Tarih: 01.01.0001 00:00 538

Yıldız, Türk Dünyasını Sarıkamış'ta Buluşturdu

Sarıkamış Harekâtı’nın 97’nci yıldönümünü anma etkinlikleri bu yıl çok renkli ve anlamlı görüntülere sahne oldu. Kars Serhat Boyları Derneği başkanı Muharrem Yıldız; 'Sarıkamış Harekatı’nın bir diğer hedefi ise Anadolu T

Yıldız, Türk Dünyasını Sarıkamış
Kars Serhat Boyları Derneği’nin öncülüğünde Türk Dünyası’nın 16 ayrı bölgesinden Sarıkamış’a gelen yaklaşık 50 kadar temsilci Allahuekber Dağları’nda şehitlerimize saygı yürüyüşüne katıldılar ve sembolik olarak nöbet tuttular.
 
Şahin, Türk Dünyası çadırını ziyaret etti
Kars Serhat Boyları Derneği’nin girişimiyle tören alanında kurulan Türk Dünyası çadırlarında kardeş ülke ve toplulukların bayrakları dalgalandı. Bu yıl Sarıkamış etkinliklerine katılarak Sarıkamış Şehitlerine Saygı Yürüyüşünü tamamlayan 'ilk bakan' unvanını alan İçişleri bakanı İdris Naim Şahin, Türk Dünyası çadırlarını ziyaret etti ve misafirlerle tek tek ilgilendi. Bakan Şahin, kardeş yurtlardan gelen temsilcilerin güzel bir vefa örneği sergilediklerini belirterek, önümüzdeki yüzyılın Türk asrı olacağını, buna göre hazırlanmak gerektiğini vurguladı.
 
“Sarıkamış’ın hedefi Türkistan Birliğini kurmaktı”
 Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız da, Sarıkamış Harekatı’nın Çanakkale Zaferi kadar önemli olduğunu belirterek, 'Amacımız Sarıkamış’ın da Çanakkale kadar bilinmesi ve burada şahadet şerbeti içen kahraman ecdadımızın ruhlarının şadedilmesidir' dedi. Sarıkamış Harekâtı’nın hem vatan topraklarını düşman işgalinden kurtarmayı hem de Rusların sıcak denizlere inmesini engellemeyi hedeflediğini anlatan Muharrem Yıldız, 'Sarıkamış Harekatı’nın bir diğer hedefi ise Anadolu Türkleriyle Türkistan’ı birleştirmek ve Türkistan Birliğini kurmaktı. Tarihçiler bunu pek gündeme getirmez ama Türk Birliği Enver Paşa’nın en büyük hayaliydi. Sarıkamış’ta şehit olan ecdadımız ayni zamanda Kafkasya ve Orta Asya'daki soydaşlarımızı esaretten kurtarmayı amaçlıyordu. Türk Dünyası’nın temsilcileri Sarıkamış’a gelerek aslında bir vefa borcunu yerine getirmektedir. O yönüyle bu organizasyon çok anlamlıdır. Şehitlerimiz için Sarıkamış’a gelen bu kardeşlerime teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu. Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
 “Çanakkale’deki şehitler de bizim Sarıkamış’taki şehitler de”
Ne mutlu ki Çanakkale’yi artık bütün Türkiye biliyor. Her yıl yüz binlerce insanımız Çanakkale’yi ziyaret ederek şehitlerimizin ruhunu şad ediyor. Bizler Sarıkamış’ın da Çanakkale gibi her yıl yüz binlerce hatta milyonlarca insanımız tarafından ziyaret edilmesini arzu ediyoruz. Bu yıl 16 Türk yurdundan temsilcileri buluşturarak bu konuda yeni bir çığır açmış olduk. Aziz şehitlerimize vefa borcumuzu ödemek için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu konuda son yıllarda olumlu gelişmeler var. Ama bunları yeterli görmüyoruz. Sayın Başbakanımızın daha önce açıklamış olduğu Sarıkamış’la ilgili projelerinin de biran önce hayata geçmesini temenni ediyoruz. Bu konuda ilgili kurumların daha somut adımlar atmasını bekliyoruz. Bu yılki Sarıkamış etkinlikleri konusunda bizden desteğini esirgemeyen Sayın Valimize Sayın Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’.
 
 'Sarıkamış Şehitleri İçin Türk Dünyası Nöbette' sloganıyla başlattıkları bu projeyi her yıl gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Muharrem Yıldız, 'Sarıkamış’ta vatan için toprağa düsen 90 bin şehidimiz için her yıl en az 90 bin ziyaretçi gelmesini hedefliyoruz. Geçmişini bilmeyen bir toplumun geleceği olmaz. Şehitlerimiz için ne yapsak azdır.' dedi.
 
Önemli ve ilginç isimler katıldı
Kars Valiliği ve Kars Belediye Başkanlığı’nın lojistik desteği ve Serhat Boyları Derneği’nin öncülüğünde Sarıkamış Şehitleri’ni anma etkinliklerine katılan Türk Dünyası heyeti içerisinde ilginç ve önemli isimler bulunuyor. Azerbaycan'nın tanınmış sairi ve milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Borcali'nin dede Korkut'u olarak bilinen şair Derviş Osman, Atatürk’ün baba Ocağı Kocacık Köyü’nden öğretmen Hüseyin Kaplan, Orta Asya'daki Sürgün Karadenizli Türkler'in Lideri Muhammet Uzunoğlu bu isimlerden bazıları.
 
Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliklerine Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan, KKTC, Başkurtistan, Doğu Türkistan, Türkmeneli, Ahıska, Borçalı, Kırım, Gagauzya gibi farklı bölgelerden temsilciler katıldı.
 
Üç gün süren etkinliklerin ardından Kars belediye Başkanı Nevzat Bozkuş misafir heyete bir yemek verdi. Burada, Türk Dünyası temsilcilerinin yanı sıra organizasyona katkılarını esirgemeyen Kars Valisi Ahmet Kara ve Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'a, Kars Serhat Boyları Derneği Muharrem Yıldız tarafından teşekkür plaketi verildi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.