Kadın istihdamını artırmak amacıyla Ekim 2012 tarihinden itibaren çalışan kadınların 0-5 yaş arasındaki çocuklarının kreş paralarının devlet tarafından ödenecek olmasını önemli bir sosyal politika olarak gördüklerini söyleyen Dem
ÇOCUK BAKIMI TOPLUMSAL BİR SORUMLULUK OLARAK GÖRÜLMELİDİR
Kadın istihdamının önündeki en büyük engel çocuk bakımıdır. Dolayısıyla çocuk bakım teşviki mekanizmasını çok önemli bir politika olarak görüyor ve geliştirilmesini istiyoruz. Ak Partinin seçim beyannamesinde ve hükümet programında bulunan ve Ekim 2012 itibariyle hayata geçecek olan böylesine güzide bir çalışmayı bu noktalara taşıyan Bakan Faruk Çelik’i ve Fatma Şahin’i tebrik ediyorum. Fakat çocuk bakım teşviki modelinin her gelir grubundan tüm çalışan kadınlara yönelik evrensel bir sistem olarak geliştirilmesi gerekmektedir.
Kreş yardımının kadın erkek tüm ebeveynlerin yararlanacağı bir hak olarak görülmelidir. Mevcut uygulamanın, sadece ev dışında çalışan kadınları içeriyor olması yani iş bulamayan, iş bulmak için yeterli eğitime sahip olamayan ya da ev içindeki geleneksel ve cinsiyetçi iş bölümünden kaynaklı olarak ev dışında çalışamayan kadınları da yani tüm kadınları da bu olanaktan yararlandıracak bir düzenleme yapılmalıdır.
KREŞLERE KALİTE STANDARDI GELMELİ
Kadın istihdamını artırması yanı sıra ailenin korunmasını da güçlendirecek olan bu uygulamanın tamamlayıcısı olması itibariyle İş Kanunu'nda değişiklik yapılarak, 150'nin üzerinde kadın işçi çalıştıran işverenin kreş açması ya da kreş imkânı sunması zorunluluğunun uygulanma ve denetiminin daha etkin yasalarla sağlanması ve suiistimallerin engellenmesi gerekiyor. Bunun için işverene de teşvik yahut vergi indirimi sağlanabilir. Çocuk bakımını toplumsal bir sorumluluk olarak görmemiz gerekiyor. Öte yandan kreş, bakım evi ve anaokullarının denetim sisteminin, kalite standartlarının yeniden planlaması da önemli bir ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır. Milyonlarca çocuğumuzu emanet edeceğimiz kurumların belli kalite standartları olması gerekir.
UCUZ KADIN EMEĞİNİ İSTİHDAMA KATMA PROJESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİDİR
Kadınların ücretli emek gücüne katılımı, elbette ki erkek egemenliği karşısında güçlenmeleri açısından çok önemlidir. Ancak, çalışma hayatımızın cinsiyetçi işbölümü geleneğinden dolayı kreş yardımı politikasının toplumsal talep ve ihtiyaçların geri dönütlerine uygun olarak daha da geliştirilmesi gerekecektir. Hükümetin, kadın istihdamının artırma projesinin, ucuz kadın emeğini istihdama katma politikasına dönüşmemesi için nitelikli, güvenceli ve sürekli istihdam sağlaması gerekmektedir. Çocuk bakımı sorumluluğunun tamamen başta ev kadınları olmak üzere tüm kadınların sırtından alınarak erkekler ve devlet tarafından da paylaşılması gerekir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.