Üniversitelerin Fen-edebiyat fakülteleri artık tercih nedeni olmaktan çıkıyor.
Yükseköğretim Kurulu (yök), rektörlüklere gönderdiği yazıda, 5 Nisangünü gerçekleştirilen toplantıda alınan karar gereği fen edebiyat fakültesi öğrencilerine pedagojik formasyonu ve eğitim fakültelerinin bazı bölümlerinin ikinci öğretimlerini kaldırdığını duyurdu.
Alınan bu karar, eğitim fakültesini memnun ederken, fen edebiyat fakültelerinin tepkisini çekti. Yeniuygulama ile fen edebiyat fakültesinde okuyan binlerce öğrenci artık öğretmen olamayacak.
yök, 21 Martta Öğretmen Çalışma Grubu'nda aldığı kararları Üniversiterektörlüklerine gönderdi. yök'ün kararlarına göre, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı dahil olmak üzere, Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi bünyesinde yer alan Okul Öncesi Öğretmenliği ile İngilizce Öğretmenliği programları ile öğrenci alan mevcut uzaktan eğitim öğretmenlik programlarının öğrenci alımı durdurularak kapatılmasına karar verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı; öğretmen ihtiyacı olan Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Bölümü öğretmenlikleri ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ikinci öğretim programları hariç, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan diğer alanlardaki mevcut ikinci öğretim programlarının kapatılması, kapatılan alanlarda yeni ikinci öğretim programlarının açılmaması talimatı verdi. Yeni pedagojik formasyon sertifika programları açılmamasına ve daha önce açılmasına izin verilen programların da mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılmasına karar verildiği duyuruldu.
Pedagojik formasyonun kaldırılması, fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin tepkisine yolaçtı. Öğrenciler, şimdi ne yapacaklarını düşünüyor. Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Karaelmas, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni düzenlemeler yaptığını ifade ederek, bu düzenleme ile öğretmen yığılmalarının önüne geçilmesinin planlandığını düşündüğünü ifade etti. Karaelmas, 'Eğitimi düzenlemek için çalışmalar yapıldığını biliyorum. Gelecekle ilgili planlar bunlar. Yığılmaları önlemek için. Ancak fen edebiyatlılara ne getirilecek. Net bir düşünce yok. Bu karardan fen edebiyatlılar mağdur oldu.' dedi.
Eğitim fakültesinde okuyan öğrenciler ise karardan dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Bu karar ile öğretmen yığılmalarının olmayacağını kaydeden eğitimciler, 'Karar, geleceğe yönelik olarak çok iyi. Ancak fen edebiyatlılar için kötü.' diye ifade etti.
FEN EDEBİYATLILAR TEPKİLİ
Fen edebiyat fakültesinde okuyan öğrenciler, bu karara tepkili olduklarını belirtiyor. Fen edebiyat fakültesine öğretmenlik hayalleri ile geldiklerini kaydeden öğrenciler, pedagojik formasyonun kaldırılması ile ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini ifade ederek, karara tepki gösterdi. Öğrenciler, 'Artık öğretmenlik de yapamayacağız. Sonumuz ne olacak bilemiyoruz. Herhalde tek çıkış noktası ya özel okullar ya dershaneler ya da memurluk.' diye konuştu.
Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Fazıl Özen de yeni uygulamanın fen edebiyat fakültesi öğrencilerini mağdur ettiğini belirtti. Alınan kararla birlikte, öğrencilere öğretmenlik kapılarının kapandığını kaydeden Özen, öğrencilerin mecburen başka alanlara yöneleceklerini dile getirdi. Özen, 'Fen edebiyat fakültesi öğrencileri bu kararla mağdur oldu. Böyle bir karar yerine ilköğretimlere eğitim fakültesi mezunu öğrencilerin, liselere ise fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlar gelecek şeklinde bir karar çıksa daha iyi olurdu.' şeklinde konuştu.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, en az 350 bin eğitim fakültesi mezununun atama beklediğini hatırlatarak, kararın doğru olduğunu savundu, 'Doğrusu eğitim fakültelerinde okuyanların öğretmen olması. Ancak açık yer olursa fen ve edebiyat fakültelerinden öğretmen alınabilir. Fen ve edebiyat fakültelerinin açılmasının nedeni farklı alanlarda uzman olmak. Ancak ne yazık ıki mezunları için istihdam olmaması da çok üzücü. Onlar için de ayrıca istihdam yaratılmalı.' dedi.