29.03.2012 11:22:00 1069 0

Egzozundan Su Buharı Çıkıyor!

Hitit Üniversitesi öğrencisi 7 mühendis adayı, hidrojen yakıt pili sistemiyle çalışan otomobil yaptı.

Egzozundan Su Buharı Çıkıyor!
 Yaklaşık 100 bin liraya mal olan ve Hitit krallarından Pithana'nın adı verilen hidromobil enerjili araç, atık olarak egzoz gazı yerine yalnızca su buharı çıkararak çevreci yönüyle dikkati çekiyor. 

     
Öğrencilerin yaptığı araç, yüksek basınçlı yakıt tüpünde saklanan hidrojeni havadaki oksijenle birleştirerek elektrik enerjisi oluşturan sistemle çalışıyor ve atık olarak yalnızca su buharı çıkarıyor.

Aracın iç dış tasarımını, bağlantı parçalarını, flaşörlerini, jantlarını, direksiyonunu ve pedallarını kendileri yapan öğrenciler, motor, akü ve yakıt pilini Çorumlu sponsorların katkısıyla temin etti. Önde 2, arkada 1 olmak üzere 3 tekerlekle hareket eden araç, saatte 78 kilometre hıza ulaşabiliyor. Maliyeti 100 bin lirayı bulan aracın ağırlığı ise 130 kilogram.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, AA muhabirine 'Pithana'nın, temiz enerji teknolojisine katkı yapmak isteyen mühendis adaylarının oluşturduğu grubun çabalarıyla yapıldığını söyledi.

Öğrencilerin bu girişiminin başlangıçta kendilerini maliyet yönünden korkuttuğunu ifade eden Kurtbaş, 'Ancak öğrencilerimizin gayretiyle sanayimizden ve özelgirişimcilerimizden destek bulduk. Bu da cesaretimizi artırdı. Projenin hayata geçirilmesinde öğrencilerimizin çok büyük katkıları oldu. Araç bittikten sonra güzel tepkiler aldık. Şevkimiz ve hevesimiz bir kat daha arttı. Öğrencilerim gerçekten çok özverili çalışmalar yaptı' dedi.

Projenin toplam maliyetinin 100 bin lira olduğunu belirten Kurtbaş, maliyetin 40 bin liradan fazlasınını üniversite tarafından karşılandığını, geri kalan kısmının da Çorum Belediyesi ve sponsorların desteğiyle sağlandığını belirtti.

'Pithana' ile İzmir'de düzenlenen ve 20 üniversitenin yer aldığı TÜBİTAK destekli hidromobil yarışlarına katıldıklarını ve burada üçüncü olduklarını bildiren Kurtbaş, daha iyi dereceler almayı hedeflediklerini söyledi.

-'Bir hayali gerçekleştirdik'-

Aracı yapan öğrencilerin takım lideri Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Ayhan Hacıoğlu ise yeni kurulmuş üniversitelerinde bir hayali gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Proje aşamasında sıkıntı çektiklerini ancak aldıkları destekle projelerini sonlandırdıklarını ifade eden Hacıoğlu, 'Ev arkadaşımla böyle bir projeyi gerçekleştirmeye karar verdik. Toplam 7 arkadaş olarak yolumuza devam ettik. Kimya, elektrik ve makine mühendisliğinde okuyan arkadaşlarımızla bir grup oluşturduk. Başlangıçta yarışa katılan üniversitelerin tecrübelerinden faydalandık. 'Projenin maliyetini toplayabilir miyiz' diye endişelendik. Tasarımın ardından Çorum'daki firmalarla görüştük. Aldığımız destekle projemizi tamamladık' diye konuştu.

Projeye 'tamamen sıfırdan başladıklarını' vurgulayan Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Merve Altay da projeyi tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını, yapılacak yarışmalarda birinciliği hedeflediklerini söyledi.

Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Mehmet Şener ise 'projeyle tarih ve geleceği Pithana isminde birleştirdiklerini' kaydetti.


12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.