Tarih: 12.04.2012 16:30

Güngören’de Engeller Engel Olmaktan Çıkıyor

Facebook Twitter Linked-in

Güngören Belediyesi, ilçede yaşayan engelli vatandaşların sıkıntılarını örnek projelerle ortadan kaldırıyor. Güngören Belediyesi, 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ardından İmar Mevzuatında yapılan düzenlemelerle yapılı çevrenin özürlüler için ulaşılabilir kılınmasına yönelik yasayı uygulamaya koydu. Ayrıca Belediyenin ‘Engelliler Sosyal Tesisi’ de Mayıs ayında hizmete giriyor.



Fiziksel çevrenin özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması için her türlü mücadelenin içinde olacaklarını dile getiren Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “İmar planları ile kentsel, sosyal, teknik altyapı alanlarında ve yapılarda engelli vatandaşlarımıza uygun çalışmalar yapıyoruz. Bunun en güzel örneklerini prestij caddelerimizde görebilirsiniz. Kınalı, Ortaç, İlkyuva, Razaki, Atatürk Caddeleri ile Gölgeli ve Kırgız sokaklarında örnek çalışmalar yaptık. Kaldırımları genişletip yayaların, çocuklu ve arabalı aileler ile engelli vatandaşlarımızın rahatça yürümesine olanak sağladık. İmar Yönetmeliklerinde de yol, otopark, park, yaya bölgesi, meydan ve kaldırımlarda ve okul, hastane, alışveriş merkezi, sinema, vb. alanlarda ulaşılabilirliğinin sağlanması için TSE standartlarına uygun düzenleme yapılması konusunda çalışmalarımız da devam ediyor. Amacımız herkesin beklentisine ve hayallerine uygun bir Güngören konsepti oluşturmak” diye konuştu.



Hükümetin çıkarmış olduğu 5378 sayılı Özürlüler Yasasında; ‘Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilir’ hükmü bulunuyor.



Güngören Belediyesi bu hükümler doğrultusunda ilçedeki tüm ana arterleri ve caddeleri bu yasaya göre yeniden dizayn etmeye başladı. Önümüzdeki dönemlerde ilçedeki önemli güzergahlar engellilerin ulaşımına olanak sağlayacak hale getirilecek. Alt yapı çalışmalarının yüzde 90’ını 2010 yılına kadar tamamlayan Güngören Belediyesi, cadde ve sokaklarına prestij kazandırma çalışmasına da başladı. Kınalı ve Ortaç caddesi ile Yarışçı, Razaki ve İlkyuva ile Merter’de bulunan Gölgeli ve Kırgız sokak çalışmalarını tamamladı. Vatandaşlar ise uygulamadan hayli memnun.


‘Prestij Cadde’ konseptinde ele alınan Atatürk, Menderes, İnönü ve Ahmet Kutsi Tecer caddelerinde başarıyla uygulanan proje, Kınalı, Ortaç ile Razaki ve Yarışçı sokaklarda da geçen yıl hayata geçirildi. Yeni düzenlemede engellilere, özellikle görme engellilere yönelik yapılan ayrıntılar ise oldukça dikkat çekiyor. Atatürk Caddesi’ndeki dekoratif aydınlatma ve görme engellilere yönelik düzenlemenin benzeri Merter’deki Gölgeli ve Kırgız sokağa da uygulandı.


Devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Prestij caddelerimizin yağmursuyu altyapısı yeniliyoruz. Caddelerimizi araç trafiğini tek şeride dönüştürülüp kaldırımları da genişletiyoruz. Caddenin kaldırımları ayrıca yaşlı ve engellilerin rahatça kullanabileceği şekilde yeniden dizayn ediyoruz. Havai hatları yer altına alıyoruz. Böylece görüntü kirliliğine son veriyoruz. Dekoratif aydınlatma direkleri ile vatandaşların geceleri daha güven ve huzurla dolaşması sağlıyoruz. Ağaçlandırması yaparak yeşile daha fazla ver eriyoruz. Gölgeli ve Kırgız sokakta ise trafiğin tek yönlü, yolları araç park alanı olarak düzenledik. Gelişi güzel parklanmayı önleyerek trafiği rahatlattık. Aydınlatma çalışmalarımız ise Merter’e yakışır bir şekilde oldu. Benzer uygulamamız Ahmet Kutsi Tecer Caddesi gibi Merter’in önemli caddelerini yeniden düzenleyip prestijlendireceğiz” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —