BEYKOZ 5.03.2012 12:37:00 1891 0

“1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih

1935 yılında Atatürk'ün direktifleriyle ilk fabrikası Beykoz’da kurulan Şişecam’ın 76 yıllık serüvenini anlatan “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” sergisi Türkiye İş Bankası Müzesi’nde cam tutkunlarını bekliyor.

“1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih
Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşmesinde önemli bir payı bulunan cam sanayinin kuruluşundan bu güne kadarki serüveninin cam objeler, filmler, fotoğraflar ve metinlerle gözler önüne serildiği “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” Sergisi bir neslin hafızasını tazelerken yeni nesilleri de bilgilendiriyor.  
Sergide, Osmanlı cam koleksiyonu ve Şişecam’a ait antik cam koleksiyonu ile camın hammaddeleri olan kristal parçaları, kuvars, kum ve soda, günümüz el işçiliğinde kullanılan çeşitli aletler, sanayi üretiminde kullanılan kalıplar, cam fabrikasına ait bir maketin yanı sıra fabrikanın “Bahardalı” gibi klasikleşen serileri, kavanoz, şişe ve bardak örnekleri yer alıyor.  

Sabır, Ustalık ve Emeğin Adı: Çeşm-i Bülbül
Beykoz’daki fabrikanın kapanmasından sonra Denizli’de el işi tezgâhlarda üretime devam edilen çeşm-i bülbülün bir kor parçasından başlayarak vazo, şekerlik, bardak olarak vücuda gelişi özel bir köşede adım adım video eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor. Yine burada çeşm-i bülbül yapımında kullanılan cam çubuklar, pipo, metal kalıplar ve çeşm-i bülbül tezgâhı sergileniyor.  
Prof. Dr. Önder Küçükerman’ın küratörlüğünde el işi camcılık ve sanayi tipi camcılık olmak üzere iki ana eksende ele alınarak hazırlanan sergide Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın Başbakan İsmet İnönü’nün katılımıyla düzenlenen temel atma töreninde kullanılan mala ve açılışa ait film ve fotoğraflar serginin ilginç parçaları arasında yer alıyor.

Fabrika ortamının da yansıtılmaya çalışıldığı sergide üretim alanlarında gerçekleştirilmiş güçlü ses kayıtları, izleyiciyi müze ortamından fabrikaların zor, dinamik ama bir o kadar da büyülü dünyasına götürüyor.
Sergide yetişkinler ve farklı yaş gruplarından çocuklar için eğlenceli ve eğitici cam atölye çalışmaları da gerçekleştiriliyor. Çocuklara cam üretimi ve geri dönüşüm ile ilgili film gösterimi yapılıyor. Ayrıca tüm ziyaretçilere açık, etkileşimli bir animasyon sergide yer alıyor.
“1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” Sergisi 29 Nisan 2012 tarihine kadar Pazartesi günü hariç her gün İş Bankası Müzesi’nde ücretsiz olarak gezilebilir.

Türkiye İş Bankası Müzesi: Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No:2 Bahçekapı/Eminönü
Telefon:0 212 511 13 31
Sergi Küratörü Hakkında
Prof. Önder Küçükerman 
1939 yılında Trabzon’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. 1971’de Akademi’ye bağlı Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda ilk Endüstri Tasarımı Bölümü’nü kurdu, 1971-2005 arasında Bölüm Başkanlığı yaptı. Akademi’nin 1982’de Mimar Sinan Üniversitesi olarak örgütlenmesinden sonra iki dönem Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yaptı. Üniversitelerle büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının işbirliğine önem verdi ve bu konuda öncü çalışmalar yürüttü. 60’ı aşkın kitap, çok sayıda bilimsel ve sanatsal makale yazdı, belgesel filmler yaptı. Küçükerman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Endüstri Tasarımı Bölümü Başkanıdır.

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.