Tarih: 01.01.0001 00:00 443

Televizyon Gazetecileri Öğrencilerle Buluştu

Küçükçekmece Belediyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Televizyon Gazeteciliği Seminerleri” kapsamında program sunucusu ve muhabir Fatih Portakal ile NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşilte

Televizyon Gazetecileri Öğrencilerle Buluştu
Sunuculuğunu Soner Örnekol’un yaptığı ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşide, konuklarla; haber bülteninde habercilik üslubu ile dijital yayıncılıkta içerik üretimi ve geleceğin haberciliği konuşuldu.
 
Düşüncelerim Kurumumu Bağlamaz
Uzun yıllar muhabirlik yapan ve özel bir televizyon kanalında haber programı sunan Fatih Portakal, spiker olmadığını dile getirerek, “ Ben konuşan bir haber programı yapmak üzere yola çıktım. Programda, 15 yıllık muhabirlik hayatımda ne öğrendiysem onu uygulamaya çalışıyorum. Kendimi kasmıyorum. Habercilik duygularımla haber yapmaya çalışıyorum. Sadece bir haber bülteni değil, düşüncelerimi aktardığım bir program sunuyorum. Aktardığım düşünceler ise kurumumu bağlamıyor.” diye konuştu.
 
En Büyük Sorunumuz; Konuşamamak
Türkiye’de düşüncelerini ifade eden insanların “bir tarafın adamısın” diyerek yaftalandığını ifade eden Portakal, “Benim de elbette bir siyasi görüşüm var ancak sadece düşüncelerimi aktarıyorum. Yaptığım programda konuşan bir Türkiye yaratmaya çabalıyorum. Türkiye’nin en büyük eksikliği konuşamamak, birbirimize hakaret etmeyi seviyoruz ve bir yerin adamı oldurtmayı seviyoruz. Bana göre konuşulmaması gereken bir konu olmamalı. Herkesin farklı dünya görüşü var ancak mühim olan konuşabilmemiz, sorunları çözebilmek ve saygı göstermek” dedi.
 
Spikerlik; Güzellik Demek Değil
İletişim fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Portakal, özel üniversitelerde okuyan öğrencileri staj için kabul etmediğini belirterek, “ Öğrenciler iki günde spiker olmayı düşünüyor. Spiker olmak için güzellik önemli değil. Ben 15 yıldır bu işin içerisindeyim. Bu işin emeğini çektim. Bazı şeyler kolay olmuyor.” dedi.
 
Yeni Medya; Dijital Mecra
Medya dünyasındaki geçmişini öğrencilerle paylaşan NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe ise sosyal medya ve televizyonun geleceği ile öğrencilere bilgi verdi. Yeşiltepe, dijital mecranın etkinliğini arttırdığını ifade ederek, “Tam taşlar yerine oturuyor dedik, yeni medya hayatımıza girdi. Televizyon artık hayatımızdan yavaş yavaş çıkıyor. Dijital mecra hayatımıza girdi. Kendi televizyonumuza sahip olacağımız bir alan dijital mecra. Artık sayısız alette habere hızlı ulaşıyoruz.” diye konuştu. BBC televizyonunun haberine göre, 2016 yılında 3 milyar internet kullanıcısı olacağını dile getiren Yeşiltepe, akıllı telefonların fiyatlarının düşmesiyle herkesin mobilleşeceğini söyledi.
 
Daha Hızlı, Daha Canlı Yayıncılık
Yeşiltepe dünya çapında sosyal medya rakamlarını ise şöyle ifade etti :
“Türkiye’de dünya nüfusunun yüzde 11’i facebook üyesi, twitter’ın 225 milyondan fazla kullanıcısı var. Youtube’a 1 dakikada 35 saatlik video yükleniyor. Türkiye Avrupa’da en çok internet kullanan 3. ülke. Türkiye’de 22 milyon internet kullanıcısı var. Bu rakamlara bakıldığında; spikerler, muhabirler acayip bir çağın şafağındayız. Sizler bu dünyaya hitap eden insanlar olacaksınız. Öyle canlı öyle hızlı yaşıyoruz ki, daha canlı daha hayatın içerisinden, daha sahici habercilik yapılması gereken bir çağa girdik.
 
Spikerlik Üzerine
Öğrencilerin sorusu üzerine spikerlik mesleğini değerlendiren Yeşiltepe, spikerlik terimini sevmediğini dile getirerek, “Spikerlik, bana biraz pasif bir iş gibi geliyor. Hayatın içinde değilseniz, soru soramıyorsanız, sadece okuma gayreti içerisinde okumak basit bir iş. Benim kafamdaki spiker; işin odak noktası olan kişi. Düzgün diksiyonla bu iş olmaz. Bu meslek uluslararası genel kültür ve ulusal genel kültür bilgilerine sahip olmanız gereken bir iştir. Bu bağlamda, kendinizi yetiştirmeniz gerekir.” dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.