BAKIRKÖY 23.02.2012 13:04:00 423 0

Akıllı Şehirleri Anlattılar

IBM Çözümler Zirvesi 2012 kapsamında Akıllı Şehirler Paneli Swiss Otel Neuchatel Salonu’nda yapıldı.

Akıllı Şehirleri Anlattılar
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Recep Bozlağan, SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ve IBM Türk Kurumsal Satış Müdürü Bülent Demirkurt’un konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü Bloomberg HT TV Program Yapımcısı ve Sunucusu Levent Oğuz ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yaptı. Panelde konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen,”Bizim yerel yönetim anlayışımızı oluşturan SOSYAL BELEDİYECİLİK prensibimiz doğrultusunda; mekânın ve doğal kaynakların tüketimini en aza indirmek, kenti etkin biçimde yönetmek, kentsel nüfusun sağlığını korumak, kaynaklara ve hizmetlere herkesin eşit erişimini sağlamak, eğitsel, kültürel ve sosyal çeşitliliği sürdürmek öncelikli görevimizdir.
 
Kenti bu misyonlarla yönetebilmek için bir Belediye Başkanının kentini bilmesi gerekmektedir. Kenti doğru yönetebilmek, elde edilen yoğun veri dağlarının içerisinden doğru bilgiyi hızlı bir şekilde elde etmekle gerçekleştirilebilir. Giderek artan veri havuzunda bugünün sorunlarına çözüm bulabilmek, stratejik ve geleceğe yönelik kararlar alabilme becerisiyle mümkün olur. İşte bu noktada Bilişim çağının nimetlerinden faydalanmak için yola çıktık. Bir Akıllı Kent örneği olan BAKOP’u (Bakırköy Kentsel Otomasyon Projesini)yarattık. BAKOP ile hem sınırsız sayıda veriden oluşan bir veri tabanına sahip olduk hem de yenilediğimiz teknolojik altyapımızla, verilerimizi dijital bağlı hale getirerek analiz edilmesini, bütünleştirmesini sağladık. Böylece yetki alanımızdaki gereksinimleri belirleyen, akıllı bir karar destek sistemi modeline sahip olduk.
 
 
BAKOP ile neleri başardığımızdan kısaca bahsetmem gerekirse!
 
Hemen hemen her vatandaşımızın bilgisine ulaşmış olduk. Bir konutta yaşayanlar kimlerdir, yaşları kaçtır, kronik hastalıkları var mıdır, sürekli kullandıkları ilaçlar var mıdır, özürlü ise özür grupları nedir tüm bu bilgilere sahibiz. Kentin nerede neye ihtiyacı olduğunu bilimsel olarak analiz edebilir hale geldik. Olası bir afete en etkin müdahaleyi nasıl yapabileceğimizi planladık. Vatandaşlarımızın tümüne yakının kan grupları bilgisine sahip olduk. Belediyeye gelen vatandaşların işlerini hızlandıracak bir alt yapıya kavuşmuş olduk. Kentte ait demografik bilgilerle demografik analizler yaparak hizmet kalitemizi artırdık. Sosyal doku analizleri yapabilir hale geldik.
 
Bugün telefon, internet, sms, kiosklar, iletişim merkezine dönüştürülen çağrı merkezi, resepsiyon servisi yardımıyla her noktadan 24 saat hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız belediye ve kentle ilgili birçok hizmeti bu araçlar yardımıyla alabiliyor.
 
Özetle Bakop bir tekil projeden öte tüm projelere altlık oluştururken, sosyal, şeffaf, insanı merkeze alan belediyecilik anlayışımızı hayata geçirmemizde, planlamayı sağlayan bir karar destek modelidir.
 
Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz DESTEK BAKKART projemiz de bütün bu altlıkları kullanarak ihtiyaç sahibi kişilerin doğru olarak belirlenmesini sağlamıştır. Projenin başarısı ihtiyaç sahiplerinin gerçekliği ve objektif kriterlere göre puanlanmasıyla sağlanmıştır.
 
Doğaldır ki kentin ihtiyaçlarını karşılamak güçlü bir finansman ile mümkündür. Bakırköy Belediyesi gibi gece/gündüz nüfusları büyük farklılıklar gösteren belediyelerde hizmet vermenin zorluğu herkesçe kabul edilmektedir. BAKOP projesi ile gerçekçi bir bütçe yapısına kavuştuk. Gelir Rasyonalizasyonu çalışmaları çerçevesinde tüm kentin sayısal envanterini çıkardık. Kamu kurumlarıyla sağlanan entegrasyon ve veri paylaşımları ile veri zenginleştirmesi sağlayarak gelir kaçaklarının önüne geçtik. Çok basit bir örnek vermek gerekirse 4000 civarında ruhsatlı işyeri sayımızı 12.000’lere taşıdık, emlak ve çtv beyan sayımızı artırdık.
 
Kısaca Projemizin, Afet ve sonrası kriz durumlarına ilişkin çözümlerinden de bahsetmek isterim!
 
Bakoptaki zengin veritabanını doğal afet ve kriz durumlarında karar vermeyi kolaylaştıracak afet yönetim karar destek sisteminin alt yapısı için kullandık. Bakırköy’deki 13 bin yapıyı ve tüm sokakları teker teker fotoğrafladık. Bakırköy’de yaşayan 210.627 kişinin kimlik bilgilerini, kronik hastalıklarını, ilaç duyarlılıklarını, kan grubu bilgilerini de içeren, olası afet durumları için önceden planlama yapmayı sağlayan senaryolar geliştirdik.
 
Dünya Bankası Desteği ile gerçekleştirilen MEER projesi kapsamında yapılan zemin etüdü çalışmalarını, yapıların deprem risk analizlerini Bakop veri tabanına entegre ettik. İnsanların, kendi beyanlarıyla belirtmiş oldukları kronik hastalıkları, ilaç duyarlılıkları, kan grubu bilgileri de bu sisteme aktarıldı. Sistem, İSKİ, TEDAŞ, İGDAŞ ve TELEKOM gibi kurumlardan alınan bilgilerle de desteklendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yönetiminde gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Uygulaması sonrasında, tüm nüfus bilgilerinin en doğru ve güncel şekilde takibi sağlandı.
 
Bakop Projesinin ürünü olarak Bakırköy'deki deprem riskine dair değerlendirmeler yapılarak, öncelikler belirlenmiştir. Riskli yapıların yenilenmesi ile ilgili, doğru verilerle somut projeler üretilmeye başlanmıştır. Operasyonel sistemle entegre yapı ve sürekli güncellenen bilgiler sayesinde, acil durum müdahale etkinliği çok artmıştır. Acil durumlarda kaynakların nerelerde olduğu ve etkin bir şekilde kullanılarak paylaşılmasını sağlayacak yapı oluşturulmuştur. Acil durum simülasyonu ile müdahale merkezlerinin yerleri, etkinlik alanları tespit edilmiştir. Bu da tüm Bakırköy’ün erişilebilirlik kapsamına alınmasını sağlamıştır. Bu kapsamı ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilmektedir.
 
 Acil Durum İş yönetimi sayesinde, acil durumlarda dışarıdan gelen, Bakırköy’ü tanımayan kişilerin dahi bölgeye ait harita dahil tüm bilgilere erişimleri sağlanmış olacaktır. Böylece, müdahale çalışmaları daha verimli sürdürülecektir. Acil durum sonrası, günlük-rutin moda aynı sistem üzerinden dönüleceği için hizmetlerin kesintisiz olabilmesi sağlanacaktır.
 
 
Son söz olarak bugün bilgi sistemlerinin katkısıyla, Kentini çok iyi tanıyan, yönetişim anlayışı güçlü, sürdürülebilir, vatandaş katılımını önemseyen, insan odaklı, şeffaf bir yerel yönetim hizmeti sunmaktayız.”dedi.
 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.