Tarih: 14.05.2012 11:55

52 Yıllık Engeli Yıktılar

Facebook Twitter Linked-in

 Hamide Kurt ve Zübeyde Süpürgeci, 52 yıllık Paralimpik Olimpiyatları tarihinde Türkiye’den katılma hakkını elde eden ilk engelli bayan atlet oldular. Kurt ve Süpürgeci; bu başarıları ile engellilerin destek verildiğinde neler yapılabileceğini bir kez daha gösterdi. Hamide Kurt ve Zübeyde Süpürgeci, 19 yaşında pırıl pırıl iki genç… Zübeyde doğuştan, Hamide ise 9 yaşında mahallede oyun oynarken talihsiz bir kaza sonucu tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor. Hayata tutunma azmi insanlara örnek olacak kadar yüksek olan Hamide ve Zübeyde’nin ortak noktası ise; Atletizm.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü’nün milli sporcuları Hamide ve Zübeyde, Tunus’ta düzenlenen Uluslararası Bedensel Engelliler Atletizm Oyunları’nda zirvede yer alarak göğsümüzü kabarttı. Yetmedi, 52 yıllık Paralimpik Olimpiyatları tarihinde Türkiye’den katılma hakkını elde eden engelli ilk bayan atlet oldular. Tunus’ta finaller öncesi böyle bir başarı beklemeyen ikilinin şimdiki hedefi ise Londra’da Türk bayrağını dalgalandırmak.

BUNU BİR ENGEL OLARAK GÖRMEDİM
Hayat ve neşe dolu olan Hamide, her çocuk gibi oyun oynarken yaşadığı talihsiz kaza sonucu ayaklarını kaybetmiş. Tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürmek zorunda kalmak, bir yıl kadar evden çıkmamasına sebep olmuş, ta ki Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü ile tanışana kadar. 9 yaşından beri Bağcılar Belediyesi’nin milli sporcusu olan Hamide, Basketbol ile başladığı sporculuk serüveninde bugün Türkiye şampiyonlukları, uluslararası dereceleri olan, hayata dört elle sarılan ve kendi deyimi ile “Spor ile tanıştıktan sonra toplumdaki bakış açıları değişti. Yapamaz denilenlere ‘elim’den geldiği kadar yaptıklarımla cevap verdim. Bunu, bir engel olarak görmedim!” diyecek kadar güçlü ve iradeli milli bir atlet.

BEN YAPAMAM’ DEDİ, KENDİ ENGELİNİ YENDİ
Doğuştan engelli olan Zübeyde ise Hamide’nin aksine atletizm ile 2 yıl önce tanışmış. Öncesinde durumunu kendisine engel olarak gören ve ‘Ben yapamam’ diyen Zübeyde’nin hayatı Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü’ne katılması ile değişmiş. Atletizm, Zübeyde’yi pozitif ve hayat dolu birisi yapmış. Yüzünden tebessümün eksik olmadığı Zübeyde, “Atletizm benim hayatımda çok şeyi değiştirdi.
Evden çıkmıyor, bir ortama girmiyordum. Kimseyle fazla konuşmazdım. Atletizme başladığımdan beri her yere gidiyor ve geziyorum. Önceden çekinirken şimdi insanlar ile bir araya geliyor, konuşuyorum. Ve bunu çok seviyorum” diyerek sporun hayatındaki önemini işaret ediyor.

BİRİNCİ OLDUĞUMU YARIŞTAN SONRA ÖĞRENDİM
Tunus’ta düzenlenen Uluslararası Bedensel Engelliler Atletizm Oyunları’nda 400 metrede koşan Hamide, finalden önce barajı geçemeyeceğini düşünmüş, yarışa da öyle çıkmış. Parkuru en önde tamamladığını ise yarıştan sonra öğrenmiş. Kürsüye çıktığında ise hislerini tek kelimeye sığdırıyor: Türk bayrağını dalgalandırmak çok güzel bir duyguydu.

BİRDEN BASMIŞIM, KENDİMDE DEĞİLDİM
Zübeyde ise henüz iki yıl önce başladığı atletizmde oldukça tecrübesiz olduğunu düşünerek 100 metre final koşusuna çıkmış. “Rakiplerimin sandalyelerini görünce çok heyecanlandım. Çizgiden çıkarım ve diskalifiye olurum diye korktum” düşüncesi ile başlarda bekleneni veremeyen Zübeyde, parkuru en önde tamamlayışını şöyle özetliyor: Sonra birden basmışım, kendimde değildim.

Çalışmak ve hatta severek çalışmak, hayatı güzelleştirerek insanı mutlu eder. Hamide ve Zübeyde de öyle yaptı. Çalıştılar ve bunu severek yaptılar. Hamide başarılarına bir yenisini ekledi. Zübeyde ise antrenörü Ömer Cantay’ın “Bir sporcunun sandalye tekniğini kapması iki yılı alıyor” tezini, azim ederek, çok çalışarak ‘somut’laştırdı.

2012 Londra Olimpiyatları’nda bayrağımızı taşıyacak ‘Altın Kızlarımız’ın hedefinde yine birincilik var. Ancak bundan da öte “Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil” düsturu ile yola çıkan Hamide ve Zübeyde, imkân verildiğinde neleri başarabileceklerini gösterdiler, göstermeye de devam edecekler.

ANTREMANDAN SONRA KURSA
Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü’nün milli sporcuları Hamide ve Zübeyde, boş zamanlarını gezerek geçirmeyi seviyor. Hafta içi her antrenmanın ardından ikili, soluğu kuaförlük kursunda alıyor. Hamide Elvan Abeylegesse hayranı, Zübeyde ise İspanya’nın Atletico Madrid takımında forma giyen Arda Turan hayranı.


ALTIN KIZLARIN ‘ALTIN’ HOCASI
Altın Kızlarımız gibi Tunus’ta olimpiyatları bir saniye ile kaçıran Ömer Cantay da sporculuğunun yanında Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü’nde Hamide ve Zübeyde’nin gibi birçok isime antrenörlük yapıyor. Severek izlediği atletizm ile 15 yıl önce tanışan ve Son 10 yılın Türkiye şampiyonu olan Cantay, 4 yıl önce Adana’dan Bağcılar Belediyesi’ne transfer olmuş. 100 ve 400 metrede koşan Cantay’ın hayatı atletizm sayesinde değişmiş. Eşi ile tanışmasına vesile olmuş, meyvelerini de iki çocuk ile almış.

BAĞCILAR’DA EVİNE MAHKÛM ENGELLİ KALMAYACAK
Hamide ve Zübeyde ile antrenörleri Ömer Cantay, söyleşimiz esnasında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’yı da maddi ve manevi desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyor. Oldukça pahalı olan tekerlekli sandalyelerin temini dışında Çağrıcı’nın sürekli onlarla ilgilenmesi, başarının tesadüf olmadığını gösteriyor. Öyle ki Hamide, havaalanında Çağrıcı’yı görünce çok duygulandıklarını ve kendilerine “Altın Kızlarımızsınız” demesi üzerine mutluluklarının katlandıklarını olduklarını söylüyor.


Bunun üzerine biz de Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’nın kapısını çalarak iki kelam da ondan bekliyoruz. Çağrıcı, “Bağcılar’da evine mahkûm engelli kalmasın” diyerek başlattıkları yatırımların sonuçlarını aldıklarını belirtiyor ve ekliyor: Sporla ilgilenen engelli kardeşlerimiz uluslararası başarılar elde ediyor ve bizim göğsümüzü kabartıyor. Her iki kızımızın da 2012 Londra Olimpiyatları’nda ülkemizi en güzel şekilde temsil edeceklerine ve yeni başarılarla ülkemize döneceklerine inancım tam. Bağcılar Belediyesi olarak, şimdiye kadar engelli kardeşlerimizi her anlamda destekledik ve bundan sonra da bu desteğimiz devam edecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —