Tarih: 27.07.2012 10:14

Ramazan’da Göz Sağlığı ile ilgili bunları biliyor musunuz?

Facebook Twitter Linked-in

 Dini vecibelerimizden biri olan orucun tutulması esnasında vücudumuzda bilenen hastalıkların daha da artabilmesi söz konusudur. Oruç tutma esnasında var olan hastalıkların daha da artmaması için doktora danışıp hareket edilmesi gerekmektedir.

Avrupagöz Küçükçekmece Hekimi Op. Dr. Hasan Oğuzhan “ Oruç tabi ki dinimizin gereği ve vücudumuza da birçok faydası vardır. Ancak bazı hastalıklar oruç tutulduğu takdirde tedavisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Örneğin yüksek tansiyonda ilaç alım düzensizliği körlük riskini ortaya çıkarabilir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalarında ki genellikle bu iki hastalık hep iç içedir, göz içi kanamalar sıklıkla sabaha karşı uykuda olur. Eğer siz ilaç alımının zamanını değiştirirseniz ilacın etkin olduğu saatleri de değiştirir  kendi biyo ritminizde tansiyonun yüksek olduğu saatte ilacın etkisini düşürebilir ve ilaç almanıza rağmen göz içine ve hatta beyine de kanamalara sebep olabilirsiniz. Gözde kanama, görme merkezinde ödem, göz damarlarının tıkanmasının yarattığı sonuçlar, riskler görmenin kaybı ya da görmenin siluet düzeyine kadar inmesi demektir ve sonuç olarak hasta körlükle baş başa kalabilir” dedi.

Oruç tutmayı şeker hastalığı olanlara  önermenin pek doğru olmadığını özellikle şeker artık göz diplerinde tahribat yapmaya başlamışsa tehlike arz eder. Şekerin yüksek oluşu kadar düşük oluşu da tehlikelidir. Dokular tam beslenemiyor ve bizim ödem dediğimiz dokular arası sıvı görme merkezini etkiliyor ki bunun geri dönüşü yok ve hastaları adım  adım körlüğe götürüyor. Aslında sağlıklı kişiler için oruç tam bir detoks . Ancak tamam bir şey yemedik bağırsaklarımız vücudumuz temizlendi diye de iftarda ve sahurda da işin suyunu çıkarmamalı. Balık, havuç, domates, yeşilbiber, fasulye, semizotu, elma,  aşırıya kaçmamak üzere üzüm, şeftali, kiraz, vişne, göz sağlığı açısından tavsiye edebileceğimiz gıdalar. Gözünü yoğun olarak iş gereği kullanan iş kollarında oruç tutanlara tavsiyeler özellikle klimalı ortamlarda çalışıyorlarsa mutlaka keten tohumunu veya balık yağını sofralarına eklesinler.

Oğuzhan, “Ramazanda oruçla birlikte ilaç alma zamanları  da bazı hastalar tarafından değiştirilmekte ve iftar ile sahur arasına sıkıştırılmaktadır. Böyle olunca hipertansiyon hastalarında ve şeker hastalarında göz içi kanama riski artmaktadır.   Uzun süre susuz kalma kanın yoğunluğunu arttırdığı için özellikle kolesterolü yüksek olan hastalarda göz damarlarının tıkanmasına sebep olabilir. Artık ramazan sıcak yaz aylarına denk geldiği  için daha da dikkat etmek gerekir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —