GÜNCEL 19.12.2011 19:43:00 1320 0

“HaMdım, yandım, piştim” diyen Mevlana Ölümünün 738. Yılında Keçeye İlham Kaynağı Oldu…

Dünyanın en eski dokuma ve örme olmayan tekstil ürünü olan keçenin kullanımı bronz çağına kadar dayanmaktadır. Göçebe olan tüm kabileler keçeyi kullanmışlardır. Bu göçebe kavimlerle Orta Asya’dan Anadolu’ya ve Kuzey Avrupa ülkel

“HaMdım, yandım, piştim” diyen Mevlana Ölümünün 738. Yılında Keçeye İlham Kaynağı Oldu…
Keçe, eski çağlardan beri ısıya ve suya dayanıklılığı sebebi ile en eski ve vazgeçilmez giyinme maddesi olmuştur. Keçe, kırkılmış koyunyünlerinin boyanıp taranmasından sonra zeytinyağı sabunu ile yoğrulması sonucu oluşan, eski yıllarda yer yaygısı, at eğeri, kepenek, Mevlevi külahı gibi ürünlerin yapımında kullanılırken, sanatçılar son yıllarda değişik teknik ve tasarımlarla keçeyi farklı bir boyuta taşımaktadırlar. İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Öğretim Görevlisi M Gülgün Tekin, keçeyi eserlerinde kullanarak ortaya ilginç çalışmalar çıkarmaktadır. Bu sene Mevlana Celaleddin Rumi’nin Hakka Yürümesinin 738. yılı münasebetiyle yaptığı çalışmada, keçeyi kullanarak “semazen” figürü projesini hazırladı.
 Mevlana, bütün dinleri idrak etmiş ve bütün dinlerin üstüne çıkıp, insana secde etmiş, insanlık ve sevginin dininin kurucusu olup birliği müjde ettiğini, halkı ve mukaddes kitabı kucakladığını dile getirmiştir. İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Öğretim Görevlisi M Gülgün Tekin Mevlana ile ilgili görüşünü, “Dünyayı daim bir oluş âlemi görerek ölümü de pek tabii buluyordu. Hatta ona göre ölüm sallanan bir dişin düşmesinden başka bir şey değildi. Dünya ve hayat daimi bir oluştan başka bir şey olmadığından yıpranmaz ve eskimez, zamandan zamana değişir ve tazelenirdi. Bu yüzden düşen dişin yerine mutlaka yenisi çıkacaktı. Bu bakımdan da O, âlemdeki ebediliğinden emindi” dile getirdi.
 Mevlana bir seslenişinde, “Mezarımın toprağı bir yudum şarap gibidir. Bedenimi içince, canım göklerin üstüne çıkar. O padişah değilim ki tahttan ineyim de tabuta bineyim. Benim fermanımın yazgısı ebediliktir.” Bir başka seslenişinde ise ' Ben görünen ve görünmeyenim. Uykudaki göz gibi açığım ve gizliyim. Varım ve yokum. Gül suyundaki koku gibi. Söyleyen ve susanım kitaptaki yazı gibi.' şeklinde konuşmuştur. İşte basit gibi görünen fakat tüm evreni kapsayacak kadar mana dolu olan bu sözlerle Hz. Mevlana kendi makamının da ne olduğunu ortaya koymuş ve hiçbir zaman yokluk ve tevazudan ayrılmamıştır. Hak’la var olduğunu ve onun bir gölgesi olduğunu her fırsatta ortaya koyan Mevlana bir rubaisinde kişiliğindeki manevi enginlikten şöyle bahsetmiştir. “Ben hem aşık, hem de maşukum. Ben hem aynayım, hem güzelliğim, hem de güzelliği seyreden.”  Bu derin felsefeden etkilenmenin mümkün olmadığını söyleyen M. Gülgün Tekin, “Ben bu derin inancı bir çalışmamda yansıtmak istedim. Mevlana’nın “Hamdım, yandım, piştim” diye özetlediği kendi yaşamını ve Hak’a kavuşmasını ‘SEMAZEN’ adlı tepme keçe çalışmamla tasvir etmeye çalıştım.” dedi.
 M. Gülgün TEKİN Kimdir?
M. Gülgün TEKİN 1960 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da bitirdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Tekstil Ana Sanat Dalından 1982de mezun olan Tekin, aynı bölümde dış giysi formu ve desen tasarımı konusunda yüksek lisansını tamamladı. 23 yıl boyunca çeşitli ihracat firmalarında tasarımcı ve yönetici olarak görev yaptı. Konya, Afyon, Hatay, Adıyaman, Urfa ve Tire’de geleneksel tepme keçe konusunda, İskandinav ve Baltık ülkelerinde modern keçe teknikleri ile ilgili araştırmalar yaptı. Hollanda’da keçe workshoplarına katılan M. Gülgün Tekin, Estonya Güzel Sanatlar Akademisi’nde “Keçe” çalışmalarını izledi. 2009-2010 öğretim yılında 136 öğrenci ile “Güneş Anadolu’ya Nemruttan Doğar” bitirme projesinde 44 parçalık koleksiyonun keçe çalışmalarını yaptı. İDGSA 80’ler grubunun “Baykuş Bakışı Kadın” adlı Bursa, Balıkesir, İstanbul ve Ankara karma sergilerine keçe çalışmaları ile katıldı.

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.