KÜÇÜKÇEKMECE 14.05.2012 16:04:00 911 0

Kadınlara Mikrokredi Gücü

Dar gelirli çoğu kişinin ve ailenin  hayalidir kendilerine ait bir dükkan veya küçük bir işletme. “Bir bakkal dükkanı açmayı  isterdim ama para yok ki.. Biraz param olsa kendimize yetecek bir dükkan açardım…” Bu cümleler etrafım

Kadınlara Mikrokredi Gücü

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Bangladeş kökenli Grameen (Köylü) TrustBankası'nın işbirliğiyle Diyarbakır'da, 18 Temmuz 2003'te başlatılan, 'Türkiye Grameen Mikro-kredi Projesi', toplumun en fakir insanlarına kredi vererek, onların iş kurmalarına yardımcı oluyor.

UYGUN ÖDEME SEÇENEKLERİ SUNUYOR

İlk kez Bangladeş'teki aşırı yoksulluktan esinlenerek oluşturulan mikro-kredi uygulamasının, Türkiye ayağı Diyarbakır Milletvekili Prof Dr Aziz Akgül' e ait. Projeden kredi alanlar, borçlarını, ortak hizmetler karşılığı olarak eklenen yüzde 20 fazlasıyla ve haftalık taksitlerle, bir yılda geri ödeme fırsatına sahip oluyor. Kredi alanlar, borçlarını geri ödeyinceye kadar, elde ettikleri yeni iş olanaklarıyla yaşam koşullarını iyileştiriyor ve borçlar ödendikten sonra ortaya çıkan iş olanaklarıyla işlerini genişletiyor. Hane halklarının kadın reisleri, emekliler, yerlerinden edilen insanlar, maaşları azaltılan işçiler ve mikrogirişimciler. yoksulluk seviyesine göre kategorize edecek olursak; en yoksullar, çok yoksullar, orta derecede yoksullar ve risklere karşı hassas fakat yoksul olmayanlar. Tüm bu kişiler, mikro finansmanın müşterileri olma fırsatına sahip.

İNSANLARI ADAM YERİNE KOYMA PROJESİ

Pilot il Diyarbakır'da uygulanan ve halk arasında, 'İnsanları Adam Yerine Koyma Projesi' olarak bilinen Mikro Kredi Projesi'nin yaygınlaştırılması için gecesini gündüzüne katan Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül dar gelirli ailelerin geçimine katkı sağlanması amacıyla her aileden bir kişiye geçici iş temin edilmesi, vatandaşlık geliri verilmesi ve bölgesel asgari ücretin uygulanmasına yönelik kanun teklifi de hazırladı. 

İŞLER BÜYÜYOR, MİKROKREDİLER YENİLENİYOR

Dar gelirli kesimlerin finansal ihtiyaçlarına sürekli olarak cevap verebilecek sürdürülebilir ve yerel kurumlar oluşturmayı amaçlayan proje,  adeta yoksullardan girişimci ortaya çıkarıyor. İşte bu girişimcilerden biri olan Bursa’da yaşayan Şaziye Yıldız, aldığı mikro krediyle el işi becerilerini yurtdışına çeyizlik olarak ihraç etmeye başladı. Daha sonra işlerini büyüten Yıldız, eşiyle birlikte açtığı kasap dükkanında müşteri sayılarını da arttırmasıyla birlikte mikro kredisini yeniledi. Şuanda yanında yedi işçi çalıştıran Yıldız, istihdama da katkı sağlıyor. Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yaşayan Arzu Sevinç ise mikrokrediden nasıl yararlandığını şöyle anlatıyor: “700 TL’lik ilk kredim ile kuaför malzemeleri aldım. Evimin bir odasını kuaför dükkanı olarak kullanmaya başladım. Daha sonra aldığım krediler ile evimin dışına çıkıp, kendime bir dükkan kiraladım. Kuaförlük işimi işyerimde yapmaya devam ediyorum. Şimdi lazer ve epilasyon dersleri alıyorum. Amacım daha büyük bir işyerine sahip olup, işlerimi büyütmek ve yanımda SGK’lı işçi çalıştırarak başka insanlara da istihdam sağlamaktır.” dedi.

Özellikle kadınların yararlandığı mikrokredi sistemine destek vermek isteyenler www.tgmp.net web adresinden veya 0312-436 90 90  nolu telefondan bilgi alabilirler.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.