Tarih: 02.10.2012 16:41

Hz. Mevlana’nın ışık Saçan İlmi

Facebook Twitter Linked-in

 805’nci doğum yılında Mevlana’nın hayatı anlatıldı

Esenyurt Kültür Merkezinde gerçekleşen programda yaşantısı, düşünceleri ve ilmiyle gönülleri fetheden, bilge kişiliğiyle dünya çapında saygı ve takdir gören, Hz. Mevlana’yı doğumunun 805’nci yılında anmak ve onu daha yakından tanımak için çok sayıda akademisyenin katıldığı programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kadıoğlu “ Onu anmak ve anlamak önemlidir”

Kokteyl ikramı ile başlayan programın 1’nci oturumu açılış konuşmaları ile başladı. Ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ilk konuşmayı yaparak, Hz. Mevlana’yı anlamak için böyle etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Başkan Kadıoğlu, “ Mevlana gibi bir şahsiyeti insanlarımızın anlaması için, anlamaya çalışması bizlere umut veriyor. Çünkü bizler Mevlana ile Anadolu Erenlerini, uzun yıllar terk etmişiz. Çok az insanımız onlar ile ilgilenmeye çalışmıştır. Onların yerine farklı isimler insanlara önder diye yansıtılmaya çalışılmıştır. Mevlana’nın yolundakiler onun inancını yaşamak isteyenler, insanlığa ışık saçan bu büyük zatı anlamak isteyenler artık onu anmaya ve anlamaya başladılar. Biz bu maksat ile bu etkinlikleri tertip ediyoruz ”dedi.

Neslipir Çelebi Sayar “ Mutlu olmaktayım”

Başkan Kadıoğlu ardından Hz. Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı yönetim kurulu üyesi olan Neslipir Çelebi Sayar konuşma yaptı. Sayar, “ Hz Mevlana’nın doğumunun 805’nci yılında tüm yurtta çeşitli etkinlikler ile onu anlamak, doğru okumak için Esenyurt ’ta gerçekleşen 2 günlük bu sempozyumdan dolayı mutlu olmaktayım. Başta Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Sayar, Hz. Mevlana’nın kişiliği, yaşantısı ve ilminden örnekler vererek konuşmasını tamamladı.

Çok sayıda akademisyen katıldı

Açılış konuşmaları ardından ikinci oturumda akademisyenler, Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ( İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Prof. Dr. Emine Yeniterzi (İstanbul Medeniyet Üniversitesi), Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu( Kırıkkale Üniversitesi) , Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar( Beykent Üniversitesi) ve Prof. Dr. Âdem Esen(Sebahattin Zaim Üniversitesi) kürsüde yerini alarak Hz. Mevlana hakkında çeşitli bilgi sunumları gerçekleştirdiler.

Sempozyuma katılan, Akademisyenler tarafından Esenyurtlu vatandaşlara, “Attar ve Mevlana’da Manevi Yolculuğun Dili, Mesnevi’de İnsanının Hayat Yolculuğu, Hz. Mevlana Düşüncesinde Yolculuk Kavramı, Mevlana Kimdir ve Hayat Anlayışı Nedir” konuları hakkında bilgiler aktarıldı.

Hz. Mevlana’yı günümüzde okumak sempozyumunun 1’nci programı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Konseri ve Ayin-i Şerif ile sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —