Tarih: 01.01.0001 00:00 399

Sahte Kanser İlacı İddiası

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahte kanser ilaçlarının Amerika'dan Türkiye'ye getirildiği iddialarına cevap verdi.

Sahte Kanser İlacı İddiası
  Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahte kanser ilaçlarının Amerika'danTürkiye'ye getirildiği ve Türkiye'deki adıyla piyasaya sürüldüğü iddialarına ilişkin, 'Bize gönderilmiş bir bilgi yok. Türkiye'de FDI tarafından ilgili ilacın belli  serileriyle ilgili bir problemden bahsedildiği için bizde piyasa gözetim ve denetimine başladık. Herhangi bir firmanın  hatalı üretimi, firma adına belli bir  seriyi piyasaya süren birileri karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta ilaç güvenliğinin en güçlü olduğu ülkeTürkiye'dir' dedi. 

Sağlık Bakanı Recep AkdağYemenKamu Sağlığı ve Nüfus Bakanı Dr. Ahmed Quassim Al-Ansi ve beraberindeki heyeti iki, ülke arasındaki  sağlık  alanına ilişkin konuları görüşmek ve işbirliğini geliştirmek üzere Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde kabul etti. Akdağ, görüşme sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Amerikan İlaç  Dairesi 'nin, sahte kanser ilaçlarının Türkiye'den Amerika'ya getirildiği ve ilaçlarınTürkiye'deki adıyla piyasaya sürüldüğü iddiasıyla ilgili kendilerine bir bilgi gelip gelmediği sorusu üzerineAkdağ, 'Roche firmasının bir ilacıyla ilgili olarak FDI bir araştırma yaptı. İlacın etken maddesiyle ilgili sorunlar tespit ettiği bir gerçek. Bu sorunlu ilacın üretim bölümlerinin her kutusunda yok bu. Üretim serilerinin  nerede üretildiğine dair kesin bir bilgi yok. FDI tarafından Türkiye'de ilgili ilacın belli  serileriyle ilgili bir problemden bahsedildiği için biz de piyasa gözetim ve denetimine başladık. Herhangi bir firmanın hatalı  üretimi, firma adına belli bir  seriyi  piyasaya süren birileri karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta ilaç güvenliğinin en güçlü olduğu ülke Türkiye'dir' dedi.

AkdağTürkiye'de bütün ilaçların ilaç takip sistemi denilen bir sistemle piyasaya geldiğini, gerek ithal ilaçların, gerek Türkiye'de üretilen ilaçların piyasaya sunulmadan önce Sağlık Bakanlığı'nın  Merkez  Bilgi Sistemi'ne o kutunun üzerindeki  özel  bir işaretle ilacın girildiğini belirterek, ilaçların bu şekilde piyasaya arzının yapıldığını ifade etti. Akdağ, 'İlaçlar vatandaşa satılıncaya kadar biz Türkiye'deki her bir kutu ilacı parmak iziyle takip edebilecek durumdayız. FDI dahil olmak üzere Fransa ve başta bazı ülkelerdeki ulusal ilaç otoriteleri bu sistemi nasıl geliştirdiğimizi yerinde görmek ve kendi ülkelerinde de geliştirmek üzere bizimle işbirliği halindeler. Vatandaşlarımız meselenin şu kısmına çok  dikkat  etmelidir. İlaçlarını vatandaşlarımız eczaneden alsın. Eczane dışında ilaç teminine gidilirse bizim bunu  garanti  etme imkanımız yok.  Özellikle  internet üzerinden başka türlü ilaç temini yapmaya çalışan kişiler olabiliyor' şeklinde konuştu

Piyasadan toplatılan bir göz damlasıyla ilgili soru üzerine ise Akdağ, üretimle ilgili kusur ya da böyle bir ihtimalin ortaya çıktığı ürünlerin piyasadan toplatıldığını bildirdi. İlaçların geriye çekilmek istenen  serilerinin nerede olduğunun artık İTS ile tespit edilebildiğini kaydeden Akdağ, bu tespitin eczane, depo  hatta   hasta bazında mümkün olduğunu, bunun Türkiye'de ilaç güvenliğinin geldiği noktayı gösterdiğini bildirdi. 

Öksürük şuruplarının 6 yaş  altındaki   çocuklarda  yasaklandığı Belçika'dakine benzer bir  uygulamanın ,Türkiye için de söz  konusu  olup olmadığı sorusu üzerine Akdağ, bu konuda bilim kurulunun  inceleme yaptığını belirtti. Bunun öksürükle ilgili bütün ilaçlar için söz  konusu  olduğu şeklinde algılanmaması gerektiğini belirten Akdağ, 'Herhangi bir ilacın bilimsel açıdan riski ortaya çıkmışsa elbette buna karşı önlem alınması gerekir. Bizde de bilimsel komisyon böyle bir karar alırsa benzer bir  uygulamayı  biz de yapabiliriz, şu anda meseleyi araştırıyoruz' dedi. 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.