladıklarını vurguladı.

Gübre sektörü açısından Türkiye'de yeterli hammadde kaynağı bulunmadığına dikkati çeken Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yıllık 5 milyon ton civarı satışı olan gübrenin hammaddesi yüzde 95 oranında yurt dışından temin ediliyor. Bu nedenle sektörümüz dışa bağımlı, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan ciddi anlamda etkilenen bir sektör. Biz bu kısıtları aşmak için hammadde kaynağına sahip ülkelere yatırım yapma stratejisini geliştirdik. İran'da hayata geçirdiğimiz ve dünya amonyak ticaretinin yüzde 4,5'ini tek başına karşılayan Razi Petrokimya, bu stratejimizin önemli sonuçlarından biridir. Bu sayede son 3-4 yılda hızla büyüyerek sektörümüzde global bir oyuncu haline gelirken, Türkiye ekonomisi için de katma değer yaratmış olduk.''

Gübrenin üretiminden çiftçiye ulaştırılmasına kadar tüm süreçlere hakim olmalarını sağlayan bir altyapıya sahip olduklarını ifade eden Koca, ''İran'daki tesislerimizde üretilen 27 bin tonluk üre gübresi, Razi Petrokimya bünyesinde kurulan Raintrade Dış Ticaret firmasının yönettiği operasyonla, diğer iştirakimiz NEGMAR'a ait Barbaros G adlı gemiyle geçtiğimiz ay Tekirdağ'daki lojistik merkezimize kadar getirildi. Oradan da Türkiye genelindeki Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer bayilerimiz aracılığıyla çiftçilerimize ulaşıyor'' diye konuştu.

-''Deniz taşımacılığında yatırımlarımız sürüyor''-

Mehmet Koca, bu yıl deniz taşımacılığı ve lojistik sektörlerinde de yeni yatırımlar yaptıklarını, deniz taşımacılığında yatırımlarının sürdüğünü ifade ederek, iştiraklerinden uluslararası deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren NEGMAR Denizcilik'in, bu yıl bünyesine katılan yeni gemilerle birlikte 8 gemilik bir filoya ulaştığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de toplam gübre tüketiminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2 artış olduğunu belirten Koca, GÜBRETAŞ'ın satış oranlarının bu yıl da sektörün üzerinde büyüme gösterdiğini kaydetti.

Türkiye'de yıllık gübre tüketiminin 5 ila 5,5 milyon ton arasında değiştiğini ve bunun dünya ortalamasının altında olduğunu bildiren Koca, yurt dışındaki kullanım oranlarıyla kıyaslandığında bu miktarın yıllık 8 milyon ton civarında olması gerektiğini, sektörün henüz doygunluğa ulaşmadığını, sektörün gelişmesine paralel olarak bu oranların önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 2 civarında büyüme göstermesini beklediklerini söyledi. Son yıllarda ürüne ve bölgeye özel gübreler geliştirdiklerini anlatan Koca, ihtiyaca yönelik üretim anlayışları sebebiyle katı, sıvı ve toz grubundaki ürün çeşitlerinin 130'a ulaştığını bildirdi.

GÜBRETAŞ'ın, 60. kuruluş yılına, milyar dolarlık şirketler arasında gireceğini belirten Koca, ''2012 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Büyüklüğümüze yakışır işler ve yatırımlar yapacağız. Yarımca'daki tesislerimizde kapasite artırımına yönelik bir yenileme yatırımımız olacak. Bunun sonucunda Türkiye'deki üretim hacmimizi yüzde 45 oranında artırmış olacağız. Ayrıca yurt dışı yatırımları için araştırmalarımız devam ediyor. Başta bu açıdan yer altı zenginliklerine sahip Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere, ham madde kaynağına sahip bölgelerde yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz'' dedi.

-''Yatırım arayışlarımızı devam ettireceğiz''-

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Koca, Türkiye'de depolama kapasitelerinin 400 bin tonlara ulaştığını kaydederek, Kuzey Afrika'dan Rusya'ya kadar olan hinterlant içerisinde yatırım arayışlarını sürdüreceklerini, yatay ve dikey büyümeye devam edeceklerini, hammadde kaynağına sahip ülkelerde yatırım arayışlarının sürdüğünü, yurt içi üretim gücünü artıracaklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, cirodan ziyade miktar ve pazar payını önemsediklerini ifade ederek, ''Önümüzdeki yıl, 2011'den daha fazla satacağımızı öngörüyoruz. Yaklaşık 1 milyon 560-1 milyon 570 bin ton civarında bir satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Koca, bir soru üzerine, ''Yurt dışında yeni bir operasyon düşünüyoruz ama masamızda henüz sıcak bir durum yok. Yurt dışında antenlerimiz sürekli açık. Ham madde kaynaklarına sahip ülkelere bakıyoruz. Bunlar da Kuzey Afrika, Suriye, Irak, Karadeniz ülkelerinde var'' diye konuştu.

İran konusunda, ABD'nin çizdiği ambargo çerçevesinde kendilerini ilgilendiren herhangi bir konu olmadığını vurgulayan Koca, satın almaları döviz endeksli yaptıklarını söyledi. Koca, bu yıl, 2008 kadar olmasa da gübre fiyatlarının bir miktar arttığını, bunan üzerine çıkacağını ummadıklarını, 2012'nin, bu yıl kadar pahalı olmayacağı kanaatinde olduklarını söyledi.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.