Tarih: 01.01.0001 00:00 400

Özal'ın Mezarı Neden Açılıyor?

Devlet Denetleme Kurulu 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm raporunu tamamladı.

Özal
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı üzerine 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatını inceleyen Devlet Denetleme Kurulu, raporunu kamuoyuna açıkladı. 

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993 tarihinde vefat ettiği, aile fertleri, yakınları ve diğer kişiler tarafından ölümü ile ilgili olarak çeşitli iddiaların zaman zaman gündeme getirildiği belirtilerek, söz konusu iddiaları kapsayacak nitelikte bugüne kadar herhangi bir idari araştırma/inceleme/soruşturma ise yapılmadığı kaydedildi. Açıklamada, 'Olay etrafındaki toplumsal duyarlılıkları dikkate alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na 1 Ekim 2010 tarihinde, konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi talimatını vermişti. Bu kapsamda, Devlet Denetleme Kurulunca; Sekizinci Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal'ın vefatı ile ilgili olarak yaşanan süreç içerisinde gerek Köşk yerleşkesinde gerekse Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde yürütülen sağlık hizmetlerine dair idari iş ve işlemler ile olayın oluş şekli ve ölüm sebebine ilişkin olarak kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili tüm hususlar kapsamlı bir şekilde araştırılıp incelendi. Bu çerçevede hazırlanan rapor kamuoyunun dikkatine sunulmuştur' denildi. Raporda, 'Merhum Turgut Özal görevi başında vefat eden bir Cumhurbaşkanıdır. Ölümü uzun süredir devam eden ağır bir hastalık neticesinde olan ve beklenen bir ölüm değildir. Ölümü ani bir ölüm şeklinde gerçekleşmiştir. Görevi başında ve ani bir şekilde ölen bir Cumhurbaşkanı'nın ölümü her zaman şüpheli bir ölümdür. Bu itibarla ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla bir otopsi veya Köşk yerleşkesinde delil tespiti benzeri işlemlerin yapılmamış olması tam anlamıyla akıl tutulması ile izah edilecek bir durumdur' ifadelerine yer verildi.


MEZAR AÇILACAK

Yine rapora göre Özal'ın mezarının açılıp otopsi yapılması gerektiği belirtiliyor.

ZAMANINDA NEDEN YAPILMADI?

Cumhurbaşkanı'nın cesedine işlem yapan ekibin içinde bulunan Prof. Sarsılmaz, daha önce yaptığı bir açıklamada Özal'ın vücudunda herhangi bir çürük veya darbe izi bulunmadığını için ilk başta şüphelenmediklerini söylemişti.. Halen Fırat Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Sarsılmaz, aile izin vermediği için otopsi yapılamadığını da vurgulamıştı.

ACELEYLE GÖMÜLMÜŞ

Prof. Sarsılmaz zehirlenme iddialarını ise kendince şu şekilde yorumlamıştı:

'Zehirlenme konusunda rahmetli Özal'a etkisi daha sonra açığa çıkan kimyevi maddelerin verildiği yönünde şüpheler bulunmaktadır.

Tabii ki böyle bir şüpheyi aileden ve toplumdan giderebilmenin yolu, o günlerde, merhumun kan, idrar, kıl ve kas parçalarından adli toksikoloji açısından analiz yapılması idi. Ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmadığını, ne yazık ki, toplumun çoğu gibi ben de bilmiyorum.

O gün için yapabildiğim şey, cesedi morfolojik açıdan izlemek oldu. Önemli bir devlet adamının acele edilircesine ve otopsi yapılmadan, kan, idrar ve kıl tetkikleri yapılmadan defin işlemlerine geçilmesini hiç yeterli bulmadığımı ifade etmek isterim.

Özal'ın vücut yüzeyine yansıyan bir belirti olmaması, darbe veya zehirlenme olmadığı gibi bir sonucu doğurmaz. Aksine adli toksikoloji konularına giren analizlerin ve otopsinin yapılması gerekirdi diye düşünüyorum.'


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.