Tarih: 01.01.0001 00:00 891

Emiroğlu, Çocuklarınıza Zaman Ayırın

Birçok ebeveyn çocuğun zaman geçirmesinde oyuncakları kurtarıcı olarak görür. Ancak uzmanlar tarafından oyuncakların çocuğun hayatındaki etkisi görüldüğü ve sanıldığı gibi basit olarak değerlendirilmiyor.

Emiroğlu, Çocuklarınıza Zaman Ayırın
Oyun oynamayı çocuğun kendini ifade etmesi olarak niteleyen Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi Psikoloğu Birgül Emiroğlu “ Çocukların ruhsal dünyası, oynadıkları oyunla nasıl anlaşılır” konulu söyleşide, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkez’inde ebeveynlerle bir araya geldi.
 
“Çocuklara Zaman Ayırmak Çok Önemli”
Anne ve babaların çocukla olan ilişkisinin çocuğun akıl sağlığı üzerinde etkili olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Emiroğlu, “Çocuklara zaman ayırmak çok önemli. Onlarla haftada iki kez birer saat oyun oynayın. Çocuklar evin termometresi gibidir. Bir evde problem varsa, siz fark etmeseniz bile çocuk bunu hisseder ve oynadığı oyunla dışarıya yansıtır. Örneğin; Van depreminden etkilenen çocuklar, gözlemlediğimiz kadarıyla oyunlarında kuleler yapıp yıkıyorlar. Oyuncak ambulanslarla oynuyorlar. Çok hasta olan bir çocuk sürekli doktorculuk oynuyor. Çünkü iyileşmeye ihtiyacı var. Öte yandan kız çocukları eğer bebeğini üst üste giydiriyorsa, temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı anlamını taşır.” dedi.
 
“Oyun Oynayanlar İş Hayatında Başarılı”
Emiroğlu, çocukların 10 yaşına kadar kelime repertuarının dar olduğunu belirterek, kendisini oyuncaklar üzerinden anlattığını ifade etti. Oyunun çocukların hayatındaki önemine dikkat çeken uzman psikolog, “Oyun çocuğun hayal ile gerçek arasındaki köprüsüdür. Gizli enerjisini açığa çıkarır. Ona benlik saygısını kazandırır ve özgüvenini, başkalarıyla ilişkilerini geliştirir. Duygularını ele verir. Bir başka açıdan bakıldığında yapılan araştırmalara göre oyun oynayan çocuklar gelecekte iş hayatlarında daha başarılı.” diye konuştu.
 
Oyununa Müdahale Etmeyin
Çocukların oyun sayesinde kendilerini iyileştirdiklerini vurgulayan Emiroğlu, “Ebeveynler bütün işini bırakarak, çocuklarıyla oyun oynamalı. Oynarken de ona asla müdahale etmemeli. Duyarlı olmalı, güven vermeli. Yanında oturmalı. En önemlisi de onun oyununu ilgiyle izlemeli. Tüm bunları yaparken, anne babalar çocuklara asla ne yapacağını nasıl oynaması gerektiğini söylememeli. Çünkü bu durum çocukların hayal gücünü kısıtlıyor. ” dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.