Tarih: 01.01.0001 00:00 517

Türkiye'den 47 yıl sonra bir ilk!

IMF'den borç almak için 10 takla atan Türkiye şimdi IMF'ye borç veriyor.

Türkiye

10 yıl öncesine kadar IMF'den 1 milyar dolar borç için 10 takla atan Türkiye şimdi IMF'ye 5 milyar dolar borç veriyor. Üstelik IMF Başkanı Lagarde 5 milyar dolar için değil 10, her gün telefonla arayarak 20 takla atıyor!

Türkiye'nin, IMF'ye vereceği 5 milyar dolarlık krediyi, ihtiyaç olduğunda hemen alabilmek şartıyla verdiği ortaya çıktı. Şartı kabul eden IMF Başkanı Lagarde'ın her gün Ankara'yı arayarak parayı sorduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE VE IMF ARASINDA SIKI PAZARLIK

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın Türkiye'den gelecek 5 milyar dolarlık yardım için her gün Ankara'yı aradığı ortaya çıktı.

Star gazetesinin haberine göre, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı IMF'ye yardımın perde arkasında Türkiye'nin IMF ile sıkı pazarlık yaptığı belirtildi. IMF Başkanı Lagarde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı arayarak destek istedi. Bunun üzerine Merkez Bankası, IMF'ye verilecek kredi üzerinde çalışmaya başladı.

HER GÜN BABACAN'I ARIYOR

Merkez Bankası, IMF'nin AAA notuna sahip olması nedeniyle kredi verilebileceği sonucuna vardı. Ancak verilecek kredinin ileride ihtiyaç duyulması anında Türkiye'nin geri alabilme şartı IMF yetkililerine iletildi. IMF yönetimi de Türkiye'nin bu şartını kabul ederek durumu Türkiye'ye bildirdi. Geçen hafta cuma gününden itibaren de IMF Başkanı Lagarde, her gün Başbakan Yardımcısı Babacan'ı arayarak 'Para nerde kaldı' diye soruyor.

47 YIL SONRA BİR İLK!

Türkiye 47 yıl boyunca IMF ile 19 ayrı stand-by anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaları sonucunda yaklşık 50 milyar dolarlık kredi sağladı. 2008 yılında IMF ile sonlanan anlaşmanın ardından Türkiye bir daha IMF ile kredi almak için masaya oturmadı.

EKONOMİYE YÜK GETİRMEYECEK

Öte yandan Türkiye'nin, IMF'ye yapacağı yardım, ekonomiye ek yük getirmeyecek. Halen Merkez Bankası'nın ABD ve Avrupa ülkelerinde tuttuğu yaklaşık 100 milyar liralık bir rezerv bulunuyor. Söz konusu rezervler, ülkelerin devlet kağıtlarında tutuluyor. Vadesi dolan kağıtlardan, 5 milyar dolarlık kısmı IMF'nin kullanımına sunulacak. Dolaysıyla Türkiye, ABD, Almanya veya Fransa kağıtları yerine, rezervini IMF'nin kullanımına sunmuş olacak. Türkiye'nin IMF'ye açacağı 5 milyar dolarlık krediye düşük miktarda faiz uygulanacak. Faiz oranı ise kredinin vadesinin ve takviminin belli olması ile birlikte netleşecek. Türkiye ayrıca, olası bir kriz anında ise kullandırdığı kredinin tamamını geri çekebilecek.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.