Tarih: 15.02.2012 12:09
Sosyal Medya Ve Canlıyayında Canlı Kalmak
Sunuculuğunu Soner Örnekol’un yaptığı söyleşide; konuklar öğrencilere gazetecilik, sosyal medya, canlı yayında canlı kalmak ve ekranın sağladığı popülerlik konularında bilgi verdi.
Canlı Yayında İşten Atıldım
İletişim fakültesi öğrencilerine spikerlik konusunda tavsiyelerde bulunan Erhan Çelik, “İş hayatında Türkiye’de canlı yayından atılan ilk adamım. İş hayatındaki en büyük şanssızlığım Reha Muhtar’la çalışmaktı. Aslında yapmadığım bir haberden dolayı Reha Muhtar ben işten attığını açıklamıştı. Haber yöneticilerinin en kolay yaptığı iş budur.Ekran önünde konuşurken, tecrübe zamanla kazanılıyor. Çünkü canlı yayın; kasyapmak gibidir. Spiker adayları, mesleğe başladığınızda ilk etapta aklınıza gelen herşeyi konuşmayın, sormayın, söylemeyin. Gündemden haberiniz olsun. Bengünde 17 gazete okuyorum ve 4 ajans takip ediyorum” dedi.
Yayın Politikasıyla Ölçüştürmeyin
Sosyal medyanın insanların kendisini ifade edebilecekleri bir mecra olduğunun altını çizen Çelik, ben çoğu zaman Kanal 7’nin yayın politikasına uymayan fikirlerimi twitterdan paylaşıyorum. Türkiye’de şöyle bir problem var. Genelde yayın yaptıkları kanalın politikasını kişilerin üzerine yapıştırıyorlar. Ancak Kanal 7 özgürlükçü bir mecra. Profesyonel izleyiciler yayın politikalarıyla çalışanların ideolojilerini ölçüştürmez.” diye konuştu.
Ahmet Hakan’ın Koltuğunda Gözüm Yok
Çelik, kendisinin mesleki anlamda Ahmet Hakan’a benzetildiğini ifade ederek, “Bana Ahmet Hakan gibisin, diyorlar. Onun koltuğunu doldurmak gibi bir niyetim yok. Ben her olaya haber gözüyle bakıyorum. Haber astigmatım var. Bu gözlüğü çıkardığım zaman dünya bana renkli gelmiyor. Sadece haber vermeyi ve paylaşılmasını önemsiyorum. Onun dışında tüm eleştirilere açığım” dedi.
Sosyal Medyanın Süzgeci Yok
Hukuki düzenlemeden yoksun olmasının, sosyal medyanın en büyük eksikliği olduğunu belirten Çelik,“Sosyal medyanın süzgeci yok. Van depremi sırasında bu olayın dezavantajlarını yaşadık. Ben bu konuya karşı önlemimi herkesi ciddiye almayarak alıyorum. Yalnızca güvendiğim kişilerin paylaşımları beni ilgilendiriyor. Diğerlerine aldırmıyorum.” diyerek, internet ile ilgili hukuki düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
Haberler Beni Tatmin Etmiyor
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, haberciliğin öğrencilere kolay yoldan öğretildiğini belirterek, “Ben haberi muhabir olarak okuyorum, spiker olarak değil. Yapılan haberler gazeteci olarak beni tatmin etmiyor ve içinde bulunduğumuz haber platformunu beğenmiyorum.90’lı yıllarda bu işin çilesini çekiyorduk. Şimdi 2 dakikada bilgiye ulaşıyoruz. Bu nokta da haberin düzenlemeye ihtiyacı var.” diye konuştu.
Ekranda Canlı Kalmanın Sırları
Gazeteci yazar ve spiker Aynur Ayaz ise canlı yayın tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Ayaz, “ Canlı yayın, hem canlı hem soğukkanlı olmayı gerektirir. Bilgiyi araştıracaksınız, gündem konularında fikir sahibi olacaksınız. Kalıcı olabilmek için empati, sempati ve antipatiyi bir arada taşımak gerekir. Mehmet Ali Birand bu anlamda iyi bir örnektir. Uyuşuk, gündemden uzak kişiler bu işe geriden başlıyor. Hayatta canlılığını koruyan insanlar, ekran önünde de canlı kalır” diyerek moral takviyesi ve çevreyle iletişim kurma da bu konuda en önemli etkenler olduğunu söyledi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —